Pazar, Kasım 20, 2005

Film: Harry Potter & Goblet of Fire

Filmin acilis haftasonu oldugu icin Cumartesi aksami ancak 11:30'a yer bulabildik. 2.5 saat sonunda film bittiginde Bezen'e birbirimize bakip 'bu ne yaaa?' dedik. Balkir neye tepki verdigimizi anlamadi :)

The goblet of Fire, Harry Potter serisinin 4. kitabindaki olaylari katlediyor. Filmi oyle kesmis bicmisler ki kitabi okumayan birinin ne olup bittigini anlamasi cok zor. Kaldi ki kitapla uyumlu olmayan bir suru yer var. Kitapta gayet uzun uzun islenen bir suru karakter ve olay (Percy, Elf'ler, Sirius Blake), Severus Snape ve Draco Malfoy ile Harry Potter'in dusmanliklari vs. tamamen es gecilmis. Mesela Harry, Dragonlar konusunda aldigi ipucunu Cedric Diggory ile paylasmak ister; cunku Madame Maxime'in kendi ogrencisini durumdan haberdar edeceginden emindir ve satoya donerken yolda Bulgar ogrencilerin hocasi Igor Karkaroff'u gorur (filmde bu yok) ve sadece Cedric'in durumdan haberdar olmadigini dusunerek ona yardimci olmak ister. Onunla konusmaya giderken, bazi ogrencilerin "Potter Stinks" yazili ses cikartan rozetler taktigi goruluyor filmde ama niye boyle bir sey yaptiklarini anlatan bir ipucu yok. Oysa kitaptan biliyoruz ki Draco Malfoy bunu icat edip tum Slitheren'lara dagitiyor...

Mad Eye Mudi rolundeki Party Crouch, Harry'den Marauder'in tum Hogswart sinirlarindakileri gosteren haritasini aliyor ve o sayede babasi satoya yaklasirken onu olduruyor. Oysa filmde sadece bir ara Barty Crouch olu bulunuyor. Neden, nasil anlatilmiyor...

Hadi bunlar eksikler diyelim, bir de farkliliklar var. Neville Longbottom'in anne ve babasini iskence ile delirten Party Crouch Jr. degil, Draco Malfoy'un halasi (bu filmde adi bile gecmiyor ama 5. kitapta Harry'in vaftiz babasi Sirus Blake'i duelloda oldurecek olan cadi).

Harry'nin su altindaki degisimine sebep olan maddeyi bilen ve calan da Neville degil, Harry'nin taa 2. kitapta ozgur biraktigi Elf'lerden biri... Neyse yaramiz derin, filme 5/10 verdik.

Hiç yorum yok: