Salı, Nisan 05, 2005

Mozilla'da Guvenlik Aciklari

Epey bir suredir, Internet Explorer'in (IE) yanisira FireFox (FF) kullaniyorum. Bookmarklari senkronize etmek sorun oldu. Arasitrdim, AM-DeadLink programini denemeye karar verdim. Guzel de bir program, gerci bir bug kesfettim ama cozumunu de buldum ve yazarina durumu bildirdim.

Dolayisiyla artik daha cok FF, daha az IE kullanir oldum. Gel gor ki bunu yapan bir tek ben degilim. Yazilimin populerligi arttikca, onun aciklarini bulmaya calisanlarin sayisi da artiyor ve gun gecmiyor ki onun da bir acigi bulunmasin.

Daha guvenli oldugu icin FF'e gecenlerde biraz hayal kirikligi goruyorum. Olayin bana gore diger bir bir ilginc yani da Open Source (Acik Kaynak) yazilimin daha guvenli oldugunu savunanlarin (ben henuz karar verebilmis degilim) hakli olup olmadiklarini gorme firsati bulabilecek olmamiz.

IE, uzun suredir piyasada, haliyle son bir kac ayda FF'dan daha az acigi ortaya cikti. Ancak ilginc bir diger durum da Acik Yazilimcilarin FF'a ortalama 23 gunde yama bulmasina karsin bu surenin Microsoft'ta 40 kusur gunu bulmasi.

Bence henuz bir sonuca varmak icin erken ama su haliyle FF, IE'den daha kullanisli. Zaten Microsoft'a kalsa, Netscape'i ortadan kaldirdiklari icin hic mi hic guncelleme girisimleri olmayacakti. Ne zamanki FF 2 ayda pazar payini %4 arttirdi, hemen MS 7.0 uzerine calistiklarini acikladi. Sirf bu yuzden FF kullanmaya devam edecegim...

Son cikan acigi test etmek istiyorsaniz su adrese FF ile bir goz atin. IE

Hiç yorum yok: