Cuma, Kasım 10, 2006

Mavi mavi masmavi...

1994'den beri Amerikan Temsilciler meclisi (Congress) Cumhuriyetcilerin elinde. son yillarda Senato'da esitlik Cumhuriyetcilerin lehine bozulmustu. 2004'de cumhuriyetcilerin adayi George W. Bush baskanlik yarisini yeniden kazanip Cumhuriyetci tarafa yakin, tutuculugu ile un yapmis yargiclari Amerikan Anayasa mahkemesine atamaya baslayinca, bu memleketin civisi cikti demistik.

Komedyen Jon Steward'in America The Book kitabi hakkindaki izlenimlerimi buraya yazarken, Amerika'yi Amerika yapanlardan biri olan Alexander Hamilton'in tam da bu durumdan bahsettigini aktarmistim.

7 Kasim Sali gunu ara secimler yapildi Amerika'da. Temsilciler meclisindeki 435 sandalyenin tumu ve senatodaki 100 sandalyenin 33u icin yaristi partiler. Partiler diyorsam, Avrupa gibi bir degil. Amerika'da 2 tane buyuk parti var. Demokratlar (mavi, amblemleri: esek)ve Cumhuriyetciler (kirmizi, amblemleri: fil).

2001'den beri teror ve savasi cok iyi kullandi Cumhuriyetciler ama ozellikle Irak'taki cikmaz, Demokratlarin elini guclendirdi ve mutlu haber: Bu secimlerde her iki cephede de kazan Demokratlar oldu :) Senato'da durum 52 -48, temsilciler meclisinde 230 - 196 (henuz kesinlesmeyen yerler var).

Wikipedia'da hem Senato yarisi hem de Temsilciler Meclisi yarisi detayli anlatiliyor. Ha bu arada Senatorler 6 yilda bir seciliyor. Yeni secilenler 2013'e kadar senator olarak kalacaklar. Temsilciler meclisi uyeleri ise 2 yilda bir seciliyor.

2008'de Bush'dan da kurtuluyoruz. Umuyorum, yerine demokrat bir baskan secilir. anayasa yargiclari omur boyu seciliyor ve maalesef Bush 2 tane yerlestirdi oraya. Onun geri donusu yok. Bu iki yargicin hayatimizi nasil etkileyecegini ilerde gorecegiz...

3 yorum:

Adsız dedi ki...

Bende Adil bu konu hakkında mutlaka yazacak diyordum...:-))
Tabiki benim oyumda Demokratlara...
Bush ve türevleri...:-) ki ülkemizde de mevcut...umarım en kısa sürede emekli olurlar...:-))
Bu arada sen söyleyince amblemlerin nedenini merak ettim, araştırdım ve buldum...:-))
yazı dizisi yaparım artık...:-))

Adil Hindistan dedi ki...

Yap Arzu. Biz de okuyum ogrenelim :) Senato kesin degildi ama o da kesinlesince gayet keyifli bir hafta oldu. Hispaniklerin Demokratlara verdigi oy %39'dan %69a cikmis! Ulkenin en buyuk azinligi Hispanikler ve en hizli cogalanlar da onlar. Ustelik koyu hristiyan olmalarina ragmen Amerikali hristiyanlar gibi konservatif Cumhuriyetci takilmamalari bu ulkenin gelecegi icin onemli. Tabii sadece burasi degil, herkes icin onemli cunku Amerika'nin ne yaptigi bir dereceye kadar artik her ulkeyi bagliyor...

FB dedi ki...

dedigin gibi onumuzdeki donem kisa vade degilse bile bir degisim iceriyor. eh artik olsun bari. Rumsfel d de istifa etti. bakalim gorecegiz neler gelecek gunlerde.