Perşembe, Aralık 15, 2005

Ates olmayan yerden duman cikmazmis...

Sabah 6:45 otobusune yetisecektim. Dun kimligimi unutmustum sirkete giderken, kapilar da acilmiyor onsuz her disari ciktigimda geri girmek icin cama yapisip Garfield takliti yaparak dikkat cekmek durumunda kaldim. Sabahta yarim saat cuzdanimi aradim ki zaten montun cebindeymis. Yeni aldik, n tane cebi var bulunmuyor bir sey yahu...

Neyse, sabah birikmis e-mailleri okuyorum pat Tolga'dan bir mesaj. "Abi evde yangin cikti, acil kurtarilacak ne varsa haber et". Haydaaaaa! Hemen cevap yazdim, evi aradim ama cevap yok. Belli ki disarda. Bizim buyuk mudur geldi, haberi soyledim "Asagidan bir sirket arabasi kap git" dedi. Takima bir e-mail attim. Tolgaya cebinden ulasip yola ciktim...

Manhattan'in sabah trafigi ters yone bile gidiyor olsak felaket. 1 saatte anca vardim. Cok onemli bir sey degilmis. Tolga anlatti: Disarda Yangin Alarmi otmeye baslamis. Once ciddiyetine varamamis ama "Burasi Amerika, simdi disari cikmak gerekir herhalde" demis. Disari cikmis ki bodrum katinin pencerelerinden dumanlar cikiyor. Tipin biri bodruma giden kapiyi acmaya calismis ki alevleri gormus ve yangin diye bagirmaya baslamis.

Tolga sogukkanlilikla eve dalip hemen cekmeceden Green Kart, pasaport filan fismekanin oldugu zarfi kapmis. Gerisine kusura bakmayin diyip cikmis. 15dk sonra itfaiye gelip sondurmus yangini. Meger asagidaki kurutucalardan biri bir sekilde alev almis ve bir patlama olmus. Evler ahsap ama Allah'tan yangin apartmanlara sicramadan mudahale edip sondurmusler. Zarar ziyan yok, asayis berkemal!

Isin acaip tarafi dun yolda Wall Street Journal'i okurken bir yazi gordum. Fire Drill yapiliyor sirketlerde ve cok onemli ama insanlar ciddiye almiyor cok ciddiye alir gorunmek istemiyorlar filan diye uzunca bir sey. Ama aklima ev gelmedi, iste bir daha yaptiklarinda ciddiye alayim dedim. Ote yandan yangina karsi kasa mi alsak diye sordum Tolga'ya (her seyi bilir ne de olsa) amma ve lakin bu aletler zatem 3-5 dk koruyormus icindekileri. Kasaya bir sey olmuyor ama icindeki kul oluyormus meger. Yaaa.

3 yorum:

Adsız dedi ki...

Greencard, pasaport,insurance ve diyer saklanmasi lazim diyer onemli evraklarin tutulcagi en iyi yer bence guvenilir bi bankada kiralanan kasa olayi. O evraklarin birer copy'sinide evde tutulabilir gerektiginde o bilgilere hemen ulasmak icin.

Ayrica bazi kasalar var 1-2 saat kadar atese dayanakli yani icindekilerede birsey olmuyor ama tabi o zamana kadarda ates sondurulurse.

Gecmis olsun yinede sizlere.

Bezen Hindistan dedi ki...

Kasalar pek dayanikli degilmis cidden, hayalkirikligi yasamistim bunu ogrendigimde. Banka kasasi iyi fikir aslinda. Simdi bir yandan da kiralik ev sigortalarini - renter's insurance - arastirmaya basladim, bir tane yaptirsak hic fena olmayacak.

Adsız dedi ki...

Ikiz tepelerin celikleri bile biliyorsun atesin isisina dayanamayip eridigi icin binalar oyle coktuydu Bezen.

Yangina dayankli diye uretilen en iyi kasaninda icindekileri sakliyabildigi sure 2 saat. Sigorta olayini dusunmeniz iyi fikir. Ben kirada yasarken hic dusunmemistim onu.