Cuma, Haziran 23, 2006

Ye #11 - Balik 5. Durak

Once bir not: Bugunku ilk uc tarifin aslinda dunku listede olmasi gerekiyordu, ama dun blogcu.com'u acamadim bir turlu. Blogcu disindaki tum bloglari acabildigime gore herhalde onlarin serverlarindan kaynaklananbir problem vardi diye dusunuyorum. Bu yuzden o uc tarifi ancak bugun yayinlayabiliyorum. Veee simdi de karsinizda son duraklar:

Bugunku turumuza Almanya'da basliyoruz. Ozlem'in balikli koftesini tadacagiz. Bu kofteye somon ya da ton baligi gibi kilciksiz balik gerekiyormus. Nohutla beraber yapilan ve kizartilan kofte, uzerine limon gezdirilip sicak olarak servis yapildiginda cok guzel oluyor.


Okyanusu asip Amerika'ya Pennyslvania'ya, Gulsen'nin yanina geliyoruz. Marine edilmis alabalik hem cok guzel gorunuyor hem de nefis kokuyor. Gulsen epeyce arastirma yaptiktan sonra onceden denedigi ve en guvendigi tarifinde karar kilmis. Bu tarifte sarimsak, limon ve dereotu olmazsa olmazlardan, diger baharatlar damak tadiniza kalmis. Baliklar marine sosunun icinde en az birkac saat bekletildikten sonra teflon tavada pisiriliyor.

Yeliz balik sofrasi kurmus, biz de davet etti. Baligi izgaradan baska turlu dusunemeyen Yeliz'in ana yemegi de izgara cipura elbette. Ama bize onu degil de baligin yanina hazirladigi karides guveci anlatiyor. Yanina roka salatasi elbette. Ve balik sofrasinda tatliyi atlamak olmaz diyerek firinda havuclu helvali tatli. Eh biz de bayagi yemis oluyoruz biraz ondan biraz bundan derken.

Nerdeyse her daim sicak Florida'dadayiz simdi de. Dilek cay aromali kremali sosunda somon fileto ve kuskonmazi hazirlamis bize. Tarifin hem kolay hem de siradisi olmasi Dilegin ilgisini cekmis. Bizim de ilgimizi cekti tabi:) Kremayla cayin birlikte kullanilmasi cok guzel bir tat vermis somona.

Sevgili Kubra yorum birakmis tarifini goremeyince. Iyi ki de birakmis, onun e-maili gelmedi bana cunku:( Bu sekilde gelmeyen baska e-mail yoktur umarim. Onun tarifini de hemen ekliyorum buraya. Ispanyol usulu sardalya hazirlamis Kubra. Tarif Gulriz Sururi'nin. Baliklarin dumani hala tutuyormus resim cekilirken. Galeta ununa batirilip kizartilan baliklar citir citir ve cok lezzetli gorunuyor.


Sirada blogu olmadigi icin tarifini e-maille yollayan Balca'nin tarifi var. Balca fume somonlu tortilla sunuyor bize. Iste tarif:

Bir adet kepekli lavas
Iki kasik labne peynir
Bir bardak marul, roka, ispanak yapraklari karisimi
100 gr somon fume

Labne peynir lavasa surulur. Uzerine yesillikler serpilir. Yesilliklerin ustune somon parcalari yerlestirilir. Rulo yapilip, 4-5 parcaya kesilerek ya da butun olarak tabaga yerlestirilir. Hem cok kolay hem kezzetli hem de besleyici. Birakin yemek yapmayi nefes almaya vakti olmayan bebekli anneler icin ideal. Kucuk cocuklar icin de tabi.

Balik etkinligimize katilan misafirlerimize tekrar tesekkur ediyorum. Ben de iki tarif denedim, iste benimkiler:

Pazi Yapragi Ustunde Kremali Somon

Bu tarifi Tolga'dan aldim. Tarifin orjinalinde pazi kullaniliyor ama ben ispanak bulunca onunla yaptim. Kendi yaptigim sekilde yaziyorum.




Malzemeler


1 paket ispanak
1 kutu krema
1 avuc ceviz
zeytinyagi, tereyagi

Yapilisi

Ispanaklari cok az haslayip zeytinyaginda tuz, karabiber ve kirmizi pul biberle soteledim. Ayri bir tavada blendirdan gecirdigim cevizleri tereyaginda soteledim ve krema ile karistirdim. Somonu grillde pisirdim. Tabaga yesillikleri yaydim, ustune cevizli kremadan yaydim, onun ustune 1-2 kasik sade krema gecdirdim ve baligi da ustune koydum. Bunlari yaparken acliktan gozum donmus oldugu icin tabagin suslenmesi icin zaman ayirmaya sabredemedim ve cok goz alici bir tabak olmadi. Ispanaklar toplandi, tabaga tam yayamadim, baligi aceleyle almaya calisirken parcaladim falan:) Tadi iyiydi ama bunu bir de ustad Tolga'ya yaptirmak lazim geldiginde (ahcilik deneyimi de vardir Tolga'nin, muhtesem yemek yapar).

Ikinci tarifim de izgara somon. Sadece marine sosunu yazacagim, somonu bu marine sosunda birkac saat bekletip sonra mangalda yaptik, cok guzel oldu. Marine sos: 1/4 cup lime (lim diye satiliyor galiba Turkiye'de), 1 tatli kasigi kirmizi pul biber, karabiber, 2 corba kasigi zeytinyagi, 1 tatli kasigi hardal, 2 tatli kasigi rendelenmis taze zencefil. Ben goz karari bazi malzemeleri artirdim. Mangal grubu tarafindan begenildi, onaylandi.

4 yorum:

Kübra dedi ki...

Bezen Günaydın

Bende tarif göndermeştim ama yayınlanmadı acaba elinize geçmedimi, sevgiler

Kübra

Bezen Hindistan dedi ki...

Merhaba Kubra,

Maillere tekrar baktim, mailin gelmemis:( Blogundan tarifini buldum, aksam eve gider gitmez ekleyecegim.

Sevgiler
Bezen:)

incikboncuk dedi ki...

Bezen, bu güzel tur için eline diline sağlık.

Sevgiler

Yıldız dedi ki...

Bezencim,

Herkesin ellerine sağlık. Evsahibeliğin de maşallah çok başarılı, çok keyif aldım.

Sevgiler,

Yıldız