Çarşamba, Aralık 21, 2005

Manhattan Metro ve Otobuslerinde Grev


Anlasacaklar anlasamayacaklar derken MTA (Metropolitan Transportation Authority) ve Transport Workers Union arasinda uzlasma saglanamadi ve grev basladi. Sali gununden itibaren Manhattan’da TWU Local 100 sendikasina bagli tum metro ve otobusler durdu. Yani sehir metro ve otobuslerinin hicbiri calismiyor. Buna Queens, Brooklyn ve Bronx’a giden metrolar da dahil. Bu metro ve otobusler gunde 7 milyon kisiyi tasiyorlar. Dusunun bir anda ortada kalan kalabaligi. Long Island Railroad calismaya devam ediyor ama ona da binebilmek ayri bir sorun kalabalik yuzunden. Birkac tane de ozel otobus sirketi varmis.

Kalabilenler evde kaliyor ama cogunluk ise gitmek zorunda. Yuruyenlerin, bisikilet ve patenlerle ise gidenlerin sayisi az degil. New York valisi Bloomberg de herkesle beraber Brooklyn'den New York'a yuruyerek geliyor iki gundur. Sabah saatlerinde ancak icinde 4 veya daha fazla kisi olan arabalarin sehre girmesine izin veriliyor. Normalde kimse otostopculara yuz vermez burda ama bu durumda arabasi olanlar yuruyenleri arabalarina aliyor. Taksiler de taksi dolmus seklinde calismaya basladilar. Bu halde bile zaten cekilmez olan sehir trafigi iyice cildirtici boyutlara gelmis durumda. Beni etkilemedi, ben zaten metroya binmiyordum ama Adil bayagi etkilendi bu durumdan. Dun 2.5 bugun 3 saat surunce ise gitmesi, bir o kadar da donuse harcayinca evden calismaya karar verdi haftanin geri kalaninda.

TWA Local 100'e basgli calisan iscilere verilecek zam ve yeni ise alinacak iscilerin emeklilik haklari ile ilgili anlasmazlik sonucu greve gelindi. Ancak gorusmelerin erken kesildigi, MTA'in makul bazi oneriler getirdigi ama sendikanin aceleci davranarak greve gittigi gorusu hakim. Bu da sendikanin kredisini dusurdu cogu insanin gozunde. Sendikanin bagli oldugu Transport Workers Union of America'nin grevi onaylamamasi da ayrica bir eksi Local 100 icin. Mahkeme de suclu bulundular, su anda grevde kaldiklari hergun icin 1 milyon dolar ceza odemelerine karar verdi mahkeme. Gorusmelere yarin yeniden baslanacakmis galiba. En son 1980'de olmus bu tur bir grev ve 11 gun surmus. Bakalim bu kac gun surecek. ===== 3 gun surdu. Persembe ogleden sonra grev sona erdi. Otobusler hemen calismaya basaldi ama metrolarin tamamen normal duzenine gecmesi sabahin erken saatlerini bulmus.

1 yorum:

DAMLA dedi ki...

YAZDIKLARINI OKUYUNCA İNANAMADIM!!... CİDDİ BİR KAOS YAŞANIYORDUR HERHALDE... BU ARADA SEN DE ŞANSLILARDANMIŞSIN HANİ :))