Perşembe, Haziran 21, 2007

Hurriyet ayibindan vazgecmis...

3 hafta kadar onceydi. Sirket e-maile dusen bir linke tikladim ki bizim proxy mesaji cikti karsima: Bu siteye girist "ciplaklik" (nudity) icerdigi icin engellenmistir. Bahsedilen site Hurriyet.com.tr. O gun, gerekli yerlere basvurup siteye erisimin acilmasi icin girisimde bulundum ve aksama actilar.

Bu haberi ODTU-MD listesine yazdim. Gelen cevaplardan anladim ki, durum bizim sirkete ozel degilmis. Belli ki internet sitelerini kategorize eden, uygunsuz siteleri filtreleyen bir sirket var ve onlarin database'ini kullaniyor herkes.

Daha sonra sadece ABD'de degil, Avrupa'da da kimi sirketlerin Hurriyet gibi kimi Turk gazetelerine erisimi engellediklerini ogrendim. Serdar Kuzu, radikalde bahsetmis bir yazisinda, belki bu konuyu isler, kamuoyunun dikkatini ceker diye ona yazdim durumu.

Hakikaten durum icler acisi idi. Balkir bahsetti, kendisi GE'de acilmasina ugrasmis, reddetmisler. Bir iki arkadas yazdi, gazeteye bakarlarken, "porno siteye bakiyorlar" diye Insan Kaynaklarina (Human Resources - HR) sikayet gitmis, korkudan acamaz olmuslar.

ODTU-MD'ye bir kac kez yazdim konuyu. Bugun Fuat (Ornali) Agabey bir haber gecti Hurriyet'ten. Basligi "Kadin teshirinin rekabetini reddediyoruz". Artik kim okuyorsa bunlari "tiraj kaybetmeyi goze alarak" artik on sayfada haber kiymeti olmayan kadin teshirine dayali resimler olmayacakmis. Tabii dogru yolu buldular ya hemen diger gazeteleri de aynisini yapmaya davet ediyorlar.

Son baktigimda 664 yorum vardi, usenmedim taradim. Herkes "gecikmis bir karar, iyi yaptiniz" diyor. E o zaman "halk bunu istiyor" diye gozumuze ahlaksizligi sokmanin alemi neydi? Hangi halk istiyormus bunu? Illa Turkiye'yi rezil mi etmeniz gerekiyordu dunya aleme aklinizi basiniza toplamak icin?...

Neyse, yanlistan donene aferin demek lazim. O yuzden Hurriyet'e de aferin. Bu sayede www.sevdm.com a ilk haberimi de gecmis oldum :)

4 yorum:

loungetime dedi ki...

Hürriyet bu konuda ne yapsa az. İŞi bu boyuta getirip de sonra ilk biz yaptık dese ne fark eder ki. Protestom tek kişi bile olsa uzunca bir süredir bu nedenle sitesine girmiyordum. Onun kadar ucuz, kaltesiz bir gazete sitesi de yoktu sanırım. (yani kendi plartformu içinde)
Geçenlerde sayılı yabancı sitelerini acaba onlarda nasıl diyerek baktım ve hiç birisi bu şekilde kadın pazarı fotoları ile dolu değildi.
Engellenmek gerekiyormuş.

Adil Hindistan dedi ki...

Eve, burunlarindan kil aldirmiyorlar ama isin puf noktasi 'engellenmeleri'. Oyle bir zamandayiz ki guc sahipleri yanlislarinda israr etmeyi erdem sayiyor (ornek: Bush ve tayfasi). O yuzden yanlisdan donmek iyidir. Doneni dovmek degil, ovmek lazim.

Selena dedi ki...

:) ben zaten okumaz olmuştum. İsabet olmuş:D gerci biz zaten satılmış medyayı protesto ediyoruz:)

Adil Hindistan dedi ki...

Kime satilmis? :)