Çarşamba, Mart 15, 2006

Film: Open Water

Filmleri izleyip duruyoruz ama is yazmaya gelince tembellik etmeye basladik bu ara, bayagi film birikti:) Bu filmi ilk duydugumda gene mi jaws diye es gecmistim. Sevgili Cem’in onerisiyle kiraladik ve izledik. Cok etkileyici bir film, bittiginde kalakaldik bir sure. Oldukca kucuk butceli bir film ve sanki amator kamerayla tatildeyken cekilmis izlenimi veriyor – bence bu daha gercek kiliyor filmi – ama son derece gercekci bir film. Gercek bir olaydan esinlenilmis olmasi da insanin tuylerini urpertiyor. Film kisaca dalis tecrubesi olan bir ciftin tatile gittiklerinde bir dalis grubu ile acilmalari, dalmalari ama tekne ekibinin dikkatsizligi ve umursamazligi sonucu onlar yuzeye cikmadan ayrilip cifti okyanusun ortasinda kopekbaliklarinin cirit attigi bir alanda oylece birakmalari ustune. Insanin basina boyle birseyin gelmesi o kadar olasi ki bunu bilmek iyice urpertiyor sizi seyrederken. Gercek kopekbaliklari ile cekilmis zaten film, o kadar dogal gorunuyor ki hersey.

Sonrasinda biraz arastirma yaptim filmle ilgili. 1998 yilinda Avusturalya’da olmus bu olay. Kiyiya donen dalis teknesi tam iki gun boyunca farketmemis kendi dalis tuplerinden iki tanesinin eksik oldugunu. Teknede bir kosede duran canta da dalgiclardan birinin unuttugu ve gelip alacagi dusuncesi ile gozardi edilmis, kimse acip bakmamis bile. Tekne kiyiya geri dondugunde grubu otele geri goturecek olan otobusun soforu olmus ciftin geri donmedigini ilk farkeden ama onu da kaale alan olmamis. Ancak iki gun sonra tekne ekibinden biri cantayi acip da iki kisiye ait kiyafet, kimlik, cuzdan vs buldugunda ve ciftin otele hic donmedigi anlasildiginda okyanusta arama calismalari baslatilmis. Is isten gecmis tabi bu arada. Iki koca gun okyanusun ortasinda ac susuz ve kopekbaliklari ile bir arada kaldiginizi dusunsenize. Teknenin ayni zamanda sahibi olan kaptanina dava acilmis ama kaptan sucsuz bulunmus ve dava dusmus. Bu olaydan sonra dalis tekneleri ile ilgili regulasyonlar tekrar gozden gecirilmis ve kurallar sikilastirilmis.

Gercekci ve etkileyici bir film 8.5/10

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Sonunda izlemisiniz =) bu filmi izleyipte etkilenmeyen yoktur sanirim.

Filmin konusunun gercek bir olaydanda almasi insani daha etkiliyor ve kucuk bir butce ve unlu olmayan bir ekiple yapilmis cok gercekci bir film seninde anlatigin gibi Bezen.

Bezen Hindistan dedi ki...

:)) izleyeli biraz oldu aslinda ama bu review draftda takilip taklmis, gondermeyi unutmusum herhalde. film gercekten cok etkileyiciydi, onerdigin icin tekrar tesekkurler:)