Çarşamba, Mart 22, 2006

Simdi Okullu Olduk!


Buyuk sehirlerde bir yuva cilginligi yasaniyormus da haberimiz yokmus. Manhattan'dan bahsedecegim. Patronumun oglunu yuvaya yazdirma maratonu nihayet sona erdi. Ben de bu sureci yakindan takip etme firsati buldum. Ilginc geldigi icin yazmak istiyorum. Iyi yuvalar genelde pahali, bu anlasilabilir birsey. Gerci yarim gunluk bir yuvaya en pahali yuvalarin tum gun ucretlerinin 1.5 katini vermek bence cilginlik ama neyse, cocugu olanlar benimle ayni sekilde dusunmeyebilir. Bana abarti gelen bu yuvalarin ogrenci secimi. 2-2.5 yas cocuk grubundan bahsediyoruz bu arada. Buyrun Apprentice'in (Turkiye'de de Cirak olarak verilmisti bu yarisma galiba) cocuk versiyonuna!

Amerikadaki Ivy League universiteleri herkes biliyordur sanirim. Iste bu yuvalar da ivy league yuva kategorisine giriyor. Patronuma gore boyle bir yuvaya giden cocugun yine bu kategoride bir ilkokula, ardindan ortaokula, liseye derken ivy league bir universiteye kabul edilme olasiligi yuzde yuz gibi birsey. Bir de oyle elit bir ortamda bulunmanin sosyal olanaklar acisindan artilari varmis. Sayilari bir elin parmagini gecmeyecek bu yuvalarda yilda 5 kisilik yer aciliyorsa 500 kisi basvuruyor o ayri. Burda bahsedecegim ozellikle bir tanesi: 92nd Street Y.

Okuldan basvuru formu almak bir dert. Yilda sadece bir gun form dagitiliyor, o formlari da alabilmek icin belli saatler arasinda telefon etmeniz gerekiyor, hatti bos bulup da dusurebiliseniz tabi. Formlar bitmeden alabilen sansli ailelerdenseniz geriye cocugunuzu ve kendinizi sinavlara hazirlamak kaliyor. Hani is basvuru formlarinda en iyi 3 ozelliginiz, en kotu 3 ozelliginiz, niye sizi alalim gibi sorular vardir ya, aynilari bu yuvanin basvuru formlarinda da var:) Hatirlatiyorum, 2-2.5 hadi olsun 3 yasindaki cocugunuz icin dolduruyorsunuz bu formu. Bazi yuvalar ayrica referans mektuplari da istiyor (cok ciddiyim).

Form gonderildikten sonra sira geliyor sinava ve gorusmeye. Cocuga sorular soruluyor, cevaplarina, cevap verme tarzina, davranislarina falan bakiliyor. Derken cocuk birkac baska cocukla birlikte bir odaya kapatilip bir kurul tarafindan izlenmeye basliyor. Hangi oyuncaklarla oynuyor, nasil oynuyor, digerlerine nasil davraniyor, birakip gittiniz diye agliyor mu vs vs vs. Artik hangi kriterlere gore degerlendiriyorlar bilmiyorum. Ama mesela bir ogretmen cocuklarin hepsini masal okumak icin topladiginda patronumun oglunun digerlerinden ayrilip oyuncaklarla oynamaya gitmesi ve masali ordan dinlemeyi tercih etmesi uzerine annesinin uzuntuden aglama noktasina geldigini biliyorum. Bu gene birsey degil. Yuvalarla ilgili forumlari dolasirken okuduklarimi sindirmeye calisiyorum hala:) Mesela, 3 yasindaki bir kiz cocugu yuva sinavinda (hangi yuva oldugunu bilmiyorum ama olay New York'da geciyor) bir resim yapmis. Giderken de resmini goturmek istemis, verilmeyince aglamis ve agladigi icin yeterince olgun olmadigi gerekcesiyle basvurusu reddedilmis. Saka gibi geliyor kulaga degil mi?

Gectigimiz yillarda bir de skandal olmus velilerin bu okullara cocuklarini sokmak icin yapabilecekleri uzerine. 2002 yilinda Citigroup analistlerinden biri rating yetkisinin kendisinde oldugu musterileri, telekomunikasyon devlerinden AT&T'nin ratingini yukseltmesi karsiligi ikiz cocuklarinin bu okula kabul edilmeleri icin yardim istemis. Citigroup CEO'sundan alinan bir yazi ve okula yapilan 1 milyon dolarlik bagis sonucu cocuklarin yuvaya kaydi yapilmis:))) AT&T'nin ratingi de yukselivermis. Soyleyecek soz bulamiyorum, 1 milyon dolar bu yahu, tanrilar cildirmis olmali. Gulsem mi aglasam mi bilemedim. Olayi merak edenler buraya ve suraya bakabilir. Artik kayit icin bu tur bagislar kabul edilmiyormusmus.

Efendim? Yok, bizimkiler 92nd Street Y icin yedek listedeler. Ama kabul edilenler genelde sonradan vazgecmedigi icin muhtemelen olmayacak. Brooklyn'de ayni seviyede bir baska yuvadan kabul aldi gururlu anne-baba ve ne olup bittiginden haberi bile (umarim) olmayan cocuk.

5 yorum:

Adsız dedi ki...

bizler yalnis is yapiyoruz desene bezen =) cok kaliteli bir cocuk yuvasi yapip adini yapacaksin ve sonra sirf yuvana birini almak icin bile milyon dollari cebine indirceksin =)

deli bu millet ya, 1 milyon dollar veriyor sirf istedigi cocuk yuvasina cocugu gidebilsin diye aylik verecegi para haric.

Bence ordan yetisen cocuklar ya ileride cok sorunlu kisiler olur gercek hayata uyum sagliyamiyacaklari icin yada robot gibi ruhsuz kisiler. Cunku baksana cocuk cocuklugunu bile yapamiyor, aglamaya izin yok.

Anlatigin sey bana 'daddy day care' filmini hatirlatti eddie murphy'nin bezen, o filmide yegenim yuzunden seyretmistim, sakina seyretmeyin =)

FB dedi ki...

Bezencim, aynen yazdigin gibi isliyor bu yuvaya cocuklarini gonderme isi. Bizim durumumuzu biliyorsun. Hala Montessori School icin 3.5 yildir listedeyiz :)

Manhattan'da prestijli bir yuvaya gondermek ayri bir dert tabii. Boston'da da duydugum bir arkadasin ogluyla "interview" yapmislar ve cocuk sonunda ise pardon yuvaya kabul edilmis.

Kesinlikle cilginlik ve calisan anne-babalari inanilmaz strese sokan bir durum. Ozel sektor-devlet herkesin isine gelen bir durum, cozumsuz oldukca bu yuvalarin degeri daha cok artiyor. Sana "Nanny Diaries"i vereyim benzer seyler var ve gercek hikaye.

Sevgiler.

Adsız dedi ki...

Bezen Merhaba

BU Türkiye'de de böyle.

Normal yuva - okul bakarsan sorun yok ama daha özel bir yer istersen çocuk sınava giriyor. Nasıl bir değerlendirme çok iyi bilmiyorum ama sorunlar olduğunu biliyorum. Tanıdıklarımın başına geldi. Bir anaokulu ablası orada okuduğu ve aile ikisi bir arada olsun istediği halde kardeşini kriterlere uymuyor diye almamışlardı. Ki ablasında daha da zeki ve atak bir kız. :) Bunun yanında 1 milyon dollar olmasa da burada da belirli devlet okullarına ve özel okullara kayıt için çok yüklü bağışlar yapılıyor.

Biz de yavaş yavaş kızımız için araştırmalara başladık açıkçası ama ben bu tarz bir yere göndermeyi düşünmüyorum. NE diyeyim. Çocuğun mu var derdin var.. :)

Feza

Kendinize iyi bakın. Sevgilerimle..

Bezen Hindistan dedi ki...

inanilir gibi degil valla cem. ben dalga geciyordum ama patronum ve esi bayagi stresliydiler o donem.

figencim, yazarken sizin sira beklemeniz de geldi aklima ama kac yil olmustu hala listede misiniz falan hatirlayamayinca onu yazmamistim. yeni evlenen arkadaslarimiz olunca hediye olarak onlari bir yuvanin bekleme listesine mi yazdirsak bundan sonra acep, sizin sira artun ortaokula basladiginda falan gelecek bu gidisle:)

fezacim selam, turkiye'de de bu boyutlarda oldugunu bilmiyordum, islerin bu hale gelmesi cok aci bence. umarim mutlu olacagi bir yuva bulursunuz.

Erduran dedi ki...

anlamsız, yada anlamlı uğraşlar,vs.farklı düşüncelere sevk etti beni, bu dünyaya nasıl geliyoruz, ve nasıl gideceğiz,çocukluk ve yaşlılık diğer zamanlardan ayrıdır bence,üstüne uzun uzun konusulacak bir konu ama ben dehşete kapıldım biraz,özellikle çocuğun oynamak için ayrılması masal dinlemek istememesi(aslında en normali çocuğun davranışı) ve buna oluşan tepki ....