Pazartesi, Haziran 05, 2006

Alsak alsak ne alsak II

Yine "alsak alsak ne alsak" moduna girdik galiba :) Gecenlerde vadesi dolan 3 hard diskimiz gocuvermisti ayni hafta sonunda. Dikey yazilan harddiskler cikincaya kadar bekleyelim dedik ve 2x300GB lik hard disk ile durumu idare ettik.

Tam Turkiye'ye giderken, Seagate firmasinin "dikey teknoloji" (perpendicular technology) ile 750 GB lik hard diskleri urettigi haberi cikmisti. hele bir tatilden donelim, bakariz diyorduk...

Ama ondan once, benim artik iyice eskiyen 21" Sony monitoru artik LCD ile degistirelim dedik. "Alsak alsak ne alsak" diye bakinirken, epey bir arastirmadan sonra Bezen'e 19" lik ViewSonic VP930b almistik. Neden mi? Hemen kisa bir bilgi verelim LCD ekranlarla ilgili...

LCD'lerde 3 ana panel tipi var:
1-) TN Film (Twisted Nematic)
Bunlar, uretimi ucuz, pixellerin tepki hizlari yuksek yani oyunlar icin ideal modeller. Olu pixeller beyaz renkte, dolayisiyla cok goze carpiyor. Kontrast yuzdeleri de maalesef oldukca dusuk.

2-) IPS (In Plane Switching)
Bu modellerde renkler bir harika! Ancak, pixellerin tepki hizlari yavas ve kontrast orani dusuk. Olu pixeller siyah renkte gorunuyor ve pek goze carpmiyor. Grafikle ugrasanlar ve webte gezinenler icin ideal! Ancak,
2.1-) Super-IPS (S-IPS)
TFT ekranlardaki en iyi renkleri bu ekranlar veriyor. IPS'lerden daha ucuz ve pixellerin tepki hizi, IPS'e gore daha yuksek

3-) VA (Vertical Alignment) Technologies
3.1) MVA (Multidomain Vertical Alignment)
TN ile IPS arasinda bir model. Renkler, TN'den daha iyi ama IPS'deki kadar iyi degil. Kontrast orani yuksek. Yani siyahlar daha siyah. Pixel tepki hizlari, IPS ve TN'den daha yavas.
3.2) Premium-MVA (P-MVA)
MVA ile ayni ozelliklere sahip. Ilave olarak, pixel tepki hizlari arttirilmistir ama hala TN seviyesinde degillerdir.
3.3) PVA (Patterned VA)
MVA ile ayni ozelliklere sahip. Ilave olarak, goruntu acisi daha genis ve kontrast orani daha yuksek.
3.4) Super-PVA (S-PVA)
PVA ile ayni ozelliklere sahip. Ilave olarak, pixel tepki hizi daha yuksek. Ayrica hem renkleri daha iyi goruntuluyor hem de goruntuleme acisi daha da genis. Tipik olarak 178 derecelik acidan ekrana baktiginizda tum renkler yerli yerinde goruluyor.

Bu 3. bahsettigim tip, her ise uygun olarak nitelendiriliyor. Bezen'e aldigimiz model de P-MVA idi ve ozellikle film izlemek icin ideal model olarak aniliyordu.

Bugun epey bir arastirmadan sonra, once 4 ( ViewSonic VP2030b [439$], ViewSonic VP2130b[555$], Samsung 204T[442$], Samsung 214T[629$]) modele dusurdum (Koyu gorunen rakamlar inch olarak ekranin buyuklugunu gosteriyor). Sonucta, S-PVA ile S-MVA arasinda, S-MVA'in benim kullanim tarzima daha yakin olduguna karar verince diger 3 model silindi ve geriye ViewSonic VP2030b kaldi, NewEgg.com'dan siparis ettik.

Sonra harddisklere baktik ve en uygununu eCost.com'da bulduk. OEM (yani kutusuz, sirf hard disk), 2 tane 750GB'lik ULTRA ATA-100 hard diskin fiyati 886$. Aslinda NewEgg'den alacaktik ama ayni harddisklerin toplami orada 980$ idi :( Ustelik ayni harddiskin daha ustun olan Serial-ATA versiyonu sadece 425$ iken...

[Guncelleme - 10 Haziran 2006]
Yukaridaki yaziyi bitirdikten sonra, dusunmeye basladim. Bu iste bir yanlislik var. SATA daha yeni bir teknoloji, endustrinin yoneldigi yer SATA'ya diskler, e biz niye eski teknolojiye hem de yenisine odeyecegimizden daha fazla para oduyoruz?

Velhasil, gecenin bir yarisi eCost.com sitesinden telefonlarini bulup aradim. Hemen siparisi iptal ettiler. Sonra NewEgg.com'dan 2 tane 750GB lik SATA diski siparis ettim. Ancak, SATA diskleri benim bilgisayarima takabilmem icin SATA Controller karti ve ozel baglinti + guc kablolari gerekiyordu:

PROMISE FastTrak TX2300 PCI SATA II 2-Port Controllers Card - OEM...68$
COOLMAX SATA POWER ADAPTER Cable - OEM...4$
Silverstone 20" SATA II Cable Model SST-CP01...14$

Hepsini ekleyince toplam 952$'a geldi.

Hiç yorum yok: