Salı, Mart 21, 2006

Sporcu Genclik...

Iki sene once bu vakitlerde, hayatimda iki ilki bir arada baslattim. Hem Ilkay Kazakci kardesimin "Bu memlekette herkesin bir gym uyeligi vardir" sozune kanip 1.5 yilligina gym'e yazildim hem de baktim kilo almis basini gidiyor, 212 pound olmusuz (~96Kg), South Beach diyetini uygulamaya basladim. Asagida yazdiklarim daha cok kilo vermek isteyen erkekler icin gecerli...

Bu surecte saglikli beslenme ve diyet konusunda ogrendiklerimi bir yazida buraya aktardim ki millet faidelensin efendim! Tabii hepi topu 6 ay yapabildim ikisini de ama cok iyi oldu. Pek cok sey kalici hale geldi. 6 ayin sonunda 185 pounda (~84Kg) indim. Bunda agirlik calismanin cok buyuk etkisi oldu, once niyesini aciklayayim, sonra burdan devam ederim...

Aldiginiz kaloriden fazla harciyorsaniz, kilo verebilirsiniz demektir. Olcusu de su 7000 kalori harcayinca = 1 Kg hafifliyorsunuz. Insan hic bir sey yapmasa da kalori harciyor. Ornegin bir saat uyudugunuzda vucudunuz 70 kalori yakiyor. Eger 70 degil de 100 kalori yaksa hic bir sey yapmadan gunde ~200 kalori fazladan yakacaksiniz...

Nasil mi? Vucudunuzdaki "yag" yerine "kas" koyarak. Kas, bakim isteyen bir sey. Vucut kasi korumak icin normalde yaktigindan daha fazla kalori yakiyor. Iste bu yuzden duzenli olarak agirlik kaldirmak bir cesit diyet alternatifi olarak dusunulebilir.

Devam edelim. Araya Turkiye tatili ve is yuku girince 6 ay sonra diyet ve gym gume gitti. Bu 6 aylik surecte, ne kadar yagi kasa donusturdugumun bence en iyi olcutlerinden biri sanirim bench press. 95 pound (43 Kg) ile basladim, 6 ay sonra kendi agirligimi (185 pound) kaldirabilir hale geldim. Agirlik calismayi biraktiktan 4 ay sonra da kilom dibe ulasti: 172 pound (78 Kg). Sanirim ODTU'den mezun oldugum 93 yilindan sonra ilk defa 80'in altina inmis oldum.

Vucut kasi korumak icin fazla kalori yakiyor dedik ama sonsuza kadar degil elbette. Tersine, insan vucudu oldukca ekonomik davraniyor ve eger korumasina gerek kalmadigina kanaat getirirse, kasi yaga donusturuyor. Ancak bu oyle 2 gunde olmuyor tabii.

Bende yaklasik 1.5 yil hafif hafif kilo alma seklinde oldu. Agirlik calismayi ve diyeti biraktiktan 1.5 yil sonra 2005 Araliginda 190 poundu gorunce, tekrar gym'e dondum (Bu arada 1.5 yil gitmememe ragmen her ay tikir tikir 45$'ida odedim yani, ne diyim).

Dedim ya, kas yaga donusuyor ama oyle cok hizli olmuyor bu is. Netekim, Ocak'ta 135 pound ile bench presse basladim. 2.5 ay sonra daha once 6 ayda ulastigim seviyeye geldim ve 185 poundu kaldiriyordum. Iki uc hafta once de hedefim olan 225 poundu (~102Kg) kaldirabilmeye basladim.

Dolayisiyla ozetlersek;
  • Agirlik calismak kilo vermek icin iyi bir yontem
  • Agirlik yapmayi birakir birakmaz kas yaga donusuyor diyenlere inanmayin
  • Agirlik calismaya ara verseniz bile yeniden baslayinca sil bastan olmuyor
  • Bogazina duskunlere (kendimden degil Ilkay'dan bahsediyorum :) siddetle tavsiye edilir!

5 yorum:

Adsız dedi ki...

Aslinda adil ne kas yaga donusur nede yag kasa, ikiside vucudda farkli iki sey.

Agirlik kaldirarak spor yaparsan vucudunda bulunan kaslarda buyume baslar, hani okuz gibi yeme deyimi vardir ya, oyle yesende kilo almazsin agirlikli spor yaptiginda cunku yazindada belirtigin gibi vucudun daha fazla kalori yakar agirlik kaldirildiginda, kilon hatta artabilir kaslar buyudukce ama vucundaki yag orani cok dusebilir, fakat agirlik olayini abartmadan kaslari fazla calistirmadan diyetli bir spor'da girersen o zaman vucudun kilo verip kaslarinida hafiften guclendirirsin.

