Pazar, Mayıs 08, 2005

Film: Dolores Clairborne ve Amistad

Dolores

Dolores Claiborne 1995 yapimi, Stephen King'in bir kitabindan uyarlanmis iyi bir gerilim filmi. Kathy Bates (Dolores) bakiciligini yaptigi kadini oldurmekle suclanir ve durumu haber alan NY Times yazari kizi Jennifer Jason Leigh 15 yil sonra kasabaya geri doner. Sorusturmayi yuruten dedektif, Dolores'in sucu islediginden emindir cunku daha once de Dolores'in kocasini oldurdugunu dusunmektedir ve o sorusturmada Dolores'i elinden kurtulmasini bir turlu kabullenemez. Olayla gelistikce yavas yavas gizem cozumlenir...8/10

Amistad

Amistad 1997 yapimi ve guclu bir kadrosu var: Morgan Freeman, Nigel Hawthorne, Anthony Hopkins bilinen isimler ama filmdeki en guclu karakterlerden biri suphesiz Cinque karakterini canlandiran Djimon Hounsou. Acilisindan itibaren sizi surekluyor ve 2.5 saat boyunca hic sikilmadan izliyorsunuz.

Film, afrikali bir kolenin zincirlerinden kurtulup diger kolelerle birlikte esir tutulduklari La Amistad gemisini ele gecirmeleri ile basliyor. Daha sonra Afrika'ya donmeye calisirlar ama kendilerini Kuzey Amerika'da bulur ve tutuklanirlar. Olaylar 1860larda gecmektedir ve Amerika'da halen ozellikle Guney'de kolelik yaygindir.

Genc bir avukat, kolelige karsitlari ile birlikte bu insanlarin kole dogmadiklarini ve dolayisiyla serbest birakilmalari gerektigini savunur ama olaylar ise politikanin karismasi ile buyur.

Film'den aklimda kalan laflardan biri Anthony Hopkins'in Morgan Freeman'a ne yapmasi gerektigini ogutlerken soyledigi su laf: "Siz, bu insanlarin Afrikali oldugunu kanitladiginiz ama kim olduklarini anlatmadiniz. Mahkemeyi hikayesi daha iyi olan kazanir. Bu insanlarin hikayesi nedir?"...9/10

Hiç yorum yok: