Salı, Kasım 15, 2005

Hurma YE #4 - Hurmali Risotto ve Hurma Toplari

Dorduncu ye etkinliginin konusunun hurma oldugunu gordugumde uzuuun suredir hurma yemedigim aklima geldi. Bir ara cok yerdim, bikmisim herhalde. Bir de cheesecake'den biksam butun kilo dertlerim sona erecek ama...:)) Neyse, konuyu degistirmeyelim. Bu ayin etkinligi icin iki tarif denedim. Hurmayi farkli bir yemekte deneyeyim diye internette bakinirken bir risotto tarifi gordum. Pilavin her turlusunu cok severim. Oyle olunca risottoyu gorur gormez arastirma yapmayi da bitirdim tabii:))

Hurmali ve Kayisili Risotto



Malzemeler

· 3 yemek kasigi zeytinyagi
· 3 yemek kasigi kirmizi biber sosu (ben biber salcasi koydum)
· 1 sogan
· 1.5 kap kisa (short grain) pirinc
· ½ kap vermut (dry)
· 5 kap tavuk suyu
· ½ kap maydanoz
· 1 kap hurma
· 1 kap kuru kayisi (ben kurutulmus mango kullandim)
· ½ kap ceviz

Yapilisi

1. Bir tencerede zeytinyagini ve salcayi orta ateste kavurun.
2. Kucuk dogranmis soganlari ekleyin ve kavurmaya devam edin.
3. Pirinci ekleyin ve karistirin.
4. Vermutu ekleyin ve pirinc vermutu cekene kadar ara sira karistirin.
5. Bir kap tavuk suyu ekleyin, su cekilene kadar karistirarak pisirin, sonra ikinci kap tavuk suyunu ekleyin ve risotto pisene kadar boyle devam edin. Ben dort kap tavuk suyu kullandim, yeterli geldi. Kahverengi pirinc kullandigim icin de pisme suresi biraz daha uzun oldu.
6. Kiyilmis maydanoz, kucuk parcalara bolunmus hurma, kuru kayisi ve cevizi ekleyerek iyice karistirin. Haftasonu Chinatown’da dolasirken kurutulmus mango bulmustum, kayisi yerine onu kullandim. Pilavimi cok tatli sevmedigim icin toplamda bir kap hurma ve mango koydum. Cevizi de iki katina cikartarak bir kap koydum. Bu malzemeleri isteginize gore artirip azaltabilirsiniz.

Tarifi Emeril’in sayfasindan aldim. Bizim hosumuza gitti. Yaninda salatayla hos bir aksam yemegi oldu.

Hurmali Toplar




Risottoyu yaptiktan sonra arta kalan hurmalar da tatli olsun dedim ve hurmali toplar yaptim. Hurma agirlikli bir aksam yemegimiz olmus oldu boylece:)

Malzemeler

1 yumurta
1.5 yemek kasigi tereyag
1 kap esmer seker (hurma zaten tatli oldugu icin ben sadece bir tatli kasigi beyaz seker koydum)
1 kap kucuk dogranmis hurma
1 yemek kasigi vanilya
1 kap hindistan cevizi
2 kap Rice Krispies (herhangi bir tatli kahvalti gevregi ya da tatli biskuvi de olur)

Yapilisi

1. Isiya dayanikli bir kapta yumurta, yag, seker ve hurmayi iyice karistirin ve yogunlasana kadar pisirin.
2. Kabi atesten alip vanilyayi ekleyin ve karistirin.
3. Sogumaya basladiginda ufalanmis rice krispies’i veya biskuviyi ekleyin. Ben Quakers’in elmali ve tarcinli citirlarini kullandim, cok hos bir tat verdi. Hepsini karistirin ve kucuk toplar yaparak hindistan cevizine bulayin. Top yaparken elinizi ara sira islatirsaniz karisim elinize yapismiyor.

Sicakken de fena degiller ama buzdolabinda bir gun kalinca ertesi gune cok daha guzel oldular.


Burda sokakta meyve satilmasi cok yaygin. Seyyar arabalarda cesit cesit meyveler taneyle satiliyor ve hemen her yerde var bu arabalardan, cok iyi oluyor elinizin altinda sokakta dolanirken yiyebileceginiz taze meyvelerin olmasi. Chinatown’daki meyve saticilarinda biraz daha farkli meyveler oluyor haliyle. Iste ordaki meyve arabalarindan birinde taze hurma gordum. Ben hurmanin sadece iyice olmus halini gormusum simdiye kadar, bu sekilde de oldugunu hic bilmiyordum. Acik kahverengi, kucuk ve sert bir meyveydi. Ortasinda cekirdegi var ve tadi biraz elmayi andirdi bana. Ilgincti.

13 yorum:

Adsız dedi ki...

Ellerine sağlık Bezen'cim.. Gayet başarılı görünüyorlar.. Ben ne yazık ki bu etkinliğe katılamadım bu defa.. BİLİYORSUN, MAZERETİM VAR:))

Bezen Hindistan dedi ki...

geldiginde yaparim sana da, not verirsin:) hep boyle mazeretin olur insallah:))))

Adsız dedi ki...

