Pazartesi, Ekim 03, 2005

Turkiye'nin AB Seruveninde Yeni Bir Sayfa

Bugun, Turkiye icin onemli bir gundu. Gecen Aralik'ta baslamasi planlanan tam uyelik gorusmeleri o zaman yapilamamis ve bugune kalmisti ama bugun de son dakika'da, halkinin %80'i Turkiye'nin AB'ne katilmasina karsit olan Avusturya, Turkiye'ye tam uyelik yerine ayricalikli statu verilmesi ve Hirvatistan'in da AB'ye dahil edilmesi gibi sartlar one suruverdi.

Sonucta devreye, AB'nin agabeyi konumundaki Almanya ve Fransa'nin agirligini dengeleyecek bir ulke gozuyle bakan, ABD'nin daimi muttefiki Ingiltere girdi ve Avusturya'yi geri adim atmaya ikna ettiler. En azindan basina aciklanan bu.

Garip bir gelisme. Sonucta gorusmeler en az 10 yil surecek, ve dahi diyelim ki TR her turlu sarti yerine getirdi, yine de AB'nin Turkiye'ye tam uyelik vermemesi mumkun. Ucu bu kadar acik bir yolun baslangicinda su koyvermenin esprisi neydi bilinmez ama gorunen o ki yol uzun oldugu kadar da cetin olacak. Tersini bekleyen de yok...

Turkiye, elbette bugunku resmi %9.1'lik (gizli, belki %20'lik) issizlik orani, 1/3'u fakirlik sinirlari altinda yasayan ekonomik olarak AB ortalamasinin cok gerisinde bir ulke. Gecmis 10 yila bakarak, onumuzdeki 10 yila deger bicecek olursak, uyelik hayal ama 10 yilda dunya kadar yol almak ta mumkun.

Sonucta Turkiye'nin kaderini, yine kendi insanimizin yetisi belirleyecek. Bugunku Avrupa'linin sadece 1/3'u Turkiye'nin AB'ye katilmasini onayliyor, bu orani tersine cevirecek olan da yine Turkiye'nin performansi olacak. Hayirlisi bakalim...

Hiç yorum yok: