Çarşamba, Eylül 27, 2006

Tatil Notlari VI - Amsterdam


Bu son tatil notunu simdi yazmassam ordan oraya kosturup dururken tamamen unutacagim. Hazir oralara kadar gitmisken bir gun de Amsterdam'a gitmek istedik. Ben 12 yil once gitmistim Hollanda'ya, o zaman orda okuyan canim arkadasim Elif'i ziyaret etmek icin. Ilk yurtdisi gezimdi ve bayilmistim Hollandaya. Hep aklimdaydi yeniden gitmek. Adil de Amsterdam'i gormek isteyince firsat cikmis oldu. Yine hizli trenle gideriz 1 saatten fazla surmez herhalde diye planlar yaparken gorduk ki Belcikadan Hollandaya hizli tren yok. Hollandanin henuz hizli tren altyapisi bile yokmus, yapiliyormus. Normal trenlere bakalim dedik, ne kadar surebilirdi ki yol di mi ama. Minimum 4.5 saat suruyormus. Donus icin buldugumuz en gec tren - o da aksam 8'de kalkiyordu - tam 8 saatte geliyordu Bruksele mesela. Iki kucucuk ulke arasinin bu kadar surmesine cok sasirdim. Beyhan'cim sagolun arabasini verdi bize oyle olunca, arabayla gitik Amsterdama.

3 saatte gideriz derken otoyolda yanlis yone sapip bunu yaklasik 45 dk gittikten sonra Paris tabelalari karsimiza cikmaya baslayinca ancak farkettik. Bir 45 dk da baslangic noktamiza donmeye harcayinca Amsterdama varisimiz trenle ayni saate denk gelmis oldu:) Park yeri bulana kadar ayrica aci cektikten sonra kapali bir otopark bulup kendimizi sehir meydanina attik sonunda. Dag tas her yer bisiklet ve bisikletlilerle dolu, super bir goruntu. Isvicre'de de bayagi bisikletli gormustuk ama sanirim burasi kadar yaygin bisiklet kullanimi olan baska bir ulke yok Avrupa'da. Hatta meydanda dolasirken gosteri yapmak icin hazirlik yapan bir adamin yanina bisikletli polisler gelip engel oldular.

Paris ve Bruksel'den sonra Amsterdam'da oyle gorecek fazla tarihi yer yok tabi. Vakit kisitli olunca hizlica gezebilelim diye kanal turu aldik. Amsterdam'daki ev sayisi cok yetersizmis, o yuzden tekne-evler oldukca yaygin. Havanin sicak oldugu gunlerin gayet azinlikta oldugu bir yerde surekli su ustunde yasamak zor olsa gerek diye dusunuyorum. O gun gunesliydi sansimiza, bazi evlerin onune sezlonglarini atmis kitap okuyanlar, kestirenler vardi.

Kanal turu sirasinda anlatilanlardan en komik olani kanal boyunca kenarlara cekilen yerden yaklasik 20 cm yuksekligindeki demirler oldu. 10-15 yil oncesine kadar bu demirler yokmus. Ozellikle gece arabalar kenara parkedecekleri zaman kaldirimin bitip bitmedigini goremiyorlarmis ve haftada ortalama 1 araba kanala dusuyormus. Demirler cok pahaliya gelmis ama onlar cekilince arabalar suya dusmekten kurtulmus:))

Marihuana ve bilimum ot kullanimi Hollanda'da serbest. Cevrede bunlarin satildigi cok sayida yer mevcut o yuzden. Cok sayida turist de cekiyormus bu yuzden. Kafelerin cogunda iceri girdiginizde uzatilan liste ot listesi oluyor. Bir de bu tuvaletleri gorduk gezerken. Var mi kullanmak isteyen:))

Oraya kadar gidip de red light districti gormeden olmazdi. Sehir o kadar kucuk ki rastlamamaniz mumkun degil zaten dolasirken. Sehir icin gayet buyuk sayilabilecek bir de Cin mahallesi vardi. Gezdik, dolastik, yedik ictik ve donus yolunu da hesaba katarak geceyarisina kalmadan yola ciktik. Hollanda ve Belcika elektrigi bol ulkelerden sanirim, otoyollar isikli. O kadar hosuma gitti ki bu is sanki hep isikli otoyollarda araba kullanirmisim gibi isigin olmadigi 10-15 km'lik bir yerde yoneticimiz uyuyor mu seklinde soylendim durdum:))

3 yorum:

Berceste dedi ki...

Bi kerem o tuvaletleri hanimlar icin yapmamis olsalar gerek degil mi? Amsterdam'i gormedigim icin kiyaslayamiyorum ama bisikletlileri gel de bir Cambridge'de gor. Yasli dedelerin, ninelerin yurumeye mecalleri yok, uflesen ucacaklar, bisikletle tin tin gidiyorlar bir guzel :) Arkasinda cocuk tasiyan mi istersin, 3 tekerleksini mi, yoksa iki kisi, uc kisi binilenini mi ne ararsan var. Ben beceremedim o ayri, omuz basimda kocaman kamyonlari hissettigim dakika olay bitiyor, e bir de ters trafik durumlari var, benim beynim donuyor...Parklarda lay lay lom sekilde gidiyorum ama :) Tabi bisikletsever ve de oyunsever bir kucu ile karsilasmazsak, sonra ben onde, kopek pesimde, sahibi arkamizda parkta senlik var yehoooo diyerek gidebiliyoruz :)

Evren Yasa dedi ki...

benim de bildigim kadari ile amsterdam bruksel arasi o kadar uzun surmuyor. biz de araba ile gitmistik giderken ama tren alternatifi de mutlaka olmali. Bisiklet konusunda ise evet gercekten asiri rahat. Belcika'da ozellikle Leuven'de de cok yaygin, ben de bisikletle gidip geliyorum okula hergun. Yurumek artik cok zor geliyor bana. Ayrica amsterdam'a kadr gitmisken degisik biralardan peynirlerden de tatsaydiniz keske..

Adil Hindistan dedi ki...

Amsterdam - Bruksel arasi trenle 2 saat 45 dk. yaziyordu. Bezen, yanlis hatirlamis. Ama tabii biz 1.5 saattlik Paris ile karsilastirdigimiz icin uzun geldi. Arabayla giderken de bir sure ters tarafa Paris'e dogru gittigimizden yarim saat filan kaybettik. Acemilik iste :)