Çarşamba, Ekim 18, 2006

Kutu Kutu Pense...


Elma zamani simdi. Bir de balkabagi. Cadilar bayrami (Halloween) yaklasiyor ya, balkabagi olmayan yer yok su siralar. Bizim hedefimiz elmalardi ama. Internetten civar baglari arastirip Chester, NJ'deki Riamede cifligini secip arabalara dolusup solugu orda aldik. Etraf kalabalikti ama toplayacak birsey yoktu. Sicak elma suyu hayalleri kurarken onda da hayal kirikligina ugradik. Yani vardi ama oyle mmm nefismis bu dedirtmedi bize. Elma iki yilda bir bol olur, gecen sene coktu bu yil pek yok onun icin, seneye mutlaka gelin simdi de balkabagi toplayabilirsiniz turu bir yazi vardi kapida. Yemedik ama, neyse:) Eh oraya kadar gitmisiz girelim bari dedik. Iceri girmek icin para aliyorlardi. Sirf gezmeye gelmis de olsaniz giris paranizi oduyordunuz pasa pasa. Iyi valla, hem toplanmamis elmalari topla, beles iscilik yap ustune para ver, bir de ayakbasti parasi ver. Birsey degil $1 ama fikir hosuma gitmedi iste. Torba icin ayri para, elma/balkabagi topladiktan sonra onlara ayri para ne bu yaa. Hepsini birden alsaniz sunun da her tarafta siraya girmek zorunda kalmasak olmaz mi yahu. Haywagona (saman arabasi olabilir mi tam turkcesi acep) binmek icin de az biraz bekledikten sonra balkabaklarinin oldugu yere goturulduk. Onlar da tam bir hayalkirikligiydi bence, yaklasmadik bile yanlarina. Elmasiz elma agaclarinin altinda curumus sefil gorunuslu elmalar vardi. Cok sevimsiz bir ciftlikti.

Baska bir ciftlige gidelim, nereye gidelim derken GPS'ler yetisti imdadimiza. 20 mil otede Brook Hollow Farm varmis, vakit kaybetmeden oraya dogru yola koyulduk. Daha kapidan girerken icimiz isindi Pennsylvania yakinlarindaki bu ciftlige. Iki buyuklukte torba hazirlamislar, biri 10 pound (yaklasik 5 kilo) digeri 20 pound icin. Torbani secip aliyorsun, doldurabildigin kadar dolduruyorsun donme vakti gelmis dediginde de arabana atlayip gidiyorsun, oyle elli tane sira yok. 10 pounduk torbalardan aldik birer tane ve agaclarin arasina attik kendimizi. Meyveleri dalindan toplayip da yemek acaip zevkli birsey. Kucukken tatil yerlerinde buldugumuz her meyve agacina tirmanirdik, sahiplerinden izin almak aklimiza bile gelmedigi icin (ve tabi bu olayi daha heyecanli kildigi icin:)) varligimiz farkedilene kadar erisebildiklerimizi yer, sahipleri gelmeye baslayinca da atlar kucagimizdakileri dusurmemeye calisarak kacardik hey gidi. Arada yakalananlar da olurdu ama uzun boylu olmanin faydalari iste, ben hic yakalanmadim:))

Bol bol elma yedik, ufakliklarla beraber agac aralarinda kosturduk, minik golun kiyisinda suyun ve karsidaki rengarenk ormanin guzelliginin tadini cikardik, kurumus yapraklari savurduk, bu arada torbalarimizi da agzina kadar doldurduk. Torbalari duzgunce doldurmaya calisirken aklima salata barlar geldi. Ne modaydi bir ara salata barlar, ne sik giderdik biz de. O kucuk kaplara en fazla salata nasil doldurulur ustune ihtisas yapmistim:)) Elmalarimiza da ayni taktigi uyguladik, bol miktarda elmamiz var su anda:) Boy boy renk renk elmalarimizla neler yapsak acep...

PS: Hava genelde bulutluydu, guzel sonbahar resmi cekemedik pek. Ortam cok guzel halbuki, bu haftasonuna artik:)

7 yorum:

JTB (JourneyToBlue) dedi ki...

hahahaha.. salata bar'lardaki ihtisas derecene kimse erişemiyor hala değil mi?? vallaha okuldayken number 1 sendin hakkaten:)) bak şimdi düşündüm de yıllar oldu salata bar'lardan salata yemeyeli. (bu ara bir değişiklik yapalım o halde)
elmalara gelince.. ben, elmalı kurabiyeye bayılırım, elmalı turtaya da.. pumpkin pie yapma, apple pie yap sen de hallowen için. hem de birkaç tane yap, arkadaşlarına götürürsün.. üzerlerine de güzel ve renkli kurdelalarla fiyonk yap.. öptüm:)

Adsız dedi ki...

sabah gene dusundum bu tonlarca elma nolacak diye? hergun elma yemekten gina geldi bir parca. bitecek gibi de gozukmuyor (evde de vardi onceden). ben bu sefayi kacirdigima uzuldum ama napiim birilerinin de sirketi kurtamis lazimdi :(
sevgiler.
FB

Hakan İŞSEVENLER dedi ki...

Hindistan ailesinin Ramazan Bayramını en içten dileklerimle kutlarım.. Buradan oraya iyi bayramlar :)

Bezen Hindistan dedi ki...

elmali kurabiyeye ben de bayilirim, yalniz yaparsam hepsini yerim ben. cok tehlikeli sular cok:)) yakin cevremizin hepsinde ayni miktarlarda elma var bi de, birbirimize elmali menuler yapacagiz artik bir sure:)

figencim elma ye'nin linkini gondereyim sana, cogu tatli gerci ordaki tariflerin ama belki elmalari degerlendirmek isteyecegin yerler cikar.

hakancim sizin de ramazan bayraminiz kutlu olsun, iyi bayramlar iyi tatiller:)

Adsız dedi ki...

yazinin basini okurken icimden bu taraflara gelseydiniz eliniz bos donmezdiniz derken Pennsylvania kismina geldim, gerci yakinindaki bi yere gitmisiniz olsun yinede bizden sayilir =) Ohio ve Pennsylvania'da cok guzel ciftlikler var, biliyorsun iki bolgedede cok fazla amish yasiyor, ozelikle onlarinki cok guzel oluyor.

Bende elma toplamaya gitmistim ve sanki bedava veriyorlarmis yada ilk defa elma goruyorcasina saldirdiydim ve rezil olduydum benim amerikali arkadaslara =P onlar torbalarinda 1-2 poundluk elma ile donerken ben senin misal 10 pounda yakinla donmustum.lol

Bu arada ikiziniz ve ailenizin ramazan/seker bayrami kutlu olsun bezen.

Berceste dedi ki...

Ah Bezen, bugun biz de Botanik Bahcesindeki elma gunune gidecektik ama bir grip bir grip perisan halde serildik. Hapsuuu hupsuu sesleri arasinda evdeyiz :) 2-3 sene kadar once Kew Gardens'da denk gelmistik elma gunune, uzmanlar ellerinde kitaplar milletin bahcesinden getirdigi elmalara bakip, su cinsten, su aileden diye kimliklerini okuyorlardi. Bir de agac hazirlamislardi, nesli tukenen elmalarin adlarini yazmislardi, bilahare ben de sitede ft'lari ile birlikte yazacagim, bugunku etkinligi ve fotograflarini bekliyordum yazmak icin ama hayal oldu :( Turkiye'de de Amasya elmasinin soyu tukeniyormus haberi geldi, ithal fideleri dikiyorlarmis bizim akillilar, cok ama cok uzuldum :( Sevgiler ve bol elmali gunler, sagliga yararli nede olsa degil mi?

Bezen Hindistan dedi ki...

senin de bayramin kutlu olsun cem. bizim ciftlikte herkesin torbasi agzina kadar doluydu, sizinkiler bu isi bilmiyorlarmis galiba:))

cok gecmis olsun dilekcim, umarim daha iyisinizdir simdi. sizinkilerin elma etkinligi cok guzelmis, cok sey ogrenebilecegin bir uygulama. burda oyle birsey oldugunu sanmiyorum. amasya elmasinin soyunun tukendigini bilmiyorudum, inanamadim. niye sahip cikamiyoruz urunlerimize anliyor degilim. ha aklima gelmisken, pideleri denersen sonuclari yaz bana:)