Cuma, Kasım 24, 2006

Happy Thanksgiving:)


Sukran gunu geldi sonunda. Sukran gunu esittir dort gunluk tatil demek oldugu icin pek kiymetli benim gozumde:) Malum burda oyle 9 gunluk bayram tatilimiz falan yok, yilda bir kez bu dort gunle mutlu oluyoruz iste. Gecen hafta nereye kacsak acaba diye dusunuyorduk, asagidaki adalardan herhangibirine mesela...Amerika icinde biryerlere gitmek cok mantikli olmuyor. Her nekadar millet carsambadan yola cikmaya baslasa da cogu kisi persembe sabahtan yollara dusuyor ve yollar cok kalabalik oluyor. Ustelik hava guzel degil. Buraya henuz oyle aman aman soguk kis gelmedi ama yine de arabayla gidilecek mesafede disarida dolasmaya pek eleverisli olmayan, muhtemelen yagmurlu havada bize cazip gelen bir yer de olmadi.

Sukran gununde genelde ailelerin evine gidiliyor. Buna guvenerek once Las Vegas'a baktik, istedigimiz otellerin cogunda yer yok. Himm, herkes evine gitmiyormus demek ki:) Hadi otel bulduk diyelim, uygun fiyata ucak yok. Bahamalarda, Bermudada cok uygun fiyata oteller buldum ama ucak biletleri acaip pahali. Ucak biletini ne kadar once alirsan o kadar kardasindir genelde burda, ucus gunu yaklastikca fiyatlar artmaya baslar. Ama hani biz ada olsun da neresi olursa olsun modundayiz ya, satilmayan bilet vardir ucuzlamistir biz de alir gideriz diye aportta bekledik ama olmadi. Dun bile hala bakiniyordum ben, bilet bulsam mayolari kaptigimiz gibi havaalaninda alacaktik solugu, ama inmedi fiyatlar. Herkesin ailesinin yanina gitmedigini bir kere daha tescilledik. Neymis, fazla iyimser olunup yanlis oldugu iki kez kanitlanan bu fikre kapilinmayacakmis gelecek yil, kapilinirsa da simdi oldugu gibi oturdugumuz yerde oturulacakmis:)

Ilkay ve Sibel Montreal'e gitmeye karar verdiler. Bize de gelin dediler, biz de once olur geliriz dedik basta. Ama o konusmanin hemen ardindan hava nasil oralarda acep diyip 34-35 f (1-2 derece) oldugunu gorunce kabul ettigimiz kadar cabuk vazgeciverdik. Montrealin cok guzel oldugunu soyluyorlar, disarida da salinabilecegim bir zamanda gitmeyi tercih ederim dogrusu. Sogukla yildizimin pek barisik olmadigi anlasiliyordur herhalde:))

Biz de tatil evde nasil gecirilirse oyle geciriyoruz bu dort gunu:) 11'e kadar uyuyup 2 saatlik kahvaltilar yapip arkadaslarimizla yemekler yiyip ayagimizi uzatip kestane kebab esliginde filmler seyredip arada gidip nargile icip...Oyle klasik sukran gunu yemegi olan hindi isine hic girmedik. Cok uzun suren bir is bir kere. Ben hindi sevmiyorum ustelik, cok talas, kuru buldugum bir eti var. Normalde bile hindi yapmam ki ben.

Bu sabah 80. Macy's Thanksgiving Parade vardi. Ilki 1924 yilinda yapilmis bu torenin ve o akdar begenilmis ki her yil yapilacak geleneksel bir organizasyon olmasina karar verilmis. Sadece 1942-1944 yillari arasinda yapilmamis yuruyus. Balonlar ilk kez 1928 yilinda kullanilmis ama yuruyus sirasinda havada yanmislar. 1929 yilinda gelistirilerek tekrar torene eklenmisler. Parade 77. sokakta basliyor ve 34. sokakta Macy's magazasinin onunden gecerek yan caddede son buluyor. Ilk yuruyuslerde Central Park Hayvanat Bahcesi'nden odunc alinan hayvanlar da eslik ediyormus yuruyenlere, ilerleyen yillarda onlarin yerini hayvan seklindeki buyuk balonlar almis. Balonlar gercekten cok buyuk. Mesela Snoopy balonunu 50 kisi yurutuyordu. Bandolar, balonlar, sarkilar, gosteriler derken parade 3 saat suruyor. Yandaki balon ulke genelinde cocuklarin el izlerini bastiklari balon kumaslarinin biraraya getirilmesiyle yapilmis.

Hava nasil olursa olsun parade yapiliyor. Murphy kanunlarina uygun olarak tam da dun yagmur yagacagi tuttu. Carsamba aksam basladi yagmur. Aksam haberlerinde fazla ruzgar olursa buyuk balonlarin ucurulamayabilecegi ve bunun ancak parade'in baslamasindan cok kisa sure once belli olacagi soyleniyordu. Yine kasirga gelmis de asagi taraflara, onun yagmuruymus bu gelen. Kasirga sezonu basladi mi bitmek bilmiyor bu ulkede. Bize sadece yagmurlari geliyor gerci. Dun sabah da hava yagmurlu ve soguktu. Korkuldugu kadar cok ruzgar olmamis ama balonlarin hepsi havadaydi. 3 milyon kisi yerinde izlemeye gitmis parade'i, ortalama 44 milyon kisi de televiyondan izlemis. Buraya koydugum resimleri televizyondan cektim, cok iyi degiller o yuzden. Dun aksama kadar yagdi yagmur. Bu sabahsa gunesli, piril piril ve sicak denebilecek bir gune uyandik, hani bahcem ya da balkonum olsa kesin cay ve gunes keyfi yapmaya cikardim, oyle guzeldi. Yarin daha da sicak olacakmis hehe.

[GUNCELLEME]
Berceste'nin yorumu uzerine Bezen'in yazisina bir iki ek yapayim dedim. Sukran gunu nedir ne degildir diye biraz anlatmistik gecen yil. O yazinin yorumlarina bakarsaniz, bizim yazi kadar da Cem yorum birakmisti, gayet bilgilenebilirsiniz netekim.

Yeri gelmisken soyleyeyim. Su yukarida sol ustte bir search var. Google'in arama motorunu kullandigi icin cok basarili. Ornegin oraya "sukran gunu" yazarsaniz, daha once yazdigimiz yazilari gorebiliyorsunuz.

5 yorum:

Berceste dedi ki...

Amerika'da yasayan herkes bir sukran gunudur diye tutturmus gidiyor...Yok mudur Allah rizasi icin hikayesini anlatacak olan??? 4 gunlugune buralara kacsaymissiniz keske!

Adsız dedi ki...

Yaw, gecen sene yazdiydik, kendimizi tekrar etmeyelim dedik, edit edip ekliyorum Bezen'in yazisina.

Adsız dedi ki...

demek buralardaydiniz, ne biliyim yoksa bize hindi yemeye cagirirdik sizi. simdi imrendirmek istemem amma pek de gussel olmustu.
4 gunden 1 gun kaldi geriye. Allahtan havalar harika bir de ondan sikayet etmeyelim.
optum.
Figen

Berceste dedi ki...

Tesekkurlerimizi sunuyoruz efendim! Google ile aratmaca biliyoz da sizin tatli dilinizden her sene olsa dinleriz, hem oralarda olanlarin farkli ekleyecekleri birseyler cikiyor her sene degil mi?Ayrica Bezen'in ozene bezene yazis tarzi, beni cok gulduren esprilerini aramiyor degilim yani!

Bezen Hindistan dedi ki...

buralardaydik figencim, kacamadik ama cok guzel tembellik yaptik. hindin guzel olmustur eminim, henuz elinden cikip da kotu olmus bir yemek bilmiyorum ben:)

sizin oralara da baktim dilekcim ama uygun deal bulamadim. aklimda valla birkac gun kacmak oraya, firsat kolluyorum iyi bir deal icin. Thanksgivingin tarihcesini de iyice arastirip yazmak aklimdaydi ama sonra tembelligime geldi pas geciverdim. Besle kargayi oysun gozunu sozunu pek uygun buluyorum aslinda ben bu gun icin. Adamlar sana hayatta kalmayi ogretsin sen sonra git topraklarini boncuk karsiligi al (manhattan adasini oyle almislar yerlilerden mesela), kabilelerini yoket falan. Yerlilerin simdiki akillari olsa su bile vermezlerdi eminim bunlara:)