Çarşamba, Ekim 12, 2005

American Museum of Natural History

Haftasonundan beri giris yapmaya firsatim olmamisti, simdi eksikleri tamamlayayim:)

Engin geldiginden beri onu American Museum of Natural History'e (Dogal Tarih Muzesi) goturmek istiyordum, ama ancak bu haftasonu yapabildik. Cuma gecesi baslayan yagmur tum siddetiyle yagiyordu Cumartesi gunu de. Sansliyiz, kapali bir yere gidiyoruz ve disarida da herhangi bir aktivite zaten yoktur diye dusunduk. Saniyorum bir suru kisi bizim gibi dusunmus.

Cuma aksami Sevilla’da sangria icinde yuzdugumuz icin Cumartesi kalkabilmek pek de kolay olmadi. Muzeye varabildigimizde oglen olmustu ve disarida uzuuun bir sira vardi. Yok canim daha neler derken siranin hizli ilerledigini gorduk ve sevinerek siraya girdik. Meger o sadece ana kapidan giriste cantalarin arandigi siraymis. Asil bilet sirasini gorunce biz zaten gecerken ugramistik diyip cikmak istedim bir an. Neyse siraya girdik tabii, uzuuun bir bekleyisten sonra biletlerimizi alabildik.

Sanki cok vaktimiz varmis gibi kombine bilet alip her turlu gosterim/film/sergiye dahil olduk. Bileti alinca gorduk ki, ilk izleyecegimiz sey olan space show’un baslamasina 5 dakika var. Bir yandan kosup bir yandan gordugumuz her gorevliye New Hayden Planetarium’unun yerini sorarak iceri vaktinde girmeyi basardik. Planetarium kure seklinde. Kurenin ust kismi tamamen ekran, basinizi biraz yukari kaldirmaniz gerekiyor ama hakkaten gokyuzune bakiyormus gibi hissediyorsunuz. Iki space show’a da bilet almis oldugumuz icin bir saat kadar iceride kaldik. Gosterimler guzel ve bilgilendiriciydi.

IMAX gosterisinden once yarim saatimiz oldugu icin en yakindaki hayvanlar kismina gittik ve orayi biraz gezdik. IMAX’de gosterimde olan film “The Living Sea” idi. New Jersey’deki IMAX gibi olmayacagini biliyordum ama cok hayal kirikligina ugradim.

New Jersey’de Liberty Science Center’da bir IMAX var, olaganustu bir yer. Ordaki IMAX salonu kure seklinde yapilmis ve oturdugunuz zaman gozunuzun alabildigi her yer ekran. Dolayisiyla filmler cok heyecanli oluyor, gercekten ordaymiscasina etkileniyorsunuz. Bu taraflara gelen herkesin mutlaka gitmesi gereken bir yer. Ne yazik ki Science Center tadilata girmis ve IMAX de tadilat suresince yani 2007’nin sonuna kadar kapali kalacakmis:( Ordaki filmlere alistiktan sonra bu bana cok basit ve anlamsiz geldi, bitsin diye dakika saydim resmen. Sonraki duragimiz dinazorlar ve eski donem buyuk deniz canlilarinin oldugu kisimlar oldu.

Muzede donem donem cesitli sergiler oluyor, onlar icin ayrica bilet alinmasi gerekiyor. Su sira dinazorlar var. Kombine biletimizde tabi ki o da vardi, saati gelince oraya gittik. Sergi alanini cok kucuk buldum ama ilginc seyler vardi yine de. Sonrasinda Asya/Afrika kultulerinin tanitildigi kismlari hizlica gezdik (nerdeyse kosarak gectik daha dogru aslinda) ve muze kapandii cikin artiik diye iceride kalanlari kapiya yonelten gorevliler esliginde muzeden ciktik.

Hiç yorum yok: