Perşembe, Aralık 15, 2005

Petropolis ve 2. Pedro (Brezilya)


Bir onceki yazida, 1. Pedro ve Brezilya Imparatorlugunun kurulusundan bahsetmistim. Hemen bir not, 1. Pedro, Portekiz'deki Krallik unvaninin tersine kendine unvan olarak Imparatorlugu secer. Bunun 2 sebebi var. 1. Napolyon ozentisi. 2. ise Brezilya'nin buyuklugunun gostergesi.

Neyse, 2. Pedro, 1825'de dogar ve babasi tarafindan 1831'de Brezilya dogumlu ilk imparator ilan edilir. 14 yasina gelinceye kadar Monarsi duzenince bir meclis ulkeyi yonetir.

2. Pedro liberal bir imparatordur ve 49 yil boyunca ulkeyi "União e Indústria" (Birlik ve Sanayi) solagani ile yonetir. Ulkeyi kalkindirmak icin yollar yaptirir, buharli trenler icin raylar insa ettirir ve Alexander Graham Bell'den gordugu telefonu ulkesine getirir. Koleligi kaldirmanin zeminini hazirlar (kizi 1. Isabel, onun olmadigi bir zamanda 1888'de koleligi tamamen kaldirir).

Ancak liberaller onu yeterince liberal bulmazken, tutucu kesim fazla liberal bulur (bak bu benimde basima cok gelir) ve 1889'da bir darbe ile yonetimi devrilir ve tum hanedan surgune Fransa'ya gonderilir. 1891'de Paris'te olur. 1921'de onun ve esinin kalintilari Petropolis'e getirilir ve yazlik evlerinin bahcesine gomulur.

Resimde Petropolisteki Katedralde O'nun adina yapilan anit gorunuyor. Katedralin resmini de bir onceki yazida gorebilirsiniz.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Adil sonunda astigin 2 yaziyida icindekileri linklerdekileride okuyarak bitirdim, bende tarihi seviyorum belki anlamisindir Thanksgivindeki uzun yazimdan.lol

Brazilya tarihini hic okumamistim bu derecede, savaslari felan biliyordum ama 7 yasindaki kizina kraligi devredip birde amcasiyla evlendirmesini hic duymamistim zaten o kadar okudugum yazi icinde tek aklima takilip kalanda o kisim oldu.lol, inanilmaz bisey ya 7 yasindaki bir cocugu birak kraligi devredilmesi birde amcasiyla evlendiriliyor, ne caglarmis.

Ayrica sizin bu Brazilya anilariniz ve tarihi anlatan yazilarinizdan sonra 'city of god'
http://www.miramax.com/cityofgod
isimli bir film gozume carpti starz on demand'e. Odulerde almis bir filimmis. Film o sizin bahsediginiz fakir semtlerde yetismis bir gencin gercek hayat hikayesini anlatiyor. Rio de Janeiro'daki fakir halkin 60'lardan basliyarak 80'lere kadar aralarinda gecen cete catismalarina kadar.

Film gercekten o kadar gercekci yapilmiski insan biraz strese bile giriyor izlerken gorduklerinden oturu.

Simdi dusunuyorumda belki Bezen'in arkadasida bu filmi izledigi icin sizin Brazilyaya gitmenizi cesaretli bulmus =)

Adil Hindistan dedi ki...

Cem,
Bahsettigin filmi izledik. Bir baska Brazilya filmini de daha yazmistik: http://hindistan.blogspot.com/2005/11/film-rain-ve-man-who-copied.html

Bir de aklimizda olan ama henuz izleyemedigimiz Girl From Ipenema var. Izlediklerimiz guzeldi, eminim o da guzeldir.