Agirlik calisarak spor yapmak kaslari guclendirecegi icin vucudun direncinide guclendiriyor.

sende agirlik kaldirarak spor yapip yavas sekilde kilo vermisin, en sagliklisida o zaten vucud icin.

ben bir ara agirlik calismayi biraktiydim ve fazla yediklerimede dikkat etmiyordum daha dogrusu birsey yemiyordum desem daha dogru olur, su energy icecekleriyle aksam yemegimi gecirdigim oluyordu cogu aksam, o zamanlar yag orani vucudda cok dustu ama bende cok kilo kaybettim ve kaslarda zayifladi, sonra tekrar agirlik kaldirmaya baslayinca eskigi gibi cok yemeye basladim, pizzalar mizzalar derken fat orani %10'a cikti, kilomda 192 pound su an ve kendimi daha iyi hisediyorum, bazen biraz fazla yagin zarari yok sanirim =)

senin vucudaki fat orani ne?

Adil Hindistan dedi ki...

Aman diyim Cem, pizza konusunda dikkat. Felaket kalorisi var. Hele hele NY dilimlerini dusunursek 2-3 tanesinden 1000-1500 kalori almak isten degil. Ustelik bunun hemen hepsi fat (yag) ve carbo-hydrate (karbonhidrat). Ben cok tuketirdim ama yazida bahsettim, diyetten kazandigim bazi aliskanliklar ve bilinc kalici hale geldi. Simdi ayda bir grup toplantilarinda yiyorum. Yine diyete basladigim zamanlarda cola dan aldigim gereksiz kaloriyi ogrenince, diyet icmeye baslamistim o da baki kaldi. Maalesef Bu arada ogrendim ki Turkiye de cok yanlis kanilar yerlestirilmis: diyet icecekler zararliymis seklinde :( inanilir sey degil, cunku uzucu kismi, bunu soyleyenler arasinda universite mezunu murekkep yalamis kesimdende insanlar var :(

Neyse, Lincoln tuneline girdik simdi, otobus Port authority'e varmak uzere. Yorumun icin tesekkurler. Usenmeyip bir ara body fat ne durumda olcturecegim bakalim...

Adsız dedi ki...

15% gozum

aksamlari 2 sise bira ya da 2-3 kadeh votkayla, hic sporsuz dandirik bir beslenmeyle oda. 78 kg tig gibi adamim. birtek gunduz iste kicimiz koltuk yuzu gormuyor. senin boyda 96 kilo olana biraz ayi diyorlar afedersin :)

Hell

Adsız dedi ki...

Benim fat oranini artiranda pizza'di zaten Adil =) biliyorum ne cabuk insana kilo aldirip birde yan etkileri yaptigini, bende fazla kacirmam pizza'yi, yazin spor cok yaptigimdan haftada 1-2 kere yiyiyorum en fazla.

Ben iceceklerin icine konulan seker miktarini ogrendikten sonra gunluk hayatimdan cikardim gibi bisey, diet nedense hic icemiyorum cola'da felan, onun yerine pizza'nin yaninda yine bir kacamak yapip ufak pet sise normal kolalardan bir tane iciyorum, onun icindede yalnis hatirlamiyorsam 15 cay kasigi seker varmis. Burdaki asiri kilolu insanlara zaten baktiklarinda su yerine hep o tur icecekler iciyorlar.

O adi pek duyulmamis diyet icecekleri gercekten tehlikeli aynen diyet ilaclari gibi ama adi sani duyulmus iceceklerin diyet olanlari zaten burdaki saglik kontrolunden herseyden gecip satilma izni aliyor ama bundan 5-6 yil once burdaki bir kisim doktorda diyet kolalarin kanser yapici ozelikler bulundugunu savunuyolardi, nedenide icine seker yerine koyduklari tatlancilardandi ama bildigim kadariyla kola sonra bunu degistirdi.

Isin ilginci benim doktor arkadas gecen yemekte anlatti, yeni bir arastirma konusu varmis, oda diyet kola icenlerin daha cabuk kilo aldigi nedenide adam nasilsa diyet kilo iciyorum ondan kar yapiyorum diye diger yediklerine dikkat etmiyormus, biliyorsun yemektede icerken daha cok yeniliyor.

Burda bircok insan spor yapsada bir o kadarda iradesine hakim olamayan insanda cok. Turkiyeden gelenler sasiriyor burdaki sismanlari gorunce zaten =)

sedat dedi ki...

yazı güzel tşkler, bende aynı şekilde 101küsür kilodan 89 inmeyi üc ayda başardım, vucut çalışmasına başladım ve kaslarım toplamda bu 3.5 ayda oldukça iyi toparlandı, tabi diyet oranı azaliyor, iştah arttıgından, yakma olayı artıyor kas kütlesi artıgından, fakat kas yaga dönüşmez, ama yıkılabilir yani vucut en zor durumda kası parçalayıp enerji haline getiricektir. Kilo verme konusunda yine sık sık az yemek gerektiginide çogu kişi biliyordur herhalde. İçki konusunda ise bir efes biranın 250 kalori oldugunu duydugumdan beri içemez oldum lanet olsun içimdeki zayıflama sevgisine :D