Pazar, Eylül 17, 2006

Tatil Notlari III - Paris


Bruksel'den Paris'e hizli trenle (Thalys) gittik. Arabayla 4 saat falan suruyormus, tren 1 saat 25 dakikada orda. Hizli gidiyormus hissi de vermiyor hic. Biraz cevreyi seyretme, cafe vagonunda bir kahve derken yol bitiverdi. Bizim sirketten birinin Paris'de arkadasi varmis, o da tatile gitmek uzereymis sansimiza, evini bize kiraladi. Otel arama derdinden kurtulmus olduk boylece. Paris 20 arrondissementa (bolgeye) bolunmus bir sehir, Guillaume'in evi 9. arrondissementda, Poissonniere bolgesinde idi. Giderken Beyhan'dan her arrondissementin ayrintili haritasini gosteren bir kitapcik almistik. Kitapcik en az 35-40 yil once basilmis ama sehirde hicbir sokak adi vs degismedigi icin cok isimize yaradi, heryeri kolayca bulduk onun sayesinde.

Yolda yururken hosumuza giden binalar, kiliseler gordukce hemen yan sokaklara sapip fotograflarini cekiyor sonra yolumuza geri donuyorduk. Yururken hizli ilerlemek cok zor o sehirde, basinizi nereye cevirseniz tarihi bir eser var. 5 dakikalik yol yarim saat surebiliyor bu yuzden:) Genelde 5 katli ve birbirine yapisik olan binalarin stilleri de cok hosumuza gitti. Ara sokaklar orda da cok dar. Her gordugumuz kuleye tirmanip sehri incelerken bircok binanin dikdortgen seklinde oldugunu ve ortasinda acik bir avlu bulundugunu gorduk. Bizim kaldigimiz apartman da oyleydi. Merdivenler ve koridorlar cok dar, asansorler saka gibi oldugu icin camdan tasinma Paris'de de yaygin. Mesela bizim kaldigimiz apartmanda asansorle 2 kisi yukari yine cok samimi olarak cikabiliyor ama zemin kata ancak tek kisi inebiliyordu, yoksa agir geliyormus calismiyormus asansor:) Bir de kilo limiti 225 kg yazmaz mi, hayir insanin aklina kotu kotu seyler geliyor:))

Uzun, dar ve ayni boyda apartmanlardan olusan sokagin etkisi midir bilinmez acaip gurultu geliyordu 5. katta olmamiza ragmen. Gece gecen her araba, konusarak yuruyen her kisi evin icinde gibiydi. Ilk gece kapinin ust kilidini kitlemistik. Sabah actik ciktik, gayet normal. Asagi inip de aksam icin suveter almak gelince aklimiza geri yukari ciktik. Ugras ugras kapi acilmiyor. Sonra fark ettik ki ust taraf kitli. Bizde ise sadece alt kilidin anahtari vardi. Meger biz onceki gece ustu iceriden kitleyince o mekanizmayi devreye sokmusuz. Yine iceriden devre disi birakilmadigi surece kapiyi her cekiste ust de kitlenecekmis. E nerden bilelim ama, evsahibimiz bundan hic bahsetmemisti ki. Kendimizi disari kitlemis olduk boylece:) Guillaume'in cebi var ama bizim Fransizca onun Ingilizce bilmemesi gibi ufak bir de sorun var. Nasil yapsak derken aklimiza sehirde bol miktarda bulunan Turk restaurantlari geldi. Hem Turkce hem Fransica konusan birini daha iyi nerde bulabiliriz, hemen gittik bir tanesine. Sagolsunlar bizim yerimize arayip mesaj biraktilar Guillaume'a, bu sorun da boylece cozulmus oldu. Gece dondugumuzde kapimiz acilmis, ust kilit devre disi birakilmisti:)

Paris yuruyerek gezilecek sehirlerden, tarihi yapilar, sevimli kafeler, ilginc kucuk dukkanlar sikca cikiyor karsiniza. Ben yurumeye bayilirim zaten. Gak dedigimde su guk dedigimde yiyecek bulabileyim yeter ki sabahtan aksama kadar zevkle yururum, gikim cikmaz. Ilk gun metroya sadece gece eve donus icin bindik, butun gun ve aksam yuruyerek dolastik. Sadece 3 gunumuz oldugu icin kalan iki gunde metroyu cok sik kullandik gerci zamandan kazanmak adina. Metro sistemi cok iyi. Her yere metro var. Sik araliklarla geliyor. Gece 1'de bile gayet kalabalik ve sikti metrolar, hic sorun yasamadik.

La Fayette'e cok yakin oldugumuz icin ilk gun turumuza oradan basladik. Haussmann caddesinin uzerine ciktigimizda Galeries La Fayette'i gorduk. Macys'i (34th streetdekini) buyuk sanirdik biz. Galeries La Fayette iki blogu kapliyor, araya sokak giriyor magaza bitmiyor, yetmemis ev dekorasyonu kismini da caddenin karsisinda acmislar. Icine girmek hic aklimizda yoktu aslinda ama en tepede birkac kisi gorunce aa bunun terasi varmis diyip girdik hemen. Iyi ki de girmisiz, duvar ve tavan suslemelerine bayildik. Giderseniz mutlaka icine girin. Ortaya bakan ve kiyafetlerden bos kalan her kosede elinde fotograf makinasi hayran hayran yukariyi seyreden turistler vardi:) Magaza 5-6 katli, cok yuksek degil ama tepesinden bayagi bayagi gorunuyor sehir.

Opera ve civarinda da bayagi zaman gecirdikten sonra yolumuza devam ettik. Hedef Arc de Triomphe (zafer aniti). Arc de Triomphe dunyanin en buyuk zafer aniti. Yapimina 1806'da baslanmis. O zamanki imparator I. Napoleon ordularinin savaslardan zaferle donduklerinde sehre o anitin altindan gecerek girmelerini istemis ama bunu gormeye omru yetmemis. Kral 1821'de olmus, anitsa 1836'da ancak tamamlanabilmis. Duvarlarin ice bakan yuzeylerinde savaslarin ve katilan generallerin isimleri var. Savasta olen generallerin isimlerinin alti cizilmis. Mechul askerin kabri de anitin hemen altinda yer aliyor. 1920 yilinda 1. Dunya Savasinda olen mechul bir asker savasta olen ve 1.5 milyon mechul askerin anisini temsil etmesi amaciyla oraya gomulmus. Mezarin ucundaki mesale o zamandan beri surekli yaniyormus. Her aksam 6.30'da tekrar yakiliyor. Tepesinden aniti cevreleyen caddeler ve alabildigine uzanan sehir cok guzel gorunuyor.

Champs-Elysees icin dunyanin en guzel caddesi diyorlarmis. Ben o kadar iddiali olmayacagim, listemde olup da henuz goremedigim ulkelere ayip olmasin; cok guzel, dolu dolu, isil isil bir cadde diyelim simdilik. Cadddenin bir ucunda arc de triopmhe bir ucunda tuilleres bahceleri ve Louvre var gerci, o anlamda nereyle kiyaslanabilir bilmiyorum. Kaldirimlari cok genis. Restaurant/cafelerin kaldirimlarda da masalari olmasina ragmen hic dar gelmiyor. Designer magazalarinda siralanmis tabi. Yol boyunca siralanan ve asagiya indikce iyice goze carpmaya baslayan agaclar dikdortgen biciminde, ayni boyda budanmis. Hepsi bir ornek. Bana yol boyu magnum dondurmasini cagristirmalari aklimin fikrimin nerde olduguna dair bir ipucu veriyordur herhalde:)

4 yorum:

Berceste dedi ki...

Paris bitmedi herhalde devami var degil mi? Bir de bir deeee benim aklim takildi simdi. Ev sahibi gezide idi, o kapi nasil acildi oyle kendi kendine ;p
Bekliyoruz devamini seni dondurmaci seniiii...Ben Paris'te ac kalan tek istisnayim herhal :) Meyvaya talim ettimdi.

Bezen Hindistan dedi ki...

Devami var, yarin aksam post edecegim umarim. Ev sahibimiz anahtarlari yan komsuya birakacagini yazmisti henuz emaillesirken, kendisi de ilk aksam orda kalacakti, ertesi gun gidecekti tatile. Ona ulasamasaydik aksam erken bir saatte gidip komsunun yolunu gozleyecektik sanirim:)

Zeren İŞSEVENLER dedi ki...

hoşgeldiniz bezen ablacım:)
champs elysees'in fotosunu nasıl çektiniz? çok güzel görüntü..
biz caddede mağazalara ağzımız açık bakıp yürürken nasıl budandıkları ve sıralarına falan hiç dikkat etmemişiz tabi:)
notların devamını bekliyoruz:)

Bezen Hindistan dedi ki...

fotoyu arc de triomphe'nin tepesinden cektik canimcim. her kosenin fotografini cekene kadar inmek bilmedik zaten ordayken:) magazalara goz atmistim ben de ama fiyatlari gorunce vitrinlere bakmaktan da vazgectiydim:))