Cumartesi, Ekim 28, 2006

Film: The Libertine


Murat Kilic'in baslattigi e-mail zinciri gun boyu devam etti ve sonunda aksam onlarda bulusup pide yemeye ve film izlemeye karar verdik...

Dun aksam yine 1 dk ile treni kacirip 1 saat bekleyince canima tak etti bugun ilk kez arabayla gittim ise. GPS'i dinleyip kisa ama trafigi yogun bir yola girip ustune ustluk iki isigin arasi 100, olan 25mil/saatlik yolda 42mil/saat ile gittigim icin 200 kusur dolar ceza yememe ragmen 45 dk.da ise ulastim.

Aksam gyme gidip 3.5 mil kostuktan sonra 8 gibi isten ciktim. Yagmurda bu sefer otobandan doneyim dedim. Yol iki katina cikti ama sure kisaldi. 8:30'da kapidan iceri girerken telefon caldi. Eda ile Murat telefondan siparislerini verdiler gidip aldik Paterson'dan ve ancak 9:30 gibi filme oturabildik.

2004 yapimi The Libertine, Laurence Dunmore'un ilk filmi (IMDB'nin yalancisiyim valla). 1660lardan sonra sanatin, tiyatronun Ingiltere de canlandigi bir donemde, tiyatro asigi, deli dolu John Wilmot adindan bir sairin (Johnny Depp) kisa yasantisindan bir kesit sunuyor bize.

John Depp bize gore oldukca basarili bir Ingiliz aksani ile konusuyor = alt yazi sart :) Filmin ilk yarisinda (Murat cay hazirlamaya gidince filmin yarisi gelmis oluyor), alt yazi filan acmadik. Amma zaten Ingiliz Ingilizcesindeki kimi kelimelere asina degiliz, bir de ustune 17. yuz yil Ingilizcesinin garip laflari eklenince konuyu anlamak biraz guc geldi.

Ancak, ikinci yari hakikaten insani sarmalayip surukluyor. Bir sahnede sair kameraya yakin, sirti arkasindaki esine donuk konusuyorlar. Her ikisi de kamera da ancak kim konusuyorsa, onun yuzu netlesiyor, digeri bugulu goruntuleniyor. Uzunca bir konusma idi ve bu teknik cok dikkat cekici ve hos olmus. Bizden 8.5/10

Filmin belki de en etkileyici yeri sonu... Film biterken calan "Rochester's Farewell" adli opera parcasi insanin kulagina takilan cinsten. Sozleri soyle:

If, underneath death's cold wing,

his restless sould should fly, away.

Beyond the grasp of fools

t'would meet with the bliss they deny.

So stand for him, kneel for him

As he lies low in kneaded clay.

Pray for him who prayed too late

that he might shine on judgment day.


Kyrie Eleison. Christe Eleison.

Kyrie Eleison. Christe Eleison.

O Domine Deus, dona nobis, pacem.


Son kismin Latinceden, Ingilizceye cevirisi de soyle:
Kyrie Eleison. Christe Eleison.

Kyrie Eleison. Christe Eleison.

Lord have mercy, Christ have mercy,

Lord have mercy, Christ have mercy,

O Domine Deus dona nobis pacem.

O Domine Deus dona nobis pacem.

O Lord God grant us peace.

O Lord God grant us peace.

Hiç yorum yok: