Salı, Ocak 17, 2006

Ayva Ye #6 - Fas Usulu Ayvali ve Bamyali Kuzu Guveci


Memlekette ayva bulmak ne zormus yahu. Civardaki tum supermarketlere, farmers market’e vs baktim. Sebze meyve cesitleri bol olan Corrados ve Han ah Reum’da da bulamayinca New Jersey’den umidi kesip Manhattan’a yonelttim arama calismalarimi. Veee isyerimin yakinlarindaki ikinci markette zafer benimdi:) Ayvalari gorunce agzimdan istemsiz (sanirim biraz da yuksek) bir heeeyyyoo cikmis, cevredeki baslar garip garip bakarak bana donunce farkettim:)) Manhattandaki sebze-meyve fiyatlari pes dedirtiyor bu arada, bu kadar mi pahali olur, bu kadar mi farkeder fiyat.

Neyse, cok degerli ayvalarimi bagrima basip ne yapsam diye bakinirken yemek kitabi yazari Paula Wolfert’in Fas’a ait bir tarifini gozume kestirdim: Ayvali ve Bamyali Kuzu Guveci (orjinali tagine diye geciyor, bu tur yemeklerde kullanilan kaplardan yola cikarak guvec herhalde diye dusundum ama emin de degilim acikcasi, tam turkcesini bilen var mi???)

Malzemeler

  • ½ kilo cicek bamya (konserve bamya kullandim)
  • 3 buyuk ayva (2 tane kullandim)
  • 1 kilo az yagli kuzu eti (kol)
  • 2 kirmizi sogan
  • 1 cay kasigi safran (ispanyol safrani kullandim)
  • 1 cay kasigi toz zencefil
  • 1 cay kasigi kirmizi pul biber
  • 1-2 dal maydanoz (4 dal kullandim)
  • 1-2 dal kisnis (4 dal kullandim)
  • 18 dis sarmisak (10 dis kullandim)
  • ¼ kap domates salcasi
  • 1 jalapeno biberi (normal yesi biber de olur bence)
  • 1 ½ cay kasigi kimyon
  • 2 corba kasigi tereyagi
  • 2 corba kasigi toz seker
  • ¼ cay kasigi tarcin
  • tuz, karabiber, zeytinyagi

Yapilisi

Orjinal tarifin biraz disina ciktim ben. Kendi yaptigim haliyle anlatacagim, orjinalini yukarida verdigim linkte bulabilirsiniz. Ayvalari kabuklarini soymadan kesip, cekirdeklerini cikarip su dolu bir kaba koydum, en az 1 saat beklemesi gerekiyor suda. Evdeki konserve bamyayi kullandigim icin bamyalarin tepelerini kesip tuz ve zeytinyagli karisimda bekletmem gerekmedi. Kuzu etlerini kemiklerini temizletip kucuk kucuk kestirmistim, o da hazirdi yani. Bir tencerede kuzu etlerini rendelenmis 1 kirmizi sogan, 3 corba kasigi zeytinyagi, safran, zencefil, kirmizi biber, maydanoz, kisnis, sarmisaklarla karistirdim ve yaklasik 15 dakika, soganlar olene kadar arada karistirarak pisirdim. Sonra 2 kap su ve salcayi ekledim, kaynadiktan sonra kisik ateste arada karistirarak yaklasik 1 saat pisirdim. Kucuk kucuk dogradigim diger kirmizi sogani, kimyonu ve yesil biberi ekledim bu surenin sonunda, 1 saat daha pistiler birlikte. Ayrica su eklemem gerekmedi ama suyu biterse ekleyebilirsiniz. Bu arada suda bekleyen ayvalari alip bir tencerede cok az tuzlu suda pisirdim 15 dakika kadar (ayvalarin biraz yumusamalari gerekiyor sadece). Pisen ayvalarin suyunu dokmeyin, ayri bir kaba alin az da olsa bir kismi lazim oluyor. Suyu suzulmus ayvalara tereyagi, seker, tarcin ve birkac kasik ayvanin suyundan ekleyin ve hafif karamelize olana kadar pisirin, ters cevirip diger tarafi da pisirin. Ben 2 kasiktan daha az seker koydum cunku et yemeklerinde tatli tadini pek sevmiyorum. Yaklasik 2 saat kadar pisen ete bamyayi ekledim. Asil tarifte bamya kizartilip oyle ekleniyor, ben mumkun oldugu kadar kizartmadan uzak durmaya calistigim icin kizartmadim. Etler bamyayla beraber 20-25 dakika daha pistiler. Pisen yemegi tabaga koyup uzerine de kenarda bekleyen pismis ayvalari eklediginizde iste yemeginiz hazir.

Adil yemeklerde one cikan sarmisak kokusunu sevmedigi icin sarmisak miktarini az tutmustum ama tamami da konulabilirmis bence, oyle baskin bir tat falan yoktu. Bana sorarsaniz ayva sart degil bu yemek icin, ayvasiz da cok guzel bir et yemegi oluyor. Ilk yedigimde ayvalar biraz tatli geldi bana, seker miktarini daha da azaltsa miydim acaba diyordum, ertesi gun kalan yemegi ayvayla iyice kartistirip yiyince o sekerli tad hic kalmadi, daha cok hosuma gitti o sekilde.

4 yorum:

Adsız dedi ki...

AFFERİN BEZEN'CİM SANA...VALLAHA GAYET AĞIZ SULANDIRICI GÖRÜNÜYOR TARİFİN. (HER NE KADAR BAMYADAN FAZLA HAZ ETMESEMDE...!) TÜM ETKİNLİKLERE YETİŞİYORSUN YA, BİR DE BUNUN İÇİN TEBRİKLER. :))

Bezen Hindistan dedi ki...

Bamyadan Adil de pek (hatta hic) hazzetmiyor, bayagi az koydum onun icin, kendi tabagima ayrica ekliyordum komik oldu biraz. Farkli yemek ogreniyorum ya etkinlik sayesinde ondan cok hosuma gidiyor:) sen gel sana da yapayim:))

akçahan dedi ki...

Ben bamyayı çok severim. Ayvalı bir et yemeği de ne zamandır yapmak istediklerim arasında. Teşekkürler Sevgili Bezen.

Bezen Hindistan dedi ki...

Umarim begenirsin akcahan, bizim hosumuza gitti. yapacak olursan nasil buldugunu yaz olur mu.