Benim bildiğim o resimdeki hurma değil, kaya iğdesi deniyor ona, diğer adıyla hurnap. Hurma familyasından filan da değil ama çok lezzetli bi meyve dimi ben de çok seviyorum. Bu arada hurma topları çok nefis görünüyo. Risotto da hoş görünüyo tadı nasıl emrak ettim doğrusu:)) Ellerine sağlık.

zinnur dedi ki...

Resimdeki taze hurmalari ben sadece birkac kere tadabildim simdiye kadar. Biz genelde kurusunu taniyor ve kullaniyoruz, tazesini bulmak zor bir is burada.

Tariflerinin ikisi de cok guzel gorunuyor Bezen. Hurma toplarinin tadini tahmin edebiliyorum hemen hemen ama risottonu merak ettim ve denemeye karar verdim kalan hurmalarimla.

Adsız dedi ki...

Bezen hic 'the cheesecake factory' restoranina gittinizmi siz?

Adsız dedi ki...

Sevgili Cem,

Bu da Bezen'e sorulacak en anlamsız sorudur herhalde:))) Onun gibi cheesecake hastası biri için bu dükkan kapı komşusu sayılır..

Adsız dedi ki...

Aslinda en anlamsiz soruyu (cheesecake severmisin?)sonraya sakliyordum ama demek onu sormadanda basarili olmusum Dilayra =)

Sorumada gelince o restorant'i ben daha gecen yil ogrendim bir arkadasin tavsiyesiyle(cheesecake'i benimde cok sevdigimi bilen bir arkadas) ve Bezen'lerinde bulundugu bolgede varmi yokmu bir bilgim olmadigindan sorulmus bir soruydu =)

Bezen Hindistan dedi ki...

Kafam karisti simdi, resimdekiler hurma mi degil mi diye:))) sweet date diye satiyorlardi, hurma oldugunu dusunmustum. Hurnapla taze hurma ne kadar benziyormus birbirine bir arastirayim. Adi ne olursa olsun tadi guzel ama:)

Zinnur umarim begenirsin risottoyu.

Cem, cheesecake factory burda, NJ'de var (New York'da olmamasi hala ilginc geliyor bana bu arada). Hatta bize 20-25 dakika falan uzaklikta. Arada gidip birkac farkli cesit alip sonra mide agrilari gecirene kadar yiyoruz. Yiyorum aslinda, Adil dur demeyi biliyo da benim sozlugumde yok oyle bir kelime konu cheesecake olunca:)))

Adsız dedi ki...

Bezen sana sorulabilcek en sacma soruya cevap verdigin icin tesekkurler =)

Bu arada Dilayranin kapi komsusu dedigi kadar varmis size yakinligindan, neyseki bana o kadar yakin degil yoksa hapi yutmustum. bogazimdan kisitlama yapamiyorum ama sporla dengeliyorum isi.

Bezen Hindistan dedi ki...

Bu kadar yakin olmasi iyi mi kotu mu cok emin degilim valla Cem:) Malum irade sifir:))

Sen nerede oturuyorsun bu arada? Amerika'da misin?

Adsız dedi ki...

Bende Amerikadanim Bezen. Pittsburgh'ta yasiyorum su an. Guzelim Chicago'yu birakip buralara tasindim.

Bezen Hindistan dedi ki...

Chicago'ya bir kere gitmistik, 4-5 yil olmustur herhalde. Kis vaktiydi. Ruzgar yuzunden cok usudugumuzu ve hancock observatory'nin altinda cheesecake factory bulunca ne kadar sevindigimizi hatirliyorum:) Bize yakina gelmissin. Buralara yolun duserse cheesecake factory'e gotururuz seni.

Adsız dedi ki...

Bezen ilkonce davet icin cok tesekkurler =) Yolum oralara duserse sana ufak bir mesaj birakirim ve bu arada sizlerde buraya yolun dustumu hic cekinmeden yazin bana. Sizlere Pittsburgh'un unlu Urfa cigkoftesini yediririm tabi cigkofte seviyorsaniz.

Chicagoya gelince, Chicago'ya kisin gezilmek icin gidilmez. Oranin ruzgari zaten unlu birde kisin estimi insanin resmen iliklerine kadar isler. Mayisin nerdeyse sonuna kadar soguk/serindir Chicagoda. Birde insani deli eden sisi vardir tabi.

Haziran basindan basliyarak yazin gidilirse disarida rahat rahat gezilerek Chicago'nun sehir merkezinin tadi ve sahil zevki cikarilir. Downtown'inda genelde lokantalar masalarini disariya cikariyor ve canli Jazz muzik olmak uzere cesitli muzikler dinliyebilirsin. Yani kisacasi o zamanlar Chicagonun zevkine variyorsun.

Bu arada White Plains'de bir tane cheesecake factory varmis.