Cumartesi, Şubat 05, 2005

Arabistan Anilari - Cidde yolunda kaza...

Bir kac kere daha gittim Yanbu'ya. Bir seferinde 1.5 ay kadar kaldim. Galiba 1995'de idi. Yusuf Ziya Kandemir ile bir Cuma aksami kalkip Cidde'ye gittik. Cidde Arabistan'in en modern ve en eski yerlesim yerlerinden biri. Donuste baktim Ziya emniyet kemerini takmamis, epey bir laf ettim. Su icmek icin bir yerde konakladik, arabaya bindigimizde dirdirimdan bikip kemerini takti. Yol gidis gelis bir yoldu. 10 dk gitmemistik ki karsidan gelen bir arabanin digerini sollamaya calistigini gorduk. Mesafe uzun degildi, Ziya isiklarla adama gecme diye isaret verdi. Karsidan gelen arac isaretimizin ardindan kendi seritine gecti ama bir iki saniye sonra delice bir hareketle tekrar diger arabayi gecmeye kalkti.

Mesafe iyice kisalmisti ve kafa kafaya carpismamiz kesin gibi idi. Yaklasik 140km hizla gidiyorduk, Ziya bir yandan yavaslamaya calisirken carpismayi onlemek icin yolun kenarina dogru yoneldi. Carpismadan kurtardik ama sol taraftaki tekerler fren tutarken sag taraftakiler yumusak kum zeminde fren tutmadi ve araba kontrolden cikmaya basladi. Ziya'ya freni birak diye bagirdim. Ziya ayagini frenden cekince bir ana duzelir gibi olduk ama hala cok hizli idik. Ziya tekrar arabayi yavaslatmak icin frene basinca savrulduk. Once gittigimiz yola ters yone donduk sonra araba savrulmaya devam etti ve sol taraftaki omuzdan asagiya dustuk. Ikimizde siki sikiya tutunmaya calisip ciglik atiyorduk. 3 takla attiktan sonra araba tekerlekleri uzerinde durdu. Her taraf toz duman icinde, kuma saplanmisiz. Zar zor kapi acip ciktik. Ikimizde de bir sey yoktu....

Bizi yolun disina atan araba kacmis gitmis, kazayi gorenler duruyor. Gelip arapca iyisiniz diye soruyorlar. Birileri polisi aradi. Saat gece 11'e geliyor. O arada duranlardan biri Turk cikti. Arapca biliyormus, polis gelince durumu anlatti. Araba sirkete ait oldugu icin polis sirketten davaci olmayacaklarina dair bir yazi gelinceye kadar bizi iceri atacagini soylemis. Birimizin santiye'ye donup durumu haber etmesine musaade etmelerini istetik. Ziya "sen git ben kalayim" dedi, adamlar da razi oldu.

Gel gor ki gece yarisi olmus, Yanbu 200km otede, arabalar durmuyor. Neyse, o Turk beni bir kontrol noktasina goturup polislere durumu izah etti. Biraz bekledik. 2 genc arap cocuk geldi, Yanbuya gidiyorlarmis, beni yanlarina almayi kabul ettiler.

Cocuklar genc, bir yandan arapca sarkilara eslik ediyorlar. Onlar 3-5 kelime Ingilizce biliyor benim arapca bildigim de o kadar. Direksiyondaki kokledikce kokluyor gaza 200-220km hizlara cikiyor. Yanindaki daha agirbasli, eliyle yavasla diye isaret edince cocuk 180'e dusuyor. Bir ara yol ikiye ayriliyor. Bizimki son anda yanlis tarafa gittigini farkedip dogru yola sapti. Direksiyon hakimiyeti iyi ama yanindaki kiziyor. Biraz daha yavasliyor yol boyunca.

Neyse, Yanbuya varmadan santiye ayriminda biraktilar beni. Santiye ana yoldan 2-3 km icerde. Oraya kadar yuruyunce gazinonun isiginin yandigini gordum. Zaten muhendis tayfasindan kimse 2-3'den once uyumazdi. Nefes nefese kalmisim, once bir oturdum, cay ictim. Ziya nerde diye sordular bir ara, 'kaza yaptik' dedim. Herkes dondu, 'aaa, lan soylesene!" dediler. Ne dusunuyordum, niye girer girmez 'kaza yaptik' demedim hic hatirlamiyorum.

Hiç yorum yok: