Perşembe, Kasım 15, 2007

Ilk Haftalar

Yarin ikinci haftamiz doluyor. Kamyon carpmisa cevirdi kucukhanim bizi. Dort kisi anca basa cikabiliyoruz, annemler burda olmasaymis halimiz nice olurdu hic bilmiyorum. Hazirolda bekliyoruz resmen. Eve geldik ilk gece 1, ikinci gece yarim saat ancak uyuyabildim. Her gik dediginde kustu mu, hala nefes aliyor mu, vs mi diye yataginin basinda bittigimiz icin uyku muyku hak getirdi haliyle. Bebekler gibi uyumak deyimini de sorgular oldum, boyle rahatsiz, kipir kipir, sesli bir uyku olamaz. Yavas yavas alisiyoruz cikan seslere gerci, yuregimiz daha az agzimiza geliyor alistikca.

Ilk haftanin sonunda ilk doktor kontrolune gittik. Bebekler dogduktan sonra dogum kilolarinin bir kismini kaybedermis. Lara kaybettigi kiloyu geri alip dogum kilosuna donmus. Gitmisken ilk asisini da yapalim dedi doktor, ilk asimizi olduk. Hastanede topugundan kan alip orayi bantlamis, sonra da banti cikarmamislardi. Odlek biz de iyice yapismistir simdi cani acir sen cikar, hayir sen cikar diye birbirimize atip sonunda bu isi doktora biraktik (gercekten). Cok kolayca cikardi doktor, yapismamis megersem, guldu halimize bir de.

Oturur pozisyonda kalip oyle dogan kiz bebeklerde kalca cikigi riski yuksek olurmus. Hastanede ultrasonla bakip bir ay icinde tekrar bakilsin demislerdi. Iki hafta sonra tekrar bakilmasi icin New Jersey tarafinda bir doktora goturecegiz.

Evde de ilk 1-2 gun oturmak, yatmak falan biraz agrili olmustu. Yastiklari ust uste dizip oturur pozisyonda yatiyordum zaten. Hafif de one egilerek yuruyordum. Agri kesiciyi ilk aldigim saatlerde gayet dik durabiliyorum, etkisi gecmeye baslayinca neandertal pozisyona geciyorum diye dalga geciyordum. Iki gun sonrasinda hepsi gecti, agri kesiciye bir gun daha devam edip onu da biraktim. Gayet egilip kalkabiliyor, merdiven cikip inebiliyorum rahatca. Dikislerin oldugu yerde hissizlik devam ediyor, o birkac ay daha surermis, vucudun kendini koruma yontemiymis. Ilk hafta ayagim cok sismisti, sezaryande olurmus, vucuttaki suyun bir kismi ayaklara iniyormus. Hamilelikte boyle ayagim sismemisti benim.

...diye baslamisim yazmaya. Ustunden uc bes gun gecmis, devam edememisim bir turlu. Basligi ilk gunlerden ilk haftalara cevirdim, ilk aylar ya da ilk yillar olmadan post edecegim bu yaziyi insallah:) E-maillerime de en kisa zamanda cevap yazmaya baslayacagim, benden umidi kesmeyin efenim.

Simdiiii kimdi o bebekler gunun cogunu uyuyarak geciriyor zaten diyen, cabuk ciksin ortaya. Hastanedeyken uyuyordu da cidden. Gecenlerde okudugum bir kitapta hastanede tabi ki tum gun uyuyorlar yoksa kim onlari eve goturmek ister ki yaziyordu cok guldum. Gunumuz (ve gecemiz) emzirmekle geciyor. Memeye yapisik bir halde yasiyor Lara su ara. Bir yerde yolunda gitmeyen birseyler var ama nerde bilmiyorum.

Sut yetmiyor galiba (fazla gelince de rahatsiz olurmus bu bebek kismisi ama o kadar polyanna olmayalim). Bakinca geliyormus gibi gorunuyor ama hatun doymuyor bir turlu. Bazen 5-10-15 dakika arayla uyanip emmek istiyor. Sonunda ya doyup ya bitkin dusup 2-3 saatlik bir uykuya dalana kadar saatler geciyor bu sekilde. Ha bu arada emdiklerinin bir kismini cikariyor (agacta yetisiyor sanki o sut, neler cekiyoz biz onu ureticez diye cik cik cik). Emerken bazen birden nefesi siklasmaya basliyor, bu kotu bir isaret, hemen arkasindan derin bir nefes alinip memenin itilip ses tellerinin denenecegi anlamina geliyor. Bu kadar sik emmek istiyor olmasi normal mi, ayni sorunla karsilasan var mi acep?

Her gun, ozellikle gece oluyor bu, niye cozemedim henuz. Gazdir belki diye gaz cikarmaya calisirken de buldugu herseyi, hicbirsey olmazsa elini emmeye calisiyor. Evdeki ikinci gunumuzde ustuste birkac kere emmeyi reddedip ortaligi yikinca mecburen formula vermistik. Soluksuz emip ustune de dort saat kutuk gibi uyuyup kendimi cok sefil hissetmeme yol acmisti bu. Hic bu kadar yetersiz hissetmemistim kendimi, acaip moralim bozulmustu. Lactation consultant ile telefonda gecirilen saatler sonucunda sezaryan sonrasi sutun gelmeye baslamasinin normalden daha fazla zaman alabilecegi ve bunun cok normal oldugu konusunda ikna edildim de moralim biraz yerine geldi. Sezaryan sonrasi vucuttan tamemen atilamayan sivilar da sutun bebek tarafindan emilmesine engel olabilirmis.

Dun gece Lara yine seften ve yemek servisinden duydugu memnuniyetsizligi dile getirirken denemek icin formula verdik, bu sefer biberonu emmeyi pek basaramadi ve iyice sinirlendi. Formula seciyoruz bu arada. Similaci aninda reddetti. Enfamilin simdilik sansi var.

Gelelim uyku konusuna. Ayin kaci, gunlerden ne, saat kac tamamen kopmus durumdayim olaydan. Geceleri nerdeyse sabaha kadar oturdugumuz icin buldugum her firsatta uyumaya calisiyorum ama pek kolay olmuyor. Tam o uyudugu sirada hic uykum olmayabiliyor cunku ve guzelim uyku firsati kacip gidiyor (aynen su anda oldugu gibi, 1 saattir uyumakta ama ben uyuyamiyorum, arrrrr:(() Ne zaman duzene girmeye basliyor bunlarin uykusu? Goguste ve kucakta daha kolay daliyor ve daha uzun uyuyor ama yatagina (veya baska bir yere) koydugumuz ve yere paralel hale geldigi anda gozler hic uyumamiscasina aciliyor ve tekrar emmek istiyor.

Gecen gun bir turlu uyumadigi ve miklayip durdugu bir anda Larayi araba koltuguna, araba koltugunu da kurutucunun ustune koyup makinayi calistirdim. Ikinci dakikada nakavt oldu bizimki. Biraz oyle tutup sonra makina calistigi surece yaninda bekleyemeyecegim icin yere indirip makinanin yanina koydum. Makinanin calistigi 35 dakika boyunca uyudu (keske en uzun programi secseydim). Makina durunca biraz sonra o da uyandi. Dun gece tekrar denedik ayni yontemi. Bu sefer araba koltugunu getirmeye usenip yastikla beraber koyduk, hareketi tamamlamadigimiz icin mi ne hic ise yaramadi. Arabada gitmek hakikaten cok ise yariyor ama. Araba hareket ettigi anda uyumaya basliyor. Arabanin cok yavas gitmemesi gerekiyor amaDun doktordan donerken Target'dan 1-2 sey almak icin durdugumuzda benim iceride oldugum surece otoparkta dolanmayi denemisler, aglamaya baslamis. Anayola cikmislar, susmus.

Gobegi dustu sonunda. Nereye gomsek acep.

Bir buyuk boy beze gectik, artik newborn degil 1 numara kullaniyoruz. Adil benden daha iyi gaz cikariyor ve bez degistiriyor. O gaz cikarmaya calisirken Lara da bikip usanmadan Adilin omzunda ve gogsunde meme ariyor. Bu arama calismalari sayesinde guclu bir boynu olacagina inaniyoruz:) Gecen gun dakikalarca ugrasip birsey bulamayinca hosnutsuzlugunu Adilin ustune cisini yaparak gosterdi.

Simdilik burda kesip gondereyim bu yaziyi gonderebiliyorken, unuttuklarimi bilahare yazarim artik.

14 yorum:

JTB (JourneyToBlue) dedi ki...

canısım:)))
gülmekten gözlerimden yaş geldi wallaha:)) süper anlatmışsın yine her zamanki gibi.. boşuna "beni en çok güldüren kişidir" şeklinde bir superlative tanımlamamışım sana facebook'da:)
............
bezen'cim, yeni doğan bebekler böyle yarım saate bir emiyormuş. bizim duygu da aynı dertten muzdaripdi. onunki 1.5 ay civarında sanırım artık ve bir miktar daha rahatlamış. ama tabi sana en doğru öneriyi anneler yapacaktır. ben hiç bulaşmayayım buraya:)
..........
her zaman babalar alt değiştirme ve gaz çıkarma seanlarında 1-0 öndedirler, o normal yani. bırak yapabildiği kadar yapsın adil'cim:) bence keyif alıyordur o da..
...........
kurutucu üzerinde bebek uyutma hikayene bayıldım. genius bir buluş olarak nitelendiriyorum. ama eminim annelerin hepsinde böyle ufak-parlak fikirler vardır:)

canımsın, güzel arkadaşım.
kendine dikkat et. seni özledim ve öpüyorum.
lara'yı da, Adil'i de:))

**ps** artık Lara'nın fotolarına bakınca gözlerim dolu dolu olmuyor. sanırım atlattım:)) oh be, artık gönlümce bakıyorum kızınızın fotolarına. neydi o öyle yahu, hüüüü modunda..!

Selena dedi ki...

İlahi Bezen yaa, gene güldürdün beni. Bir yandan okurken bir yandan da gözümde canlandırınca çok daha eğlenceli oldu:)
Ben doğurmadım ama bizim kızların hepsi doğurduğu için Lara'nın memeden ayrılmama olayının normal oldugunu biliyorum. Kizlar bir dönem yapisik yaşadıklarindan sikayet ediyorlardi. Memede uyuma olayi da hep duydugum bir olay:)
Başa gelen çekilir artık:P

Anne ve Bebisi dedi ki...

Arkadaslar soylemis zaten:) O kadar emmek istemesi normal, her bebek ayni olmuyor tabii ama Lara gibi cok bebek var. Bir sure sonra azalacaktir emmelerinin arasi.

Uyku konusunda tavsiyem, eviniz musaitse bir salincak kurun:) Su eskilerin, ip ve carsafla yaptiklari cingene salincagindan:) Cukur salincagin icinde sallana sallana, uzuun uzuuun uyuyacagina %100 garanti veriyorum:)

Annem, evimizde yer olmadigi icin yemek masasinin bacaklarinin arasina kurmustu, oglumu icine koyar koymaz, daha sallamaya baslamadan gozlerini yummustu:) Cok caresiz kalirsaniz deneyin derim.

Adsız dedi ki...

bir adet bebek alinir, pusetine konur, ustu disariya gidiliyormus gibi giydirilir, musait bir yere birakilir, 1m uzagina sesini rahatca duyabilecegi sekilde sac kurutma makinasi konur ve calistirilir, bu andan itibaren bebekle ellesilmez, kosarak uzaklasilir. ister soguk ufletin ister sicak..hic farkmaz...deneyin sonucu bildirin pls. (Hell)

AycA dedi ki...

Bezencim öncelikle kolay gelsin .. kolay bir dönem değil.. bu kada rkısa aralıklarla emmesi normal olabilir ama sütünün rengine bak sulu gibiyse belkide doymuyordur.. ama kilo alımına da bir bak.. iyiyise emmek istiyordur..:= moralini bozma yeter.. kendini yetersiz ve düşük hissedersen bu sütüne geçiyor.. sen sütün yettiğini düşün o yetecektir ..bliyorum zor 6 ay canım çıktı bunu yapmak için ama gayret et :)) Koklarım ensesinden Lara Suyu
Alpay da benden dah aiyi gaz çıkartıyordu..:)))

Yıldız dedi ki...

Ahhhh simdi aldim guzel haberi...

Nutmeg'ime sansli, saglikli, neseli, anali-babali, sevgi dolu bir omur dilerim.

Gule gule buyutun meleginizi.

Sevgilerimle opuyorum her birinizi :)

annecugun dedi ki...

ayni hikayeler bizdede yasandi, ayi dolsun bak birsuru sey rayina oturacak, hele 40 ickinca bircok olay normale gercekten geliyor.
bu gunlerin keyfini cikar, mis gibi kokusunu derin derin icine cek. kolay gelsin

Unknown dedi ki...

kurutucuda uyutmak son derece yanlış,çünkü radyasyon alır,iyigünler...

Adsız dedi ki...

Adilcim, Bezencim,

Tebrik ederiz. Allah analı babalı buyutsun. Yenidogan bebeklerin sakinlesmesi ve uykuya gecmesi icin anne rahmindeki seslere benzer melodiler iceren bir cd var. Linkini asagida veriyorum.
http://www.kolik.com.tr/album.html Belki isinize yarayabilir, selamlar sevgiler...

Halil& Nevra Gul

Adsız dedi ki...

Merhaba sitenizi yeni kesfettim ben. O kadar guzel bir anlatiminiz var ki!!! Butun yazilarinizi hic sikilmadan okudum ve bitirdim.
Prensesiniz Lara katilmis hayatiniza. Oncelikle tebrik ederim. Cok guzel bir yasami olur insallah.
Ama sanirim kucuk hanim sizi bir sure alikoyacak yazmaktan:-(
Ne yapalim bizde bekleriz hem Lara ile ilgili tecrubelerinizi okumak da ayri bir keyif olacaktir eminim.
Sevgiler,

Açalya dedi ki...

Hala deli gibi emmek istiyorsa, doyduguna kanaat getirdiysen, yada ac olmadigini biliyorsan ver agzina emzigi sakinlessin. Bebekler emmeyi sever...bu demek degildir ki 24/7 seni emecek...ac oldugu zaman, bazen gercekten sakinlesmesi icin (daha ileriki aylarda) falan emzirirsin. Ama yok oyle birsey degilse emzik senin kurtaricin olacaktir... Kolay gelsin, sevgiler...umarim hersey simdi yolundadir...ilk ayim geldi aklima, I feel you.

Yaren dedi ki...

Merhabalar,kurban bayramini yürekten kutlar ve daha nice mutlu bayramlari sevdiklerinle karsilamani dilerim canim.

Adsız dedi ki...

Sevgili Bezen ve Adil....
Tebrikkkkkk ediyoruuuuuuuuuum...uzun zamandır blogunuza bakamadığımdan bu mutlu haberi ancak yeni yıl mesajı bırakmak için geldiğim bugün öğrenebildim...Lara Su'ya yaşama hoşgeldin diyorum...ve eksiksiz yaşaması dileğiyle....yanaklarından öpüyorum...resimlerine baktım... çokkk şekerrrrr....nice yıllara sizlere ve Lara Su'ya...
Sevgiler...E.Leyla Klyn

Berceste dedi ki...

Asayis berkemal mi oralarda? Merak ettim uzun suredir ses cikmayinca...