Perşembe, Mayıs 19, 2005

Bilmece bildirmece...

Aksam is cikisi, hava guzel bir bira icelim dedi millet. Toplantik ciktik isten. Fletcher ile FDR'in kosesindeki bara gittik. User Interface grubunda calisan uzakdogulu hatunlardan biri MIT mezunu. Laf lafi acti ve ise alinirken kendisine neler soruldugunu anlatmaya basladi.

Yanindaki yazilim grubu mudurlerinden biri de (Chris) iyi bir soru sorayim o zaman dedi ve sort algoritmalari ile ilgili bir soru sordu. Masadakilerin cogu yazilimci oldugu icin konu ilgi cekti tabii. Derken Chris, "peki 6 kisiyiz, diyelim ki ortalama maasimiz kac $ bulmak istiyoruz, elimizde bir kagit ve kalem var. Kimsenin maasini aciga cikartmadan bunu nasil yapariz?" diye sordu.

Asagida sorunun masada bulunan cozumu var...

Ilk once yanimdaki Danimarkali arkadas, Martin, soyle bir oneri getirdi: ilk kisi maasina rastgele bir sayi ekler ve yanindakine verir. O da aynisini yapar ve sonucta hepsi toplanir. Sonrasini getiremedi. O uzerinde dusunurken, java uzmani diger arkadas Martin'in yolunun dogru oldugunu dusundugunu soyledi ve topladiktan sonra tekrar kagidi dolastirip herkesin kendi rakamini dusmesi halinde dogru toplama ulasacagimizi soyledi. Martin'de kagidin ilk dolastirildiginin tersine dolastirilmasi gerektigini soyleyerek cozumu tamamladi...

Hiç yorum yok: