Pazartesi, Ekim 03, 2005

Pulaski Day Parade

New York hemen her milletten insanlarin yasadigi bir sehir. Bazi ulkeler daha agir basiyor elbette ama insan kendini hic yabaci hissetmiyor bu sehirde, cogunluk yabanci oldugu icin herhalde. Yil boyunca cesitli ulkelerin yuruyusleri oluyor Manhattan’da ‘5th Avenue’ uzerinde.

Bu Pazar da Polonyalilarin yuruyusu, yani Pulaski Day Parade vardi. Biz katedralden cikip gelebildigimizde yuruyus coktan baslamisti ama bayagi bir kismini izleyebildik yine de. Yuruyus 5. caddede 29.-53. sokaklar arasindaydi. Arada trafik polisleri karsiya gecmek isteyen araclara ve yayalara da yol verdigi icin yuruyus oldukca yavas ilerledi. Protokol sahnesi 42. caddede kurulmustu ve yuruyus yapan ekipler gecerken ordan anons yapiliyordu.

Bu yuruyus her yil Polonyalilarin unlu kumandani Casimir Pulaski anisina duzenleniyor. Pulaski General George Washington’in emrinde savasmis ve Amerika’nin ilk suvari birliginin olusturulmasinda buyuk katkilari olmus. New York’taki etnik yuruyuslerin en eskilerinden biri Pulaski Gunu Yuruyusu, ilki 1937 yilinda yapilmis.

Hemen her yastan yuzlerce (belki de binlerce – biz sadece bir kismini izledik). Polonyali gecis yapti. Bazilari yoresel kiyafetlerinin icindeydi, halk danslarindan ornekler gosterdiler. Polonya muzigi calan gruplari tasiyan acik arabalar ve Polonya guzelleri de gecis yapanlar arasindaydi.

Sabahtan beri ordan oraya kosturdugumuz icin dogru duzgun birsey yiyemedigimiz icin acikip yurusuyu yarida kestik ve yakinlardaki bi kafede birseyler yiyip yaklasik yarim saat sonra ciktigimizda saat 3’u geciyordu ve baslama saati 12.30 olan yuruyus hala devam ediyordu.

2 yorum:

Murat dedi ki...

Guzel blog. Benimki de http://muratkarun.blogspot.com. Yorumlarinizi bekliyorum.

Bezen Hindistan dedi ki...

cok tesekkur ederim murat, begendigine sevindim.