Pazartesi, Haziran 19, 2006

YE #11 - Balik 1. Durak

Iste etkinlik gunumuz geldi:) Birbirinden guzel balik tariflerine bakip bakip bunu da denemeliyim sunu da yapmaliyim diyip duruyorum deminden beri. Baliga bizde her zaman sarap eslik eder. Yalniz beyaz ete beyaz kirmizi ete kirmizi sarap durumu yok bizim evde. Ikimiz de kirmizi sevdigimiz icin et ne olursa olsun yanina bir kirmizi aciliyor:) Simdi de kadehimi elime alip, bu baliklari bir de kucuk bir sahil kasabasinda, sayamayacagim kadar yildizli bir gokyuzunun altinda, ayagimi uzatsam suya sokacak kadar denizin kiyisinda tattigimi hayal ederek ilk 10 tarife geciyorum:)

Ilk duragimiz Kanada. Sule bize portakal ve limonlu som baligi hazirlamis. Hic portakalli denemedigim somonu bir de oyle denemek icin not aliyorum hemen. Kanadalilarin som baligi pisirme usulunu de ogreniyoruz bu arada.


Okyanusu asip Istanbul'a Devletsah'a ugruyoruz. Devletsah ahtapot salatasini yanimizda yapiyor. Tum asamalari dikkatle izliyor ve hemen tadina bakiyoruz. Duduklu tencerede pismesi farkettiriyormus gercekten de, yumusacik olmus:)

Hazir Istanbuldayken bir de Hanimis'e ugruyoruz. Isil bize cicekli ve ton balikli makarna hazirlamis. Makarnanin uzerindeki cicekler oyle guzel ki yemeye kiyamiyorum uzunca bir sure. Merak agir basinca deniyoruz tabii. Kullandigi yenilebilir cicegin evde de yetistirilip yetistirelemedigini en kisa zamanda ogrenmek istiyoruz, oyleyse belki burda da yetistirebiliriz. Isten gec cikip da aksama en kisa surede ne yapsam diyenler icin ideal bir tarif.

Trabzondayiz. Ye etkinliklerine ilk kez katiliyor Sefika. Gondolda levrek ve tuzlu balik yapmis bizler icin. Gondolda levrek altindaki sicak patateslerle cok guzel olmus. Hem pratik hem besleyici. Tuzlu baligin da onceden hazirlanip uzunca bir sure saklanabilecegini ogreniyoruz Sefika'dan.

Tekrar Istanbul'a donup Nurdan'a misafir oluyoruz. Menude firinda cupra var. Daha kapiya yaklasirken aldigimiz guzel koku bundanmis demek. Bol limonlu yesi salatayla beraber tadiyoruz bu hafif, lezzetli ve doyurucu yemegi. Benim gibi hamsinin bile kilcigini ayiklayan birinin daha oldugunu ogrenmenin verdigi mutlulukla ayriliyorum Nurdan'in yanindan.

Bir sonraki duragimiz da Istanbul. Kekevi'nden Aysenur balik koftesi yemeye davet ediyor bizi. Pratik bir tarif daha ogreniyoruz. Yanina yufka ekmek yapmak isteyenler icin onun tarifini de alip yolumuza devam ediyoruz.

Londra'da Sibel'in yanindayiz. Sarabimizi tazeleyip firinda biberiyeli balli levregin tadina bakmaya hazirlaniyoruz. Bali ve baligi birlikte kullanmayi ilk basta yadirgasak da levregin tadina bakinca cok sey kacirdigimizi anliyoruz. Kavrulmus sogan ve biberiye ile cok iyi gidiyormus bal. Sibel'e bu farkli lezzet icin tesekkur edip Ankara'ya dogru yola cikiyoruz.


Hatice bize milfoylu tombul balik yapmis. Seker mutfagin kendi gibi cok seker bir balik olmus bu da. Ceviz ve dereotu da tonbaligina cok yakismis. Seni yerim balik, sisman balik diyip yiyoruz:)



Tekrar Amerika'dayiz. Obur Kedi uc tarifle katiliyor etkinligimize. Izgara baligi firinda nasil yapacagimizi ogrenirken balik toplarindan atistiriyoruz. Balik toplarinin ve diger kizartmanin tariflerini de en kisa zamanda almak uzere anlasip yolumuza devam ediyoruz.




Okyanusu bir kez daha asip Bursa'ya Peruze'nin balik corbasi ve balik koftesini tatmaya geliyoruz. Dumani tuten corbanin nefis kokusunu icimize cekip koca bir kaseyi oracikta iciveriyoruz. Ustune balik koftesini deniyor ve ilk 10 duragimizi burada noktaliyoruz. Yarin ikinci 10 durakta bulusmak uzere...

4 yorum:

Oya Kayacan dedi ki...

Burada gerçek bir balık ziyafeti var... Bakalım diğer duraklarda neler yenecek?

Adsız dedi ki...

MERHABA UMARIM BENİM MAİLİM ULAŞMIŞTIR. BUNDAN ÖNCEKİ ETKİNLİKTE MAİLİN ULAŞMAMASI GİBİ BİR SORUN YAŞADIMDA www.blogcu.com/sibelcan ANKARA

Adsız dedi ki...

mrb,etkinlikteki uğraşın ve güzel
sunumların için teşekkürler,hadi bakalım daha ne lezzetler keşfedicez,sevgimle kal canım.............PERUZE

Bezen Hindistan dedi ki...

Cok guzel tarifler geldi Oya. Aslinda senin de cok degisik ve guzel yemeklerin var, ilgiyle takip ediyorum blogunu. Senden tarif gelmesini de umuyordum ama katilmiyorsun sanirim etkinliklere:)

Emailini aldim Sibel, merak etme:) Maillerin gelis sirasina gore her gun 10 tarif yayinliyorum.

Merhaba Peruze, guzel sozlerin icin ben tesekkur ederim:)