Pazartesi, Ocak 02, 2006

Liman

TV'de Washington'daki 77. "Scripps National Spelling Bee" yarismasi vardi, gozum takildi. Ortaokul yaslarindaki cocuklara cesitli kelimeler veriliyor ve kelimeyi olusturan harfleri sirasiyla soylemeleri isteniyor. Ornekler: "Mitridatizim, belinsel, resipisins, kancutado, suchaang". Cocuk, bazi sorular sorabiliyor. Ornek, kelimenin anlami ne? Bir cumlede kullanabilir misiniz? Kelimenin orijini ne? Alternatif okunuslari nasil gibi sorular sorarak yazilisini tahmin etmeye calisiyor. Yukarida yazdigim kelimelerin yazilisi soyle: "Mithridatism, balancelle, resipiscence, concitato,souchong".

Bir yandan e-mailleri okurken bir yandan da kelimeleri dinliyordum ki kulagima tanidik bir sozcuk geldi: "liimaan" oldu. Orijin sorusuna cevap olarak "Yunanca, ordan Turkce'ye ve nihayet Ingilizceye gecmis" dendi. Tanimi da degismemis. Cocuk dogru harfleri buldu: 'l i m a n' :)

Sibel ve Ilkay Kazakci ziyaretimize geldi. 9. turda kalan son 5 kisiyi izledik. Son bir kac kelime:
Politeya: Politeia (Yunanca'dan Ingilizce'ye gecmis)
Vimeniis/Vameniis: Vimineous (Sifat)
Jenuaz: Genoise (Orijini Italyan'ca, ordan Fransizca'ya gecmis)

Simdi son tura kalan 3 cocuktan sampiyon cikacak. Kurallari okumalari 3 dk. surdu :) Hepsini bildikleri kelimelerden bazilarini yaziyorum:
Ohyez/Ohyeyz: Oyez (Orijin: Fransizca, fiil)
Serpicinis: Serpiginous (Latince)
Veliyeti: Velliety (a faint hope)
Eretey: Arete

Su kelimeye bakar misiniz?
Seherezadiyen: Scheherazadian (Farsca sehraze'den turemis)

Agbisi (Pratyush Baddiga) bu turnuvayi 2002'de kazanan hint asilli (Aksyah) cocuk bunu cikartti ve dogru soyledi. Nitekim bir sonraki kelimede tek bir harf hatasi yapti:
Sivermaray: Schwarmerei (Orijin: Almanca)

Rakibi David Scott Tidmarsh, Aksyah podyumda iken ellerini yuzune kapatmis, heyecanla siranin kendisine gelmesini bekliyordu. Dudaklarinin titresmesinden heyecani belli oluyordu ama kendine dusen kelimeyi dogru bildi ve avantaj yakaladi. Son kelime geldi:
Otokhonus: Autochthonous
David sesi titreyerek, gozyaslari icinde bunu da bildi ve 2004 yili sampiyonu oldu! Izlerken biz de heyecanlandik, duygulandik :)

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Ben o yarismaya katilan cocuklara aciyorum aslinda, bazen onun tartismasida oluyor burdaki tv'lerde.

Gecenlerde yine 1997'deki yarismaya katilan su 13 yasindaki kizi gosterdiler, kiz finale dogru bildigi kelime cikinca heycanini sakliyamiyor, ben dedim tamam kiz tumden cozuttu simdi bayilacak. Kiz 13 yasinda ama sanki akil hastasi gibi davraniyordu o kelimeyi harfi harfine soylerken, zaten sonra cocuklari biri alip goturup biraz sakinlestirip geri getiriyolar.

O kizdan sonra spiker gulen bir ses tonuyla aileler neden cocuklarina bu kadar eziyet cektiriyorlar gibi bir laf etmisti.

Zaten o yarismaya katilan cocuklarinda normal bir cocuk yada genclik hayatlari olmuyor, okul ve okuldan sonra bu yarisma icin saatlerce gunlerce hic durmaksizin calisma ve onun stresiyle yasama, okuldada pek arkadaslari olmuyor.

Ben cocugumu bu tur bir stresli olayin icine sokmam.

Ayrica dikkatimi ceken hep bu tur yarismalari son zamanlarda hint asilli cocuklarin kazanmasi.