Perşembe, Kasım 03, 2005

Ev Bul(ama)manin Dayanilmaz Agirligi

Son uc yildir oturdugumuz bir odali apartmanimiz son zamanlarda iyice kucuk gelmeye basladi. Tasinalim tasinmayalim satin alalim almayalim derken simdilik iki odali bir apartmana tekrar kiraya cikmaya karar verdik. Son birkac yilda ev fiyatlari cok hizli artti ve su anda nereye basimizi cevirsek ev piyasasinda balon var patlayacak turu yorumlar duyuyoruz. Hal boyle olunca bir sure daha kirada kalmak en iyisi gibi. Fakat fiyat araligimiz icinde istedigimiz gibi bir kiralik apartman dairesi bulamiyoruz bir turlu. Rutherford’da kalalim diye israr ettigimizden (daha dogrusu ettigimden…Adil su ara Jersey City’e buyuk sempati duymakta yoksa) mi olsa gerek nedir bilemedim. Ikimiz de Manhattan’da calistigimiz icin ulasim kolayligi cooook onemli benim icin ve henuz otobus sikligi ve yakinligi Rutherford’a es olan baska bir town bulabilmis degiliz New Jersey’de.

En son dun aksam korkunc bir ev daha gezdik, ev sahibi kadina vaktini ayirdigi icin tesekkur edip kendimizi nasil disari attigimizi bilemedik valla. Evin icinde attigimiz her adimda su yatagi ustunde yuruyormus hissine kapiliyorduk, hali o kadar garipti. Genis iki yatak odasi diye tabi ettikleri odalarin toplami da benim bir odam kadardi sanirim. Ve bu her yeri dokulen eve $1500 kira istiyorlar ya, inanilir gibi degil. Baktigimiz her daireden sonra evim guzel evim diyip geri donuyoruz :)

Birkac ay once cok guzel ve buyuk bir daire bulmustuk, tam istedigimiz gibi. Tek kusuru elektrikli oacaginin olmasiydi. Ben daha once cok sorun yasamistim elektrikli ocaklarla, bir turlu isinamadim gitti, sirf o yuzden kiralamaktan vazgecmistik (ne diyeyim kendime bilemiyorum su an). Simdi gordugumuz evlere bakinca kafamizi duvarlara vurmak istiyoruz orayi nasil kacirdik diye. O binadan bir daire daha bosalirsa elektrikli ocagini bagrima basacagim bu sefer :)

Neyse, ben gidip bugunku ilanlara bakayim artik…

3 yorum:

Adsız dedi ki...

Bilmiyorum hic duydunuzmu Riverdale diye bir semt Hudson nehrinin orda. Manhattan'a 20-30 dakika uzaklikta(gidecegin Manhattan adresine gore degisebilir) ve apartmanlarin onunde otobuslerde kalkiyor Manhattan'a giden.

Benim arkadas ordaki apartmanlarin birinde oturuyor ve Washington koprusune bakan harika bir balkon manzarasi var. Sanki Istanbuldaki bogaz manzarasi gibi.

Apartmanda bayagi guzel guvenligi, havuzu, gym salonu gibi herseyi var. Elektirik icinde 1400 dollara geliyor aydaligi ona.

Sadece size farkli bir fikir olsun diye yazdim =)

Ayrica ev fiatlarida daha cok artacak onumuzdeki bir kac yil icerisinde, cunku herkes artik parasini Turkiyedeki gibi burdada eve yatiriyor yatirim icin. Simdiden bir ev alirsaniz ileridekinin daha asagisini almis olursunuz, bende kirada yasiyordum sonra ev satin aldim, kiraya verecegim parayi banka borcuna veriyorum her ay.

Bezen Hindistan dedi ki...

Riverdale'i biliyorum. Ben bayagi bir sure White Plains'de calistim, oraya cok yakin Riverdale. Guzel bir yer ama Manhattan'a ulasim, ozellikle downtown'a, oldukca uzun suruyor ve tren/otobus istedigimiz kadar sik degil. O taraflari dusunmedik o yuzden, onerin icin cok tesekkur ederim.

Ev fiyatlari son 2-3 yilda cok artti burda. Evler degerlerinin cok ustunde su an. Bunun bir balon oldugu ve patlayacagi gorusu cok hakim son birkac aydir. Bu evlerin cogu insanlarin yatirim amaciyla aldiklari 2., 3. evleri cunku. faziler de yukselmeye basladigi icin fiyatlarda dusus bekleniyor. Ben bir hukuk firmasinda calisiyorum. Emlak avukatlarimiz da onumuzdeki 6 ay (en az) birsey satin almayin dediler. Biz de umutla bekliyoruz:)

Adsız dedi ki...

Haklisin ev fiatlari konusunda. Bir baska arkadasim o sizlere bahsetigim semteki evini 4 yil once 80 bin dollara aldigini ve simdi 240 bin dollara alicisi oldugunu soyluyor. Yanindaki daireyi kacirdigi icinde bin pisman..Daire cunku 95 bin dollarken gecen gun 215 bin dollara satilmis.

Burdaki ev satin alma olayinda bankalar ve borc veren sirketlerin cok olmasi ve aralarinda surekli rekabet olmasindan dolayi faizler cok dusuk, o yuzden cogu kisi korkmadan borca girip yatirim icin bir deyil bir kac ev alabiliyor.

Bakalim sizin sirketin avukatlari dusuncelerinde dogru cikacaklarmi cunku su son 4 yildir bu ulkede ne olcagini kestirmek imkansiz gibi birsey.