Cumartesi, Temmuz 21, 2007

Bir resim, bir oyku, bir film...

Efendim, yukaridaki resim, Kanadali Edward Burtynsky tarafindan 1996'da Sudbury, Ontario'da cekilmis. Resim, "Nickel Tailings #34" adi altinda yayinlanmis...

Nerde gordum bu resmi? Amazon.com'a bir ugradim, Harry Potter serisinin son kitabi audio book olarak yarin satisa sunulacak mi acaba diye bakmak icin. Jim Dale'in sesi ile dinledik daha onceki kitaplarin hepsini, netekim bu son kitabin audiobook'unu bugunden siparis vermek mumkunmus ama 2 gun sonra gelecekmis.


Iyi de Amerikan halki durmaz kardesim. Daha simdiden "kitap yorumu" basligi altinda agzindan baklayi cikartmis bir kac kisi :( Nasil Sopranos delisi oldugumu yazmistim. Gecen ay son bolumunun yayinlanmasinin ardindan, gunlerce radyo dinlerken, televizyon izlerken, internette haber okurken sonunu ogrenmeyeyim diye epey ugrastim. Hala da antenler acik, "Sopranos..." denince kulaklarimi kapatiyor, gozlerimi kaciriyorum :) Ama dedim ya "spoiler" kulturu var burda. Illa sonunu soyleyecek birileri, catlarlar yoksa.


Gecen sene yasanan bir olay geliyor aklima. Guya komiklik olsun diye adamin biri geceden Harry Potter sirasina girenlerin yanina yaklasip "sonunda.... oluyor" diye bagirip kacmisti.


Velhasil, 2 gunde audiobook bana gelinceye kadar neler olur neler. Ben en iyisi yarin gece yarisindan itibaren, Audiobook Newsgroup'larini taramaya baslayayim diyorum...Bakalim ne kadar surecek birinin son kitabi oralara upload etmesi...
Harry Potter'dan Nickel Tailings resmine nasil mi gectik? Soyle oldu.... Amazon.com'a kullanici adimla girince, sag ustte "Amazon Blog for Adil Hindistan (13 blogs)" diye bir link gordum.


Amazon, benim ilgilenecegimi varsaydigi blog yazilarini gosteriyor. Bir tanesinin basligi "Cow Emissions: An Inconvenient Reality" ('Uygunsuz Gercek'). Efendim, bu Japonlar et icin beslenene ineklerin yellenme ve gegirme marifetiyle urettigi metan gazini olcmusler ve "2.2 pound et uretmek icin cevreye verilen zarar ile 3 saat otomobil kullanmanin cevreye verdigi zarar birbirine esit" gibi bir sonuc cikartmislar.


Yukarida linkini verdigim blog yazisinda bu durum dile getirilip, yaptigi "An Inconvenient Truth" ('Uygunsuz Dogru') adli dokumanter ile cevre sorunlarina dikkat cekmeye calisan ve hibrid otomobilleri promote eden Al Gore'a verip veristirilmis. Hybrid arabalarin uretildigi Sudbury ile ilgili bir resim olarak da konumuz olan resim konulmus oraya.


O yaziyi yazan adami Sibel Kazakci'ya havale edip, 1996'da cekilmis resmi kullanarak, simdi o bolgede uretilen hybrid arabalara laf ettigi icin dunyanin kac bucak oldugunu gostermek de var ama asil ilgilendigim konu "resim". Tarifi zor bir buyuleyiciligi var. Carpici bir cekicilik. Dogaya verdigimiz zarari gosteriyor, bir cirkinlik aslinda anlatilan ama o 'cirkinlik' ne kadar 'guzel' anlatilmis. Di mi ama?

Hiç yorum yok: