Pazar, Kasım 06, 2005

NBA Fantazi Basketbol

Nihayet NBA sezonu basladi, oh be! NBA sezonu ile fantazi basketbol liglerimiz de basladi. Fantazi liginin ne oldugunu asagida yazacagim bilmeyenler icin. Gecen hafta ligimizi kurduk ve Pazar aksami oyuncularimizi sectik. 10 kisiyiz, bana 7. sira dustu kurada ama takimimdan gayet memnunum. Iste takimim, Efes Pilsen:

PG.......S. Nash (Pho - PG)
SG.......M. Redd (Mil - SG)
SF.......R. Lewis (Sea - SF)
PF.......A. Jamison (Was - SF,PF)
C........T. Duncan (SA - PF,C)
Util ....J. Rose (Tor - SG,SF)
Util ....R. Davis (Bos - SG,SF)
Util ....C. Mobley (LAC - SG)
BN.......S. O'Neal (Mia - C)
BN ......R. Alston (Hou - PG)
BN ......K. Martin (Den - PF)
(Son 3 yedek, onlardan puan kazanmiyoruz. Degisen NBA kurallarina gore artik Injured List- Sakat Listesi'ne kimseyi koyamiyoruz, onlari da yedek olarak tutmamamiz gerekiyor...)


Bu memlekette millet bayiliyor fantazi lig oynamaya. Liglerde oyle bir ayarlanmis ki, Basketbol sezonunun bitmesine yakin Beyzbol sezonu basliyor, onun Play-off'larina yaklasirken, Futbol sezonu aciliyor, onun ligi yarilanmisken, Basketbol sezonu basliyor tekrar. Arada Buz Hokeyi filan da var.

Son iki yilda Morgan Stanley'deki (MS) arkadaslarla kurdugumuz ligi kazandim. Ancak asil mucadele gecen yil Goldman Sachs'deki (GS) arkadaslarla kurdugumuz ligde oldu. Son 3 haftaya girilirken nerdeyse hemen herkes potada idi ve son hafta sampiyonu belirledi; ben 3. oldum.

Bugun ligin ilk haftasi bitiyor ve Shaq'in sakatlanmasina ragmen, takimim 1. sirada.

NBA FANTAZI LIGI:
Lige artik NBA adina Yahoo ev sahipligi yapiyor. http://fantasysports.yahoo.com/ adresinden liginizi kuruyor ve istediginiz kisileri davet ediyorsunuz. Bu isi yapan kisiye commisioner deniyor (Turkce liglerde ne deniyor bilmiyorum, bilen varsa yazsin bana) . Sonra hangi kategoriler uzerinde puan alacaginizi belirliyorsunuz. Bu cok onemli bir konu!
Cunku tum kategoriler anlamli degil. Ornegin MS liginde bu yil cocuklar PF (Personnel Faul) koymuslar. Bir oyuncunun aldigi faul sayisi onun iyiligini kotulugunu ortaya koymadigi icin istatistik olarak saymak mantikli degil :(

Bazi kategorilerde yuzde hesabi, bazilarinda ise toplam onemli. Ornegin %FG (Field Goal) kategorisinde takiminizdaki oyuncularin sayi ile sonuclanan girisimleri / toplam girisimleri seklinde hesaplaniyor. Eger 100 kere sayi girisimde bulunmus ama 70'inde sayi yapabilmislerse: %FG = .700

Yine, onemli bir karar takimlar kacar kisiden olusacak ve hangi mevkilerde oyuncu oynatabilecekler. Bir oyuncunun oynayabilecegi mevkiler belli. Mesela Shaq Center (Pivot) oldugu icin baska mevkide oynatamiyorsunuz. Bizim ligde 5 ana kategorinin yani sira 3 tane Utility kategorisi koyduk. Bunlar mevkisi disinda oynatabildigimiz Joker oyuncu...

Sonra lig baslamadan kura cekip kimin hangi sirada oyuncu sececegini belirliyorsunuz. Sonra gun ve saat kararlastiriyorsunuz ve o saatte herkes bilgisayarinin basina geciyor ve Draft (oyuncu secim) basliyor. Yahoo herseyi otomatik yapabiliyor ama ciddi liglerde olay oyle degil.

Gecen Pazar saat 9'da bizim ligin oyuncu secimlerinde ilk secimi yapan LeBron James'i, 2. Kevin Garnett'i secti. Nasil oldu anlamadim ama 7. sirada olmama ragmen hala secilmemis dev gibi Tim Duncan baba gibi duruyordu orda, kaptim hemen :)

Puanlamaya gelince.... Lig sonuna yedektekiler haric tum oyuncularimizin oynadigi maclardaki performanslari toplanacak. Ornek 2 kategori vereyim. Diyelim benim takimim 1500 ribaunt toplamis, .0750 %FT (Serbest Atis Yuzdesi) atmis olsun. Bizim ligde 10 oyuncu var. En cok ribaunt toplayan 10 puan alacak, sonraki 9,...., en az ribaunt toplayan 1. En iyi yuzde ile serbest atis yapan takim 10 puan alacak, sonraki 9,..., yuzdesi en kotu olan 1. Boylece takiminiz tum kategorilerden puan toplayacak ve bir toplam puani olacak. En cok puan toplayan ligi kazaniyor.

Acaip zevkli ve bayagi insanin takilip kaldigi bir sey bu fantazi ligleri. Genelde biraz daha heyecan katsin diye herkes para koyuyor. Bu yil GS liginde 50$ koydu herkes: 3. parasini geri aliyor. 2.'ye 100$, 1.ye de geri kalanini odeyecegiz. Du bakalim...

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Adil sosyal yasantimin katilisin.lol, sudoku oynunu sayfanda tanitip ondan haberdar etiginden bu yana oynuyorum. Acaip bir bagimlilik sanki eline bir avucluk sanfistigi yada cekirdek alip bu kadarlik yiyecem derken isin sonunu hadi bu son diyerek butun paketi bitirmek gibi.lol

Bu fantazi oyunlarini hep merak ediyordum son zamanlