Cumartesi, Ocak 14, 2006

Gezi Notlari IV – Buenos Aires


Gezimizin son duraginda Buenos Aires’deyiz. Asik olduk bu sehre biz, sirilsiklam hem de. Iyi korunmus tarihi binalarla modern yapilari bir araya koyun, aralara da bol miktarda agac, park, bahce, sevimli kafeler serpistirin, iste size Buenos Aires. Bize cok benziyorlar gorunus olarak. Turist oldugumuza kimse inanmiyordu biz ispanyolca konusmalarina bon bon bakana kadar:) Brezilya’dan daha iyi durumdaydik gerci burada. Orda Portekizce konustuklari icin hic sansimiz yoktu ama burada bildigimiz 3-5 kelime ispanyolcayi bir araya getirip takim calismasi ile arada anlamli cumle bile kurabildik:)

Ne yazik ki sadece 2.5 gunumuz vardi bu guzel sehirde. Ilk gun sabah erkenden tur planimiza dahil olan sehir turunu yapmak icin otelin onundeki otobuse dolustuk. Boyle durumlarda rehberin ne kadar onemli oldugunu bir kez daha gordum, zira bizim rehberimiz sehrin tarihi hakkinda hicbirsey bilmeyen surekli eeee iiiii diye diye konusmaya calisan biriydi. Ingilizcesi de cok iyi degildi zaten. Tur bittiginde biz haritalarimizla daha iyi sehir turu yapardik bu surede diye dusunduk. Sokak sokak saymayip belli basli yerleri kisaca geceyim en iyisi.

Caminito ve La Boca

Caminito, La Boca’nin en cok ilgi ceken yeri. Rengarek boyali tahta ve tenekeden yapilmis evlerden, hediyelik esya satan dukkanlardan, sokakta tango gosterileri yapan danscilardan ve hemen her adimda resimlerini sergileyerek satmaya calisan ressamlardan olusan kucuk ama civil civil bir sokak. Her birimiz bir koseye dagilmis kostururken Adil iki arada bir derede tangocularla dans edip fotograf bile cektirmis:) (bir de ben tango dersi alalim diyince yok beceremem der:))) Cok guzel bir sokakti, renklere bayildim. Ama aklima geldikce icimi cizz ettiren de oradan bir resim alip getirememis olmak! Oraya ugradigimizda zamanimiz cok kisitliydi, birkac resmi gozume kestirmis olmama ragmen tekrar gelir butun ressamlarin standlarini dolasiriz hepsine baktiktan sonra karar veririz diye vazgecmistim. Buyuk buyuk buyuk hata. Ertesi gun tekrar donduk ama saat ilerlemisti ve ressamlarin hicbiri yoktu:( O gun karar verdim ki birseyi gorup begendin mi alacaksin. Sonra bulunmuyor iste.

La Boca, sehrin yoksul bolgelerinden biri. Caminito’yu gormek disinda turistler icin tavsiye edilen yerlerden biri degil dolayisiyla. Ha tabi bir de Arjantin’in ikinci buyuk futbol takimi Boca Juniors’in futbol sahasi var. Stadyumun adi La Bombonera, yani cikolata kutusu. Hos degil mi:) Buraya kadar gelinir de Maradona’nin oynadigi takimin sahasi gorulmez mi. Ustelik de yanimda futbol dendi mi gozleri parlayan, yerinde duramayan iki erkek varken. Goremedik lakin, kapaliymis. Stadyumun altindaki Boca Juniors magazasiyla idare etmek zorunda kaldi bizimkiler.

La Boca tangonun dogus yeri olarak da biliniyor. La Boca’nin ilk ve tek liman oldugu gunlerde, orada yasayan ve calisan isci sinifi icinde dogmus. Onceleri erkek erkege dans ediliyormus, sonralari erkekler sokak kadinlari ile dansetmeye baslamis. O donemde zengin kesim tarafindan asagilanan bu dansa zamanla ‘iyi aile kadinlari’ da dahil olmus ve boyle boyle yayilarak Arjantinin en yaygin ve unlu dansi haline gelmis.

San Telmo

San Telmo, Buenos Aires’in en eski bolgesi. Zamaninda sehrin en zengin kesiminin, aristokratlarin oturdugu bir yermis. Ama 1870’deki sari humma ve sitma salginindan sonra zenginler kuzeye dogru kacarak Belgrano ve cevresine yerlesmisler. Onlardan bosalan buyuk evler ve konaklar da gocmenlerin ve yoksul insanlarin akin ettigi, iclerinde bircok ailenin beraber yasadigi yerler oluvermis. Simdilerde ise daha cok sokakta eserlerini satmaya calisan sanatcilarin, ressamlarin mekani. Eskiden kalan yapilar bakimsiz olmalarina ragmen hala cok guzel.Pazar gunleri Plaza Dorrego’da genelde antika esyalarin satildigi bit pazari kuruluyor ve tango gosterileri oluyor. Bolegede cok sayida antik esya satan dukkan ve tango seyredip ders bile alabileceginiz “tanguerias” var. Bit pazarinin icinde kaybolduk, akliniza gelebilecek hersey var.

Haftasonlari sehrin bir cok yerinde bit pazari kuruluyor aslinda. Bir-iki tanesine daha gittik, digerleri antik esya satmiyor daha cok kiyafet, incik boncuk, deri ya da hediyelik esya turunde. Vakit kisitli oldugu icin doya doya gezemedim bu pazarlari. Olur da Buenos Aires’e gidecek olursaniz en az bir gunu sabahtan aksama kadar bunlari gezecek sekilde bos birakin. Cok guzel seyler var ve cooooookk ucuz. Biz Rio’yu ucuz bulmustuk buraya inanamadik ($1=3 peso). Donerken igne koyacak yerimiz kalmamisti. Neymis, bombos bir (hatta iki) bavulla gidilecekmis:) Deri cenneti orasi, cok ucuz ve guzel seyler var. Normalde ben oyle cok alisveris yapmam, kendimden gectim. Bir de bos bavulum olacakti ki kimse tutamazdi beni:))

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Bence siz oraya bir daha gidecek gibi gozukuyorsun Bezen, hem guzeligine doyamamisiniz hemde alis-verise =)

Bazi yazdiklarini okudukca yada bazi resimlere bakinca sanki bizim ulkeden bir tatil yerini animsatti bana, ozelikle insanlari bizimkilere cok benziyor. Eglenmesini ve yemesini seven insanlar.

Bezen Hindistan dedi ki...

Ilk firsatta tekrar gitmek ve daha uzun kalmak istiyorum Cem. Gorulecek, yiyecek ve alacak cok sey var:)) Bize cok benziyorlar gercekten. Kendini hic yabanci bir yerdeymis gibi hissetmiyorsun.