Pazar, Kasım 12, 2006

Film: Borat & Twilight Samurai

Cuma gunu ogleden sonra e-mail trafigi basladi. Borat'i gormeye en hevesli olanlar Ilkay - Sibel Kazakci ciftiydi ama Murat Kilic baslatti trafigi. Bezen "iiih" dedi. Ben de efektler vs. yoksa sinemaya gitmek yerine DVD'den izlemeyi yegliyorum ama takilayim dedim...

Filmin tam adi "Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan". Basliktaki kirik Ingilizce'den de anlasildigi uzere hem Kazakistan hem de Amerika ile dalga geciyor Ingiliz komedyen Sacha Baron Cohen.

YouTube'da bir kac Borat sahnesi seyrettigim icin bekledigim gibi idi , beni guldurdu. Sanirim, Murat'in "Jackass" benzetmesi gayet yerinde film icin. Zaten Murat, Eminem'in meshur sarkisina atfen ("Gercek Borat ayaga kalk") diye guzelce yazmis blogunda durumu, ordan okuyabilirsiniz...

Ah evet, Kilic familyasi 1 yil aradan sonra tekrar bloglarini canlandirmaya karar verdiler; tebrik ediyoruz. "10 tane entry girmeyeni linklere eklemiyoruz ama size bir indirim yapalim 3 tene girince ekleyecez soz" dedik :)

2002 Japon yapimi Twilight Samurai (Tasogare Seibei) filminde, Ringu (1998), Ringu 2 (1999) ve The Last Samurai (2003) filmlerinden aklimizda kalan Hiroyuki Sanada oynuyor basrolde.

Cok akici, sevecen ve dramatik bir anlatimi var filmin. 1868 oncesi Samuraylarin son donemleri ve kitlik donemi yasaniyor Japonya'da. Esini veremden kaybeden, akli yerinde olmayan annesi ve iki kucuk kizi ile birlikte yasam mucadelesi surduren, Iguchi adinda fakir bir samurayi (Japonca: Seibei) canlandiriyor Hiroyuki.

Nehirlerde acliktan olmus insanlarin cesetlerinin yuzmesi gibi carpici sahneler var filmde. Zengin - Fakir, sinif farkliliklari her yerinde vurgulaniyor filmin. Gururlu bir samurayi degil de odun kiran, yakacak toplayan, balik tutan, kucuk kus kafesleri yapip satan, dogayi seven bir koylu gibi yasiyor Iguchi. Hikayesini de kucuk kizinin agzindan dinliyoruz.

Kucuk rutbeli de olsa bir samuray Iguchi. Arkadasini ve onun kiz kardesi, cocukluk aski Tomoe'nin bosandigini esinin duello davetini kabul ediyor. Bu duellodan galip cikmasi ona bir parca saygi duyulmasini sagliyor ama hayatin guclukleri devam ediyor. Arkadasi, Tomoe ile evlenmelerini teklif ettiginde, cok istenmesine ragmen yine sinif farkliliklarini dusunup olumsuz yanit verir.

Klan'in yoneticisi olunce, ic kavga basliyor. Galip gelen, diger taraftakilere "harakiri yapin" emrini veriyor. Iclerinden biri, bir kilic ustasi, "ben sadece verilen emirleri yerine getirdim, niye harakiri yapayip" diye isyan eder ve kendini evine kapatir. Onu oldurmeye gonderilen bir baska kilic ustasini da oldurunce klan Iguchi'yi cagirir ve bir gun sonrasinda isyan eden kilic ustasinin kellesini getirmesini isterler.

Filmde bu sahneler cok dramatik... Iguchi, "ben kucuk bir samurayim, sadece soyle bir kisa kilic egitimi aldim. Bahsettiginiz turden bir is, kendi hayatina deger vermeyen ve gozunu kan buruyen vahsi bir yurek ister. Ben yillardir bir ciftci gibi yasiyorum, bir gunde nasil bir kilic ustasinin karsisina cikayim..." derse de "yok sen orda hocaymissin, ev icinde kisa kilicla savasmak gerekir, o yuzden seni sectik. Hem biz sana emrediyoruz!" cevabini alir, derdini dinletemez.

Hala okuyor musunuz? Sonunu anlaticam ona gore :)

Birlikte geldikleri patronu, "sen onu yenersin, o kim ki" filan diye cesaretlendirmeye calisir onu. O da "ben de oyle umuyorum ama en kotuye hazirlanmak lazim, bu sizi son gorusum olabilir, benim icin yaptiklariniza tesekkur ederim" diyince, patron insafa gelir ve "arkada biraktiklarinin gecimini ustume aliyorum" der.

Tamoe'yi cagirtir Iguchi. Durumu anlatir, hazirlanmak icin yardim istedigini filan soyler once ama sonunda ayrilirlarken, zorlanarak da olsa hislerini aciga vurur. "Olmezde donersem esim olmani isteyecegim, kabul eder misin?" diye sorar. Iguci kendisi ile evlenmeyi reddettiginden beri evlenme teklifleri yagan dunyalar guzeli Tamoe, iki gozu iki cesme "dun artik umidimi kesip bir evlenme teklifini kabul ettim, donusunu bekleyemeyecegim" der...

Iguci, ozurler dileyerek ayrilir ve isyankar kilic ustasinin evine gider. Iceri girer. Kilic ustasi sakindir, oturtur, ona cay verir. Kendi hayatindaki gucluklerden, acilarindan dem vurur. Kacmak istiyorum yardim et, der. Bir an gelir Iguci, kendini salip yasadigi guclukleri anlatmaya baslar.

"...Esim oldugunde, aileler anli sanli bir cenaze toreni istediler. Ama neyle, nasil? Kilicimi bile satmak zorunda kaldim, bu elimdeki kilic degil bambu", diyince, o ana kadar Iguci'yi yumusatmaya calisan kilic ustasinin birden gozleri buyur. "Ne yani sen beni bambuyla mi oldurmeye geldin, bana nasil saygisizlik edersin" der ve Iguci'ye saldirir.

Iguci, "yapma etme, bak kacmak istiyordun kac git iste" dersede dinletemez. Sonunda kilicini cekmek zorunda kalir (bambu filan degildir netekim). Epey bir hasar alir ama ona rakibi tam ona olumcul hamleyi indirmek icin uzun kilicini basinin ustune yukseltip hamle yapinca, kilic evdeki kirislerden birine takilir ve galip gelen Iguci olur.

Ustu basi kan icinde, kolu bacagi sarili zar zor evine dondugunde, Tamoe hala onu "beklemektedir". Bundan sonrasini da kucuk kizin agzindan dinliyoruz...Evlenirler ama mutluluklari ve huzurlari ancak 3 yil surer. Japonya'da ic savas cikar. Klan, Imparatora karsi Shogun'u destekler ve savasta Iguci "vurularak" oldurulur. Aile Edo'ya (simdiki adiyla Tokyo'ya) tasinir.

Her aksamustu kendileri icmeye, eglenmeye giderken, kendileri ile gelmek yerine evine gittigi icin Iguci'ye Twilight (alacakaranlik) adini veren arkadaslari yuksek mevkilere gelir ve "Sanssiz bir adamdi Iguci" derler. Kizi ise, "Babam sanssiz degildi. Kisa ama mutlu bir omur surdu..." der bize perde kapanirken. Pek gusel bir filmdi netekim (8.5/10)...

3 yorum:

Ilkay dedi ki...

Adil Bey,
Bizim blog umuza atifda bulunmaktasiniz lakin bakar iseniz bir suredir aktif halde oldugunu gorursunuz.
benim biricik sevgilim ile aktif hale getirme aldik blog umuzu.
su gecen 2 ayda olanlari yazmaya kalksak bu hafta burada olmamiz gerek artik akaldigimiz yerden eklemeleri yapiyoruz.

Adil Hindistan dedi ki...

Yaw hakikaten Ilkay Bey'cim, cilgin update etmissiniz blogu. O nasil bir aktifliktir oyle ki oku oku bitiremedik vallahi :)

Sevgili ziyaretcilerimiz ve bilmeyenler icin ahanda yaziyorum adresi suraya:
http://kazakci.blogspot.com/

Adsız dedi ki...

http://www.cnn.com/2006/SHOWBIZ/Movies/11/07/borat.cagri.ap/index.html?eref=rss_topstories

adil borat filminden bahsetmis, o zaman bu yukaridaki haberide kacirma derim eger tv'de seyretmedin yada gecenlerde yahoo'nun bas sayfasinda ana haber olarak gormediysen.

gurur kaynagimiz!!! =)