Internet Bağlantısını Nasıl Paylaştırabilirsiniz?
Önce, bir iki senaryo düşünelim: Evde iki bilgisayarınız var ama internete bir tanesindeki modem ile bağlanıyorsunuz. Diğeri için ikinci bir telefon hattınız yok ya da ikinci bir abonelik satın almak istemiyorsunuz... Küçük bir ofisiniz, birkaç tane bilgisayarınız var. Bu bilgisayarlardan bir tanesi ile internete bağlanabiliyorsunuz ama ucuz yoldan hepsini bağlamak istiyorsunuz.
İşte çözüm: Internet Connection Sharing (ICS). ICS Windows 98 Second Edition ve sonrasında çıkan tüm Microsoft İşletim sitemlerinde mevcut. Ben size bir XP bilgisayar ile bu işin nasıl yapılacağını anlatacağım.
Ancak tüm işletim sistemlerinde benzer adımlarla paylaştırmayı yapabilirsiniz. XP’deki ICS’in önceki işletim sistemine göre daha avantajlı ve güvenilir olduğunu söylemekle yetinip nelere ihtiyacımız olduğuna bakalım.
ICS yapacağınız bilgisayarın hem internete hem de bağlantıyı paylaşacak diğer bilgisayarlara bağlı olması gerekiyor. Internet bağlantınız Analog Modem, DSL ya da Kablo Modem olabilir. Modem dışında, diğer bilgisayarlarla haberleşmenizi sağlayacak bir network kartına ihtiyacınız var.
Eğer evinizde sadece iki bilgisayarı bağlayacaksanız, her ikisinde de network kartı olmalı. Bu iki bilgisayarı birbirine bir cross-kablo ile (ucuz yöntem) ya da bir hub ile bağlayabilirsiniz. Ofis ortamındaki bilgisayarları birbirine bağlamak için de yine hub ya da switch kullanabilirsiniz.
ICS’i “enable” etmeden önce hem internete bağlanabildiğinizden hem de paylaştıracağınız bilgisayarlar ile bilgi alışverişi yapabildiğinizden emin olmalısınız. Ayrıca, TCP/IP protokolunun tüm bilgisayarlarda yüklü olması gerekir. XP’de START>CONTROL PANEL> NETWORK CONNECTIONS’a tıklayıp tüm network bağlantılarınızı görebileceğiniz şekildeki gibi bir pencereye ulaşacaksınız. Diğer işletim sitemlerinde benzer şekilde START>CONTROL PANEL>NETWORK & DIAL-UP CONNECTIONS’a tıklamanız gerekiyor. Şekil-1
Şimdi paylaşımı yapacağımız internet bağlantımızın (bu örnekte TrNET) üzerine sağ tuşla tıklayıp PROPERTIES’i seçiyoruz. Gelen bağlantı özellikleri penceresinde ADVANCED sekmesine (tab) tıklayınca şekildeki seçeneklere ulaşıyoruz.
Diğer işletim sistemlerinde PROPERTIES’e tıkladıktan sonra SHARING sekmesini seçmemiz gerekiyor.
Şekil-2
XP olmayan bilgisayarlarda sadece "Enable ICS for this connection" seçeneği göreceksiniz.
İhtiyacınıza göre yukarıdaki seçenekleri işaretleyip OK tuşuna bastığınızda, bilgisayarınız ICS HOST haline gelecektir. ICS HOST haline gelen bilgisayarın IP adresi 192.168.0.1 olur. Bu bilgisayar artık DHCP ve DNS sunucusu olarak da diğer bilgisayarlara hizmet verebilecek hale gelmiştir.
Burada bir parantez açıp DHCP ve DNS’i kısaca açıklayayım. Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP), bir network ortamına dahil olan her bilgisayara otomatik olarak IP adresi vermek için kullanılır. ICS HOST üzerindeki DHCP sunucusu elbette Windows 2000’lerdeki DHCP sunucusu gibi gelişmis değildir ve sadece 192.168.0.0 bloğundan IP adresi dağıtabilir.
DNS sunucusu ise isimleri IP adresine dönüştürmeye yarayan bir programdır. Mesela siz www.odtumd.org.tr adresine gitmek istediğinizde, DNS sunucunuz sizin için bu adrese karşılık gelen IP adresini bulur.
Şu ana kadar ICS hizmetini verecek bilgisayarın ayarlarını tanımladık. Şimdi diğer bilgisayarların internete bağlanabilmesi için neler yapması gerektiğine bakalım. Öncelikli şart Internet Explorer 5.0 veya üstü sisteminizde kurulu olmalı.
Windows 95/98/ME
1) Internet Explorer’da TOOLS > INTERNET OPTIONS > CONNECTIONS sayfasında NEVER DIAL A CONNECTION işaretli olmalı. Ayrıca yine bu sayfadan LAN SETTINGS’e gidip hiçbir seçeneğin işaretli olmadığından emin olmalısınız.
Şekil-3
IP ADDRESS: Optain an IP Address Automatically
WINS CONFIGURATION: Use DHCP for WINS resolution
GATEWAY: Boş bırakın
DNS: Disable DNS
Kendiniz ayarları yapacaksanız, benim tavsiyem IP ADDRESS kısmına dokunmayın.
GATEWAY adresini 192.168.0.1 olarak girin.
DNS’i enable edip HOST kısmına herhangi bir isim verin. DOMAIN kısmı boş kalsın. DNS SERVER SEARCH ORDER kismina yine 192.168.0.1 yazıp ADD’e basın.
Windows 2000’lerde de benzer ayarlar söz konusu. Yine yukarıda 1. bölümde anlatılanları yaptıktan sonra 2. bölümde hatırlamanız gereken şu. Eğer kendiniz ayarları yapacaksanız aşağıdaki şekilde görüldüğü gibi ayarları yapmalısınız.
Yok eğer otomatik ayar yapılsın istiyorsanız, "OBTAIN AN IP ADDRESS AUTOMATICALLY" ve "OBTAIN DNS SERVER ADDRESS AUTOMATICALLY" işaretli olsun.
Şekildeki IP adresi 192.168.0.254. Biliyorsunuz her bilgisayara farklı bir IP adresi vermelisiniz. ICS HOST, 192.168.0.2 den başlayarak yukarıya doğru IP’leri dağıtır. Eğer elle ayar yapacaksanız 254’den aşağıya IP adreslerini verebilirsiniz.
Son olarak size bu konu ile ilgili daha fazla bilgi alabileceğiniz bir kaç adres vermek istiyorum.
http://www.microsoft.com/windowsxp/pro/using/howto/networking/ics.asp
http://www.microsoft.com/INSIDER/ARTICLES/ics.htm
http://www.practicallynetworked.com/sharing/
Adil HİNDİSTAN (CE’93)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder