Pazartesi, Aralık 04, 2006

"Vucutlar" Sergisi

"Vucutlar" sergisi "Bodies The Exhibition", aylardir sergileniyor Manhattan Seaport'ta. Serginin bulundugu yer, benim 2 yildir calistigim binadan sadece 2 blok otede ama aylardir bir turlu firsat bulup gezememistik.

Cumartesi, Balkir Unur'u online gorunce, "N'apiyorsun?" diye sordum. "Bodies sergisine, Manhattan'a gitmeyi dusunuyorum" dedi. Serginin bu ay sonunda New York'tan ayrilacagini okudugum icin, bulusup birlikte gitmeyi teklif ettim. Saat 3'de bulusacaktik ama trafik ve Cumartesi tembelligi derken 4'u buldu bulusmamiz.

Sergi binasina dogru giderken, birilerinin sarkilar soyledigini duyduk. Hemen sergi salonunun onunde, kocaman bir Noel agacinin onune dizilmis yaslica "Noel Babalar", eglenceli Noel sarkilari soyluyorlardi. Kalabalikta birden Elif'le Simon'i (Cohn) gordum. elimde fotograf makinesi kostura kostura yanlarina gidip, Simon'in yuzunde patlattim flashi :) Sasirdilar elbette ama asil saskinligi, onlarin da gosteriye geldigini duyunca hep beraber yasadik.

Bu onlarla yasadigimiz ikinci 'buyuk tesaduf'. Ilkini Fethiye'de yasamistik. 2 yil once, Fethiye'ye gitmistik. Tolga Sevinc kardesim bizi aksam yemegi icin koylerin birine goturdu. Adini hatirlamiyorum ama acik havada cardaklarin kuruldugu hos bir mekandi. Tam ne yesek diye bakinirken birden Elif'le Simon'i gorduk. Onlar da Istanbul'da evlenmis, balayi icin Fethiye'ye gelmislerdi. Rutherford'da bizden iki blok otede oturuyorlar, yani sozlessek bu kadar olur, ayni gun ayni saatte, ayni yerdeydik!

Neyse, hep birlikte sergi salonuna yollandik. Sergiyi tarif etmesi hakikaten guc! Resmi sitesindeki resimlere bakarak bir fikir edinebilirsiniz sanirim. Korunmus gercek insan vucutlari kullaniliyor. Gostermek istedikleri bolumu ayiriyor ve asetona batiriyorlar. Bu sayede vucudu sudan arindiriyorlar. Sonra vucudu, havasi alinmis silicon ya da polimerlerle dolu bir bolmeye yerlestiriyorlar .Aseton gaza donusup kaybolurken, onun yerine tum vucut hucrelerini polimer dolduruyor. Sonra bir katalizor ile vucut sertlestirilip sergilenebilecek hale getiriliyor. Okuyup anladigim kadariyla islem boyle bir sey.

Iskeletlerden baslayarak, vucudumuzdaki tum organlari harika bir yaraticilikla sergiliyorlar. Hatta, kimilerinde hastaliklarin yol actigi defarmasyonu da gosteriyorlar saglikli organin yaninda ve gayet iyi bir fikir ediniyorsunuz. Bezen, yillarca icilen sigaranin yarattigi kapkara bir cigerin goruntulendigi salonda onca yil sigara ictigim icin salonda kafami kiracakti :)

Dorder, beser hafta arayla bir bebegin gelisimini gosterdikleri salon cok etkileyici idi. 3 haftalik bebek bir kac santim boyundaydi. 6 aylik bir bebek, hepi topu bir yumruk buyuklugunde iken, 9.aydaki bebek bildigimiz boyutlarina ulasiyor. Son 2 aydaki gelisim olaganustu! Tum gosterilen ornekleri izlememiz, sanirim 2.5 saat surdu. Bu da sanirim "hayatta bir kere gorulmesi gereken" turden bir sergi idi ve bitmeden gorebildigimiz icin gayet mutluyuz!

3 yorum:

Adsız dedi ki...

Adil ve Bezen...

Sayenizde yeni birsürü şey öğreniyorum teşekkür ederim.

Bu arada siteye girdim. Video'sundan sergiyi gezebiliyorsun, tabiki canlı gezmek ayrı ama olsun fikir edinmek açısından yeterliydi... sergi bana acayip ürkütücü geldi...!!! :-))

Adsız dedi ki...

Gitmenize cok sevindim Adilcim. Biz bu plastisiyi ilk yapan Dr. Gunter'in sergisine gitmistik Viyana'da ve pek muthis etkileyici gelmisti. Simdi farkli gruplar tarafindan ayni konu degisik sergilerde gosteriliyor. Buradakine de gidelim diyoruz gec kalmadan amma acaba oglana cok mu gelir?
FB

Adil Hindistan dedi ki...

Valla Artun sikilir mi bilmem ama cocuklari ile gelen pek cok aile vardi. Cocuklar birazcik daha buyuktu Artun'a gore ve anne babalari onlara yardimci oluyordu organlari anlatirken. Bir de verdikleri audio setinde guzel bir sey yapmislar. Mesela sergilenen bir ornegin yanina gidiyorsun. 2 numara yaziyor yaninda. Biri yetiskinler icin, digeri cocuklar icin. Bir iki tanesinde cocuklara nasil anlatmislar diye merak edip dinledim, cok hos, cok yaratici geldi.

Ornegin solunum sistemini anlatirken, cocuklar icin olaninda, cocuga, elini gogsune koy ve nefes al/ver. Nefes aldiginda diyafram genisliyor, gogus kafesini itiyor, verdiginde de daraliyor filan gibi anlatmislar.

Yine de bir deneyin derim :)