Pazar, Ekim 22, 2006

Ramazan, Bayram ve Dilekler

Yarin Ramazan bayrami. Diger adiyla Seker Bayrami. Asil arapca adi ile "Eid El-Fitr" (Fitre bayrami)...

Sabah kalktik, aileleri bir arayip bayramlarini kutlayalim dedik. Kimi arkadaslarla maillestik, kimisi ile chatlestik. Eh artik Skype devri ya, kimisi ile tellestik. Buraya kadar hayat normal...

Sonra ODTU-MD listesinden gelen e-maillere baktim. Daha bir kac gun once, Ankara'nin gobeginde listeden bir arkadasimizin esnaf tarafindan sigara ictigi icin hastanelik edildigi haberini almis, uzulmustuk... Sonra, gazetelerden bir haber gecildi listeye. Ameliyat masasinda 3.5 yasindaki cocugu birakip iftara giden bir doktordan bahsediliyordu... Yine sigara ictigi icin yuzune tukurulen arkadasinin kendisini arayip bayramini tebrik etmesinden bahsediyordu Levent Resul Hoca, "celiskiler ulkesi Turkiye" derken. Din adina yapilan bu cirkinliklerin bitmesini diliyorum...

Daha bayram baslamadan trafige 48 kurban vermisiz... Yollarin iyilestirilmesi, azgin suruculerin kontrol altina alinmasi ve trafik canavarina verilecek canlarin kurtarilmasini diliyorum...

Isyerinden, Amerika'li Yahudi bir arkadasim, Orhan Pamuk'un Ingilizceye cevrilmis "kar" kitabini getirip, Turkce yazilan isimlerin nasil soylendigini sordugunda sasirmistim. Kitabi cok heyecan verici buldugunu soylemisti. Bilim alanindaki 3 Nobel odulunu de Amerikalilarin aldigi ve Edebiyat odulunu kazananin bir sonraki gun aciklanacagini okudugumda, "Orhan Pamuk artik bu yil kazanir" diye gecirmistim icimden...

Aldigini okuyunca hic sasirmadim ama Turkiye'den gelen "sevinemedim..." haberlerine sasirdim. Aklima, "biri tirmanip kazandan kurtulmaya calisince digerleri onu asagiya cektigi icin, icinde Turklerin bulundugu kazanin basina nobetci koyulmadigini anlatan fikra" geldi :) Tebrikler, Turkiye! Aykiri da bulsan, yazarlarin Nobel odulu alinca sevinebilecegin gunlerin gelmesini diliyorum.

10 yorum:

Adsız dedi ki...

Bayramınızı kutlarım kardeşler
selamlar sevgiler

Halil & Nazan

Berceste dedi ki...

Bayraminizi kutlamaya geldimdi,nice senelere, tum sevdiklerinizle diyecektim... Hatta dedim de :)

Orhan Pamuk gorunce bir durdum yanliz. Ben de sevinemeyenlerdenim cunku... Kafamda kocaman bir soru isareti var, edebiyat degeri icin mi aldi oduluuuu, yoksa politik degerler icin mi? Ben kalkip da olmayan birseyi var gibi gosteren bu konuda demecler veren bir adamin yazdiklarina artik deger veremiyorum ne yazik ki :(

Adil Hindistan dedi ki...

Tesekkurler, size de iyi bayramlar Berceste. Odulun daha onceki yillarda kimlere verildigine bakarsan, son donemlerde, hem edebiyat dalinda isim yapmis hem de siyasi alanda bir durusu olanlara verildigi gibi bir izlenim cikiyor ortaya.

Orhan Pamuk'un soyledikleri pek guzel carpitildi. Olmamis olay dedigin, ermeni soykirimi ise, Orhan Pamuk cikip "Ermeni soykirimi olmustur" demedi. Soyledigi, soyle bir seydi: "Bu topraklar uzerinde 30000 kurt ve 1 milyon Ermeni olduruldu ve kimse bunu konusmaya cesaret edemiyor" dedi. Hakkinda acilan dava da "Tekrar ediyorum, Turkiye'de 30000 Kurt ve 1 milyon ermeni olduruldu ve biz bunu konusabilmeliyiz" dedi.

Orhan Pamuk'un "durusu" dusunce ve konusma ozgurlugunun kisitlanmasina karsi bir durustur. Biliyorsun, Fransa'da gecirilmeye calisilan kanunun aynisi Turkiye'de de var, tek farkla: "Ermeni soykirimi olmustur" dersen hapse giriyorsun. Orhan Pamuk sadece Turkiye'deki bu baskici tavra dikkat cekerken, Odulu aldiginin ertesi gunu Fransa'yi kinadi ve "Fransa'nin dusunce ozgurlugunu kisitlamasi" olarak gordugu beyanatini verdi. Yani, pek kazin ayagi, asiri milliyetci kesimin pompalamaya calistigi gibi degil.

Adsız dedi ki...

adil sen biraz turkiye haberlerinin gerisinde kalmisa benziyorsun cunku fransada gecirilmeye calisilan kanun dedigin malasef gecirildi ve yalnis diyorsun 'ermeni soykirimi vardir dersen hapse giriyorsun' bunu nerden cikardin bilmiyorum ama ulkemizde ermeni soykirimi vardir diyen kisiler var bu kisilerin hapise girdigi yok ama o fransada gecirilmeye calisilan kanun tam senin dedigin gibi.

yani 'ermeni soykirimi yoktur' dersen hem para hem hapis cezasi var.

orhan pamuk ermeni soykirimi vardir yada ermeniler oldurulmustur sudur budurla mahkemeye verilmedi devlet tarafindan, zaten onu mahkemeye verende hukumet degil yerel bir kurum/kisilerdi.

Nedenide 301'ci maddeye gore turk ve turkiyeye hakaret ettigi dusunuldu yurtdisinda verdigi demeclerde.

simdi bulamiyorum bir turlu ama dun gibi hatirliyorum onun '1 milyon ermeni ve 30 bin kurt turk topraklarinda olduruldu ve bunu konusmaya kimse cesaret edemiyor ama ben ediyorum, turk oldugum icin utaniyorum' laflari ve daha daha neler.

nobel baris odulunu aldigi icin nobel tarafindan yapilan canli telefon gorusmesini dinlemeni isterim.

boyle bir adamin nasil kitap yazdigina hayret etmeye basladim o sohbeti dinledikten sonra. bir baska konuda yurtdisinda nobel aldiktan sonra yapilan butun ropartajlarda bu kurt/ermeni sorusu bu adama kitaplarindan ve calismalarindan daha cok sorulur oldu ve bu adaminda 'simdi degil, sonra konusurum' cevaplari oldu.

bu tur ropartajlar bile insanin migdesini bulandiriyor bu adama nobeli kalemindenmi dilindenmi dolayi verdiler diye.

tarihcilerin bile aralarinda ayrildigi bi olayda bu adamin cikip kendini herseyi bilir edasi ve turkiyede sanki fransizlarin fasist kanunu gibi bir kanun varda kimse soykirim oldu diyemiyormus havasi ile ben diyorum demesi onun butun yazdigi eserlere bence golge dusurdu.

ayrica biraz internette search yapmani oneririm orhan pamuk uzerine. yazdigi bazi kitaplarin baska kitaplardan alinti oldugu bile idea ediliyor.

Adil Hindistan dedi ki...

Cem,

Turkiye'yi yakindan takip ediyorum desem yalan olur ama dunyayi takip etmiyor degilim :)

Yazdiklarimi soyle aciklamaya calisayim. Fransa da kanun gecmedi, Cem. Kanun onerisi meclisten gecti. Kanun haline gelmesi icin, hukumetin bu oneriyi alip senatoya goturmesi gerekiyor ki goturmeyebilir. Goturur ve orda da gecerse bu sefer Fransa Devlet baskaninin onayi gerekiyor ki onaylamayabilir.

Benim bahsettigim kanun da tck 301. Ermeni soykirimi vardir dersen, herhangi bir Cumhuriyet savcisi hakkinda dava acabilir. Orhan Pamuk ve Hrant Dink basta olmak uzere devletin resmi soylemi ile zit dusen her kim varsa bu kanunla dava edilebiliyor. Hele biri kalkip Ermeni soykirimi olmustur deyiversin...

Benim soyledigimden oyle mi cikti bilmiyorum ama elbette hukumet dava acmaz. Devletin savcisi dava acar/acmistir.

Bir iki noktayi daha duzeltmek istiyorum:
- Orhan Pamuk, baris odulu almadi, Edebiyat Odulunu aldi.
- Orhan Pamuk, yukarida yazdigim seyi soyledi ama Turk oldugum icin utaniyorum filan demedi. Ben mi kacirdim bilemiyorum ama hic bir yerde boyle bir sey duymadim, okumadim.
- Tekrar edeyim: Orhan Pamuk "soykirim olmustur" demedi! 1 milyon, ya da sayisi her kac ise, Ermeninin oldugunu herkes soyluyor. O da soyledi. Ama biz Turkiye de konuyu tartismiyoruz. gorduk iste, bir panel yapmaya kalkti hocalar, taslandilar, tehdit edildiler. O'nun soyledigi de bu.
- son olarak, o alinti calinti laflarini da ODTU listesi basta olmak uzere cesitli ortamlarda tartistik ve iyi biliyorum ki edebi olarak asilsiz. Internette dolasan her seye inanma, Cem. Eger istersen sana bizim listede cok yakinda yapilan bir tartismadan bir yazi gondereyim, orda niye alinti/calinti laflarinin dogru olamayacagi detayli bir sekilde cevaplandi. Selamlar.

Adsız dedi ki...

Adil ilkoncelikle fransada bu kanun hala gecmeyebilir diye siraladigin islemlere sen cok pozitif bir sekilde inaniyorsan senden bu isin sirrini ogrenmek isterim cunku ben meclisten cogunluk oylamasi ile gecmis bir yasanin gidipte bastan donecegini hic dusunmuyorum heleki bastaki o fransiz basbakani ise =)

bende hukumet derken devleti kastetmistim bu verilen mahkemede, yalnis hatirlamiyorsam bu mahkeme olayini baslatan ne devletin savcisiydi nede yetkili biriydi, davayi acan yerel orgutler'den bir avukatin savciliga verdigi dilekce ile dava acildi ve dustude.

simdi adil kelime oyunlari ile bir yere ne yazikki varilmiyor aynen pamuk'un simdi cikip 30 bin kurt oldu demedim, tabiki onun icinde olen turk askeride var demesi gibi.

adam cikiyor yillardir ermenilerin 400 bin'den 1 bucuk milyonlara cikardigi ama genelde 1 milyon dedikleri olu sayisini soyluyor ve soykirim demedi, 1 milyon ermeni oldurulmustur diyor demek birsey degistirmiyor.

o adamin o sozleri su an cok guzel propaganda olarak kulaniliyor, hele hele nobel odulu almis biri olarak.

pamuk'un baris odulu almadigini bende biliyorum, edebiyat odulunu aldigi icin zaten bu adamin cikip hem tarihi hemde gunumuzun teror olaylarina damgasini vuran politik olaylarda konusmasi zaten aldigi odule bir golde dusurdugunu yazdim.

sende yazmisin ve bu her yerde simdi yaziliyor ciziliyor, yani bundan once odul almis yazarlarinda politik acidan ulkelerini elestirmeleriki bu insanin kafasinda bi soru isareti birakiyor, demek nobel'de edebiyat dalinda odul almak icin illa politik konudada ulken adina karsit birseyler diyeceksin dogru yada yalnis.

yalnis diyorum cunku orhan pamuk'un verdigi rakamlar basta yalnis ve soyleyis sekliki simdi kendide zaten 'benim sozlerimi carptirdi bati basini' diye geziyor.

neyse uzun lafin kisasi adil bir edebiyat dalinda odul veren nobel bence politik dusunceleri olan yazarlari bi kenara birakmali onlari on saflara alana kadar, cunku dedigin gibi seninde onlara baris odulu deyil edebiyat odulu veriliyor.

ayrica ben karsiyimda ulkemdeki 'soykirim olmamistir' diyecek kisilere yapilan saldirilara, cunku onlarla bir masaya oturup eldeki tarihi belgeler ile tartisilmadan onlara sadece susturmaya calisircasina saldirilirsa onlara guc verilmis olunur, sanki gercegi gizlemeye calisiyormusuz gibi.

ama yinede sanirim amerikada soykirim yoktur diyen tarihcilere ermenilerin yaptigini yapilmiyor ulkemizde (bildigim kadariyla) cunku cogu olum tehtitleri ile susturulmaya calisilmistir.

internette her okudugumada inanmiyorum ama onume 2 tane kitaptan cok benzer bolumler gosterilirse ve bir kiside cikip buna bende sahidim derse bunda inandirici payinin yuksek olduguna inaniyor ve arastiriyorum =) o yuzdende benzerligi ayni denilen kitaplari alip okumayi bile dusunuyorum buldugum anda.

seninde bahsetigin odtu'nun bu olay uzerine yapilmis tartisma forumunun adresini bana verirsen cok sevinirim.

en azindan birde bu konu hakkindaki soylenenlere odtu'lulerin gozuyle bakmis olurum =)

simdiden tesekkurler link icin.

Adil Hindistan dedi ki...

Cem,
Oncelikle, ODTU'lu forumu sadece ODTU'lulere acik maalesef. Ancak dedigim gibi ilgili mesajlari forward edebilirim.

Fransa'daki kanun onerisi ilerde kanunlasir ya da kanunlasmaz bilemem. Ancak, su anda kanun degil.

Ancak tepki verirken bir de donup kendimize bakmamiz lazim. Ayni kefede bir 301 var ortada ve Fransa'nin gecirmeye calistigi dusunceyi kisitlayan kanunun Turkiye'de daha da genis haliyle var oldugunu gormezden geliyor insanlar.

Dogru, son zamanlarda Nobel Edebiyat Odulu verilirken sadece iyi yazar olmasi yetmez, sesi cikan, ozgurlukleri savunan biri de olmali gibi bir yaklasim var ama bu senin dedigin gibi ulkesi aleyhine konusanlar gibi dar bir cerceveye sigmiyor.

Nobel almis bir yazarimizin cikip Fransa'yi elestirmesi Turkiye'nin davasini anlatmak acisindan cok olumlu bir seydir. Ancak, O'nu tuk-ka-ka ilan eden medya bu haberin uzerinde durmadi bile.

Kelime oyunu filan diye bakmiyorum ben. Onumuzde tarihi bir gercek var: sayisi tartismali bile olsa (ben cocukken 30.000 diyordu Turkiye devleti sonra 70.000, sonra 300.000 oldu. Resmi olarak en son kacta durduk bilmiyorum. Ermeniler de arttirdikca arttirdi, en son 1.5 milyona cikartti rakami) n kisi oldu. Saldirilardan olenleri gecelim. Yeterli tedariki vermeden yola cikartan acliktan, susuzluktan bu insanlarin kirilacagini hesap edemeyen *hukumetin* bu iste bir gunahi var elbette di mi? Bunu soyluyorum diye Ermeni Soykirimini kabul etmis mi oluyor ben simdi? Hayir. Ben planli, programli bu insanlarin olduruldugune inanmiyorum. Tersine, bunlarin eksikliginden olduguna inaniyorum. Arada cok ciddi fark var. Kelime oyunu diyip gecmek mumkun degil...

Adsız dedi ki...

Adil mail adresimi internet ortamina yazamiyorum ne yazikki ama senin adresini verirsen sana bir mail atarak mail adresimi o sekilde sana ulastirmis olurum.

Adil kendinde yazdin turkiye haberlerinden cok geride oldugunu ve yakin takip edemedigini gecen ve inan bana oyle kisilerimiz su hukumet zamaninda mahkemelere verilip hapse atiliyorki artik bu haber dogru olamaz diyecegin geliyor okuyunca ama malasef hepside dogru.

Boyle sucsuz olduklari halde mahkemelere dusup hatta hapislere giden insanimiza sahip cikmayan eu'lu 'insan haklari, dusunce ozgurlugu' sahislari orhan pamuk'un mahkemesini 1 gun terketmediler ve simdi ne yazikki o salakca mahkemede ulkemiz aleyhine kulaniliyor bu adamin ve ermeni sozde soykirimin propagandasi yapilirken.

Ulkemizin tek sorunu hatta en onemli sorunu sozde ermeni soykirimi olmadigina eminim sende katiliyorsun ve ben isterdimki madem bu son nobelcilerin modasina uyup politik 2 laf edecek bu pamuk sahsi, keske ulkemizin asil sorunlarini dile getirip hukumeti ve izledigi politikayi elestirseydi. Aynen bundan once nobel almis ingiliz yazarin ulkesinin irak/afganistan politikasini elestirdigi gibi.

Fakat yine belirtiyorum, keske nobel edebiyat dalindaki kisiler sirf yazdiklari eserler ile on plana ciksalar. ettikleri politik sozlerle degil. O zaman butun turkiye bu nobel tartismasini yapmadigi gibi herkes cok sevinirdi boyle onemli bir odulu aldigimiz icin ama ne yazikki bende bu odule sevinemeyenler arasindayim.

Nedeni pamuk'un hem nobel'ik bir yazar olduguna inanmiyorum (kitaplari daha cok reklamla satilmis yoksa cok begenildigi okundugu icin degil)hemde bu adamin her yaptigi konusma olsun, bir yerde yazisi olsun edebi turden bir yazi yerine hep birilerine karalama yada satasma olmus. Iyi bir yazarin sanmiyorum bu tur polemikler yaratarak gundemde kalmaya calisacagini.

Ermeni olayinada gelince bende ermenilerin turklere yaptigini hic okumadim Turkiyede okuldayken. Yani ermenilerin yaptigi katliamlari. Sakina dramatik yaptigim sanilmasin ama ben bir ermeninin bir turke olan kinini amerikaya gelince gordum yasadim. Turkiyeden ermeni dostum bile varken burda turklere karsi uygulanan cogu gercege dayanmayan suclamalar ve hikayeler ile saldirilari gorunce ne oluyor dedim. Nerden bu kadar kin ve nefretki bu insanlarin akrabalari hala Turkiyede yasiyor yada kendileri kisa bir sure once ordan emekli olup gelmisler.

Aynanin 2'ci yuzunu gormek gibi birsey oldu benim icin ve bu ermeni olayinda cok arastirdim okudum. Son okudugum kitap Mr. Weems'in kitabiydi. Okumadiysan sanada oneririm.

Kelime oynuna gelincede onu sen degil yapan Pamuk. Senin soyledigin sozleri o soyledi, soykirim oldu demedim olduruldu dedim diye. Sonrada soylediklerim carptirildi dedi o ropartaji yaptigi kisiler icin.

Sen eger osmanli hukumeti o kisilerin olecegini bile bile onlari surgune yoladi ve o yoldada bu kisiler oldu diyorsan buna soykirimda denmez 1 milyon ermeni o topraklarda oldurulde denmez Adil.

Senin gibi bir laf etmemistir Pamuk. Onunkinde sadece 'soykirim' lafi yoktur, yoksa ermenilerin soylediginin aynisini diyor.

Adil yeterli tedarik verilmediginden bahsediyorsun ama o zamanin kosularini unutmamaliyiz. O ermenilere gozlemcilik/koruyuculuk yapacak mehmetcikte ne yazikki ayni kosular altinda hayatini kaybetmistir. Yapilan dogru degildi belki simdi bizim zamanimizda bakarsak ama o zaman o kosularda belki bu karar osmanli icin en guvenli karardi.

Bence o ermenilerin olumunu sirf osmanli hukumetinde aramak yerine birde o karari alinmasina neden olan ruslarin/fransizlarin yanini secen ermenileride dusunmek lazim.

Sanirim osmanliya karsi bir savas icine girmeseydi ermeni azinligi, osmanlida topraklarindan ermenileri uzaklastirmaya calismazdi diye dusunuyorum.

O surgun yada koy baskinlarinda olen ermeni asilli osmanlilarinkide ne yazikki bir tarihi trajedidir, soykirim degil. Aynen bizler nasil rus/ermeni tarafindan savas zamani katledilmis insanlarimiza soykirim demek yerine savasin en aci gunleri diye bakiyorsak.

Benim tek kizdigim nokta, bu olayin tek bir ulkeye yuklenip ermeni/ruslarin ellerini asil yaptiklari katliamlardan yikayarak temize cikarmasi.

Neyse uzun yazdim kusura bakma ama ben hala rus ve ermenilerin bizlere duzenledikleri katliamlari azerilere yapip bunu dunya goz ardi ederken tutup asala ile birden soykirim rakamlarini 400 binden 1, bucuk milyona cikaran kisilerin hakkini savunurum ulkemde konusulmuyor diye nede onlarin kayiplarina soykirim derim.

Adil Hindistan dedi ki...

Cem,

Insanlarin politik bir durusunun olmasinda hic bir yanlislik yok. Edebiyat alaninda bir odul verilirken gecen yil ki kistas ne ise bu yilki de oydu. Hep ezilen, hep hakki yenen Turk halki, turk vatandasi, bir kere olsun esit sartlarda yaristi diye de bakilabilir. Dolayisiyla, bizden birine verildi diye cikan bu tantanayi anlamak guc.

Orhan Pamuk edebiyatci ve basarisini reklamla aciklamak mumkun degil. Ha, ben IT dunyasinda bu lafi iyi bilirim, Microsoft'u da kotulemek isteyenler urunleri iyi degil, pazarlamasi iyi derler. Dogru degildir.

"Niye sunu elestirdi de bunu elestirmedi...", sonucta dusunce ozgurlugunun onundeki engelleri elestiriyordu Orhan Pamuk ve bence daha onemli bir konu yok hukumeti elestirebilecegi. Kalki ki ana muhalefet partisi de ayni sekilde dusunce ozgurlugunun onundeki engelleri kaldirmaya yanasmiyor. Demek ki bir tasla iki kus vurmus oluyor.

Olaya dusunce ozgurlugu degilde, literally Ermeni meselesi diye bakarsak, yine Orhan Pamuk'un sozlerinde yanlis bir sey yok. Bu insanlar durup duruken olmedi. Surgune gonderilirken olduler. Hukumetin bu basiretsiz karari yuzunden olduler. Bugun Israil'i elestirirken ne diyor insanlar? Dengesiz guc kullaniyor! 2 askeri kacirildi diye Lubnan'i dumduz ettiler. Filistinli militanlari yakalayamayinca ocunu tum filistinlilerden aliyorlar.

Devlet dedigin sucluyu bulur cezalandirir. Butun bir irka/ulusa kesmez cezayi.

Turkiye'nin kendine guvensizligi, iddiasini adam gibi ortaya koymaktan aciz olmasi yuzunden "Orhan Pamuk'un sozleri kullanildi" deniliyor. Biz Osmanli degiliz. Sarikamista 20.000 askerini gomen, Osmanli'yi 1.dunya savasina sokan ve plansiz programsiz Ermeni vatandaslarini zorla kadin coluk cocuk demeden Turkiye'nin 4 bir tarafindan toplayip, taa Suriyeye, Lubnan'a yurutmeye kalkan hukumet ayni hukumet. Durup dururken olmedi bu insanlar! "Oldurulduler" lafi nerden geliyor dersen, iste burdan geliyor...

Dolayisiyla, o gunku sartlarda en dogrusu buydu demek, tum Ermenileri ayni kefeye koymak, o gun o hukumettekilerin yaptigi hataya bugun ayni sekilde dusmek demektir gibi geliyor bana...

Tamam bu soykirim degildir ama hic bir sey olmamis gibi davranmakta yanlis geliyor bana Cem. Bu insanlara "duyarsiz" kalir ya da oyle davranirsak, dusman olmalarina sasmamak gerekir. Bence bizim, sagduyulu insanlar olarak "acinizi paylasiyoruz" diyebilmemiz lazim.

Ilginc bir konu da Turkiye'nin bu tartismada nerden nereye geldigi. "Argumentation" kitabini okudugumda aldigim notlari yazmistim buraya. Su STASIS bolumune tekrar bir goz at :)

Son olarak hindistan nokta cevizleri ni kullanip gmail e bir e-mail atarsan elimize ulasir ;)

Adsız dedi ki...

Adil senle bence biz bu konuyu yillarca tartisiriz karsilikli ornekler vererek =)

microsoft'un reklamla sattigini ben hic duymadim ama duydugum onun kalitesinde kucuk sirketlerinde program yazabildigi ama microsoftun piyasa uzerindeki gucu ile piyasayi kaptigi. Reklamla programi kotu oldugu halde satmiyor benim bildigim kadariyla ama pamuk olayinda olay reklama dayali. Turkiyede reklamini iyi yap muslum gursesi bile dinlemeye basliyor muslume burun kiviranlar =)

Osmanli degiliz demisin sen. Osmanli su an degiliz ama gecmisimiz Osmanli. Tarihimizde Osmanli turkler olarak geciyoruz. Gerci senin gibi tarih duskunu birine bunu aciklamak sacmaca ama bilmiyorum neden Osmanli degiliz dedigini.

Devlet dedigin sucluyu bulur cezalandirir demisin, savas sonrasi biliyorsun mahkemeler duzenlendi ingilizler tarafindan bu ermenilerin olduruldugune dair ve mahkemeden osmanli komutanlari, pasalari sucsuz bulundu.

Sen gunumuz olaylari ile bundan nerdeyse 1 yuz yil onceki kosulari karsilastiriyorsun Adil. Bugunun guclu Israili dunun orda burda kacip canini kurtarmaya calisan, kimligini saklayan yahudisiydi. Zamanla cok seyler degisti. Dun kendisine yapilmasini istenmiyeni bugun filistin halkina yapiyor israilin hukumeti ve halkindan buna karsi olanda var ama sesleri cikmiyor.

Ayni sekilde bu ermeni olayinda bu soykirim yalanlarini gunden gune artiran, sucsuz turkleri hala oldurmek icin gozu kan burumus yeni nesil ermeni icinde bunlara hayir diyecek ve bu soykirim yalanlarina inanmayan ama savasin aci bir gercegi oldugunu bilen ermenilerde var fakat sesleri cikmiyor, cikartilmiyor.

Istanbulun gobeginde kendini yakan ermeniyi unutmiyalim bu benim bahsetigim gozu donmus ermeni kinini kinamak icin.

Benim sana bahsetigim kin adil 50'ye yakin hic bir sucu olmayan, osmanli zamaninda bile yasamamis diplomatimizin kanini doken kin Adil. Yoksa karsima gelip 'benim dedem, anneannem surgunde oldu ve osmanli hukumeti bundan dolayi sucludur' diyen degil Adil, zaten oda kin degil acisini paylasmaktir. 16 yasindaki velet karsima cikip kazanlarda ermenilerin kaynatilip yenildiginden bahsediyor dusun artik yalanin ulastigi dorugu. Bu kisilerle nasil oturulup tartisilir yada bi sonuca ulasabilinir?

Ben kim ne olursa olsun, hangi dil/irk/din'den gelirse gelsin insanlarin savas ugruna, toprak ugruna olmesine, oldurulmesine her zaman karsiyim ve uzuluyorumda. Mesala cogu kisi irak'taki amerikan askerine lanet okurken ben onlarin kaybinada uzuluyorum nedeni sonucta oraya bir emir ile yolanmis biri oda, onunda ailesi var bir hayati var ve yalnis cikar ugruna verilmis kararla hayatina son veriliyor.

Bir avusturalyali askerin anilarini okuduydum bu ermeni olayinda adil. Dogu ilerinde nasil daha savas baslamadan ermenilerin koycek silahlandiklarini ve ruslarla anlastiklarini ve katliamlara basladiklarini.

Simdi bu tur haberle osmanli ordusunada ulastigini dusunursek bence o zaman kendi insani ve topragi icin olayi riske atmaktansa oyle bir karar vermislerdir. Sen diyorsun sucluyu bulup cezalandirsalardi. Adil savas zamani her yerden dusman saldiriyor zaten birde icten ermeniler destek veriyor ve hangisinin dusman oldugunu bile bilmiyorsun. Aynen o askerin anisinda anlatigi gibi. O zaman ne yapardinki dusmanini bilmiyorsun ama dusman olabilecekleri ihtimali cok yuksek?

Hepsini oldurebilirlerdide(hepsini dusman gorseler) ama yinede bu kisilere baslarina asker vererek, ellerindeki imkanlarla yiyecek/icecek sagliyarak surgune yoladilar her ne kadar sen bu olaya planli yapilmis oleceklerini bile bile surgun edilmis diye gorsende. Bu surgunde yasamda kalan ermenide cok olmustur. Hatta bazilari geri topraklarina donup yasamaya devam etmistir.

Bu surgun olayi ile bir yerde okudugum mehmetcik anisi bile var,cavusun askerlere emredip ellerindeki ekmegi ermenilere vermesini anlatan. Gerci bu anilarada inanmayanlar cikabilir o baska.

Ben bu surgun sirasinda hava kosulari olsun, hastalik olsun, yiyecek/icecek azligindan olen ermenilere uzuluyorum ama daha cok uzuldugum vahsice ruslar ile bir olup osmanlidaki turk ve diger azinliklari gozlerini kirpmadan katleden insanimiza daha cok uzuluyor ve onlarin acilarini daha cok anliyorum.

Cunku ayni acilari azeriler daha 90'li yillar icinde yasadilar ermenilerin gozunu diktigi 1 toprak parcasi yuzunden.

Tarih kendini tekrar edermis eger dikkat edilmezse ve bizler ermeniler icin uzulmeye devam ederken onlar savas zamani yasadiklari bir trajedinin adini 1 bucuk milyonluk soykirim yaptilar, teror orgutu kurup sucsuz insanimizin canina kiydilar, bir toprak ugruna daha 90'li yillarda yuzbinlerce azeri kestiler.

Orhan pamuk gibi cikip 1 milyon ermeni kaybindan bahsedene kadar asil simdiye kadar hic sesimizi duyuramadigimiz savas zamani rus ve ermeniler tarafindan katledilen turk ve osmanli azinliklarindan bahsetseydiki dunya olaya tek tarafli dinlemek yerine birde turklerin tarafindan dinliyebilseydi.

Bizler ama malasef icteki bazi asiri milliyetcilerin yaptigi saldirilar sonucu bu olayin masaya yatirilip gerceklerin ortaya cikmasini engeledigimiz gibi pamuk gibi kisilerin verdigi tarihi bir gercegi olmayan demeclerlede ermenilerin yalanlarini surdurmesine devam edip dunya gozunde turkler ermenileri kesti/katledi diye gozterilmesine goz yumup izin verirken, bizlere yapilanlar hic bilinmiyor.

Amerikadaki bazi okul kitaplarina bile 1 bucuk ermeninin turkler tarafindan daha 1'ci dunya savasi baslamadan planli sekilde soykirim yapildigi yaziliyor.

Neyse sizin sayfanizin surekli mesaj birakani oldugum icin yine uzatigim icin ozur dilememe gerek yok sanirim =)

mail icinde tesekkurler adil.