Cumartesi, Nisan 23, 2005

Kitap: Longitudes and Attitudes

Thomas L Friedman, 3 kez Pulitzer odulu kazanmis bir New York Times (NYT) yazari. Son 2 haftadir, 2001'den beri gazetede cikan yazilarini derledigi Longitudes and Attitudes kitabini okuyorum.

Kendi deyimiyle, sinirsiz butcesi ve ozgurce yazdigi yazilariyla, dunyanin dort bir tarafina ama en cok Orta Dogu'yu gezip izlenimlerini aktarmis. Kendisi de bir Yahudi olan Friedman'in aldigi odullerde 'tarafsizligi' vurgulanmis. Henuz kitabi bitirmedim ama yazilar hosuma gitti.

Gercekten de kitabi okurken katilir ya da katilmazsiniz ama hep olaylara iki taraftan baktigini goruyorsunuz. Yaser Arafat'in, Clinton'in destekledigi baris planini reddetmesi ve 2. Intifadayi baslatmasini affedilmez bir hata olarak vurgularken, diger taraftan Ariel Sharon'un doymaz bir sekilde yeni yeni gocmenleri Arap topraklarina yerlestirme calismalarini kiyasiya elestiriyor.

Bush'un Saddam'la ugrasmasini dogru bir hareket olarak degerlendirirken, bu savasin ABD icin Afganistan'in tersine, secimlik bir savas oldugunu vurguluyor. Yine, ABD yonetimlerinin baskici Suudi Rejimi ve digerlerini desteklemesinin yanlis oldugu ve bunun arap genclerinin ABD dusmanligini besledigini aktariyor.

Her seyine katiliyor muyum, Hayir! Her ne kadar gocmenler konusunda Israil'in yanlis yaptigini siddetli bir sekilde vurgulamasina ve Oslo sonrasi baris doneminde Israil'in anlasmalari hice sayip gocmenlere ev yapimina devam ettigini yazmasina ragmen, 'tarafsizlik' adina olaylarin kimin baslattigi konusuna hic bakmiyor.

Ayni sekilde, Arafat'in baris tekliflerinden ve 1988 sonrasi Arafat'in o zamana kadar suregelen Israil devletinin ortadan kaldirilmasi anlayisindan vazgecip Yahudilerin var olma hakkini tanimasindan bahsetmiyor.

Ancak unutmamak lazim ki ABD hukumeti Israil'i kayitsiz sartsiz desteklerken, Friedman'in bunu elestirmesi buyuk bir olay!

Hiç yorum yok: