Pazar, Kasım 26, 2006

Gulsek mi aglasak mi?

Yillardir takip ettigim iki ODTU tartisma listesi var. Biri, zaten co-sahipligini yaptigim ODTU-MD, digeri Metu_NA_Discussion. Birincisinde uyelerin cogu Turkiye'de yasayanlar, ikincisinde durum tam tersi.

Ilginctir, Turkiye ile ilgili haberleri ikincisinden aliyorum. Bugun bir tartismada gecen bir isim Ajdar ve YouTube'da Cikita Muz adinda bir videoklibine link verilmis. Nedir diye gittim baktim. Acilar cekerek izledim bitirdim. Hah bir Mahir daha cikti diyordum ki tartismalarin devaminda benim gibi "kim bu?" diyenler icin Mahir'in, Ajdar'in ve Ek$i Sozluk'ten Otisabi adinda bir yazarin da katildigi, Reha muhtarin sundugu Pisti adinda bir gosterinin linki geldi. Ibretlik bir sey!

Velhasil Turkiye'den ayrildigimiz sureden beri TV'lerde kalite adina bir arpa boyu yol gidilemedigini de ogrenmis bulunduk. Belli ki Turkiye de sanatci kavrami da yeni bir dip yapmis...

Neyse, Pisti programindaki herkes Ek$i sozluk'ten sikayet etti, bu Ajdar denen vatandas da pek bir uzulmus yazilanlara ama bir yandan da her gun girip bakiyormus ne yazdilar hakkimda diye. Malzeme iyi olunca, 800 kusur giris yapilmis.

Hurriyet'teki bir habere link veren giris ilgimi cekti. Gittim baktim. Sinan Aygun "Muz sorununu Ajdar cozer" demis bu haber de hurriyet'in ekonomi sayfasinda cikmis. Tam Sinan Aygun'luk bir laf :)

Hala oyle mi bilmiyorum, biz Turkiye'de iken, Ankara Ticaret Odasi baskani idi Sinan Aygun. Bos bos degil, rakamlarla konusurdu. Lakin zaman gectikce farkettim ki Sinan Aygun hep ihracatci gozlugunu takip bakiyor. Yani, Turk Lirasi ucuz olsun, kiymeti dussun, devlet ihracatciyi desteklesin vs. vs.

Bunlar artik, benim okuyup ogrendigim ekonomi anlayisiyla sorgusuz sualsiz kabul edebilecegim seyler degil. Devaluasyonun ihracatci icin faydali oldugu dogru ama genel olarak Turk halkina bir yarari olduguna inanmiyorum. Ozellikle son 30 yildir her gun Turk Lirasinin degeri dustu, yurt disinda gazetelerde capraz kur koselerine bakarken Turk Lirasinin sefil durumunu gorup icimiz kan aglardi. Turkiye kriz uzerine kriz yasayip biz de dahil milyonlarca insanin birikimi bir gecede devaluasyonlarla yok oldu gitti. Ihracatci icin iyi oldu belki ama tum Turkiye icin iyi olmadi.

Neyse, ihracatci icin devaluasyon yapilmasi gerektigini savunan bir kac kisi ile gunlerce suren bir tartisma daha bir kac gun once sonlandi ODTU-MD de. Ayni seyleri bir daha yazacak gucu bulamiyorum kendimde, valla yoruldum.

Son iki notla baglayayim. Yukarida verdigim Pisti programini izlerseniz goreceksiniz, bir yerinde Otisabi Borat'tan bahsederken Reha Muhtar "ben yillarca yaptim onu" diyor. Evet Reha Muhtar yillarca 'salagi' oynadi Turk halkina ama salak biri degil. Tam Borat gibi insani sapsal eden sorular soran biri. Ciddiye alirsaniz sapsal oluyorsunuz iste :)

Bir de Hurriyet'teki haberin son paragrafina bakarsaniz,

"TÜSİAV Başkanı Veli Sarıtoprak ise örgütlenme ile her türlü sorunun çözümlenebileceğini ifade ederek, tüm üreticileri tek bir çatı altında toplanmaya çağırdı.

Etkinlik, muz ağalığı ödüllerinin takdimi ve ışıklı muz animasyonuyla sona erdi."

diyor.... Dun Bezen Engin'le chatlesirken, Engin "Veli amcama Muz Agaligi vermisler" demisti (Issevenler'in blogunda yoktu, cik cik cik) . Hani kirkpinar agaligini filan biliyoruz da muz agaligini hic duymamistik. METU_NA_Discussion'daki bir cumlede gecen Ajdar'dan ciktik nerelere geldik baglandik. Dunya boyle bir iliskiler/rastlantilar yumagi iste :)

*****
Yaziyi bitirip gondermistim ki sevgili Dilayra, bir YouTube linki gonderdi: Manga & Goksel: Dursun Zaman. Goksel'in sesine bayildim...

5 yorum:

JTB (JourneyToBlue) dedi ki...

hahaha. aglayin adilcim aglayin.. ben oyle yapiyorum..

goksel ve manga gelmis gecmis en iyi ikili oldular TR. muzik piyasasinda bana gore..

Berceste dedi ki...

Amanin sizler yazmamis olsa idiniz yuregim dayanmayacakti okumaya :( O vatandaslar icin ben soylenecek soz bulamiyorum, seyredenlere, TV'da yer verenlere de!
Su ihracat meselesini ben cozemedim gitti. Yillarca ihracat yapan firmalarda calistim, sonra da onlari denetledim :) Allah'in sopasi yok iste. Gerci benim yaptigim sosyal denetimdi ama doviz dusunce agladilar, cikinca agladilar, ben cozemedim gitti! Olan da iscilere oldu hala da oluyor...

Bezen Hindistan dedi ki...

halka hakaret gibi birsey olmus bu yaw, sanatciyim ben falan diyisi cok mu bi de...birilerinin bu adamin 'hayrani' olabilecegine inanmak bile istemiyorum. yaramazlik yaparsan ajdar dinletirim bak cok korkutucu bir ceza olabilir gibime geliyor:))

Adsız dedi ki...

adil ilkonce seni ayakta alkisliyorum 'cikita muz' klibini sonuna kadar izleme medeni cesaretini gosterdiginden ve en kisa zamandada bi psikologa gorunmeni tavsiye ederim onun etkisinden kurtulman icin =)

turkiyedeyken izledigim tek tuk program oldu, biri 'ayna' isminde belgeseldi, su 'acun firarda'daki gibi gidilen ulkedeki kadin/kiz gostermeden cok ulkeyi ciddi tanitan bi programdi ve acun firardaki adam o kadar ulke gezdi onca yil hala ingilizcesinde gram gelisme olmamis ona hayret ettim bende =)

neyse diger programda sari sicak muzik programiydi. youtube'da klipleri bulabilirsin. kaliteli tek muzik programiydi bence turkiyede.

talkshow'dada bi tek beyazin yaptigi program oturulur izlenir bence. digerleri artik iyice civitmislar isi.

bu aksamlik magazin haberlerimiz bu kadar benden =)

Adsız dedi ki...

@Adil and Bezen...
Ağlamaktan çoktan vazgeçtim, TV kanallarını bozdum, radyo programlarını değiştirdim.Dayanılacak gibi değil. Üstüne üstüne birde sabahları bayan kanalları var!!! bangır bangır ruh sağlımızı bozuyor diyorlar ama müdahale yok.. Birde bu anneler gelecek nesilleri yetiştiriyor... süper...
bazen bunlardan uzak kalmak daha iyi...!!!