Çarşamba, Ekim 04, 2006

Kitap: Economics (Timothy Taylor)

Kitap kitap diyorum ama biliyorsunuz audiobook'lardan, kitap okumaktan degil kitap dinlemekten bahsediyorum aslinda. Biyoloji kitabini yarida biraktim :( Bookmark hala duruyor, bir ara devam edecegim ama su anda ekonomi kitaplari daha cok ilgimi cekiyor. iAudio'ma 2-3 tane ekonomi kitabi yukledim...

Bunlardan ilki, Taught Standford Universitesi profesorlerinden Timothy Taylor'in "Economics" adli kitabi. Teaching Company sayfasinda kitap/ders hakkinda detayli bilgi var. Benim icin gayet faydali oldu. Kitap hem makro ekonomi hem de mikro ekonomiye giris niteliginde.

Hayat gailesi icinde kosusturup giderken, bunlari bilmenin bana faydasi ne diye dusunebilirsiniz ama okudukca anliyorsunuz ki ozellikle makto ekonomi bilginizin olmasi, bulundugunuz ulkenin gidisatini ve sizin hayatinizda ne gibi etkileri olabilecegini gormenizde / anlamanizda faydali oluyor.

Mesela gecenlerde ev almak konusundaki kararsizligimizdan bahsettim. Aslinda ekonomi ve gidisat hakkinda bilgi sahibi olmazsak, bizimki kumar oynamaktan farkli olmayacak. Tabii ki kahin degiliz, iki kitap okuyunca ekonomiyi cozmus olmayacagiz, zaten Ekonomi icin "dismal science" yani ~"belirsiz bilim" gibi bir deyim var. Ama yine Ingilizce deyimiyle "educated guess" yani bilgiye dayali tahmin yapmaya, yardimci oluyor.

Mesela su anda ABD'de yillik faiz %5.25 iken 2 yillik faiz %4.63, 10 yillik faiz %4.5. Garip di mi? Uzun vade hep kisa vadeden yuksek faiz getirmez mi? Peki bir de soyle dusunelim. Eger yatirimci gelecekte ekonominin daralacagini dusunuyorsa, o ekonomiyi acmak , buyutmek icin hukumetin faizleri dusurecegini hesap ediyor. Simdiden %4.5'lik faize razi, cunku gelecekte onun da altinda olacak faizler diye dusunuyor...

Velhasil simdi Peter Navarro'nun "Principals of economics" kitabini dinliyorum. Gayet meshur bir profesormus kendileri. Hakikaten cok guzel ve daha detayli anlatiyor. Dinlerken bir yandan da Blackberry'e notlar aliyorum. Usenmezsem Turkce'ye cevirip yazacagim buraya bitirince...

2 yorum:

Selena dedi ki...

navarro benim masterda hocamdi. onun bir de "when it rains in Brazil, buy starbucks" diye hap gibi bir kitabı vardır. tavsiye ederim. (audio'su var mi bilemem)

Adil Hindistan dedi ki...

Kofteye baaak :) Eferim kiz, senin de bilmedigin bir nane yok haaa. Ote yandan, madem o kadar ders aldin ettin, bu hazinenin hali ne? Niye hale yoluna koyamadiniz Turkiyeyi, hee? :)

Kitabi biliyorum, daha bakmadim ama varsa bulurum, kollarim uzundur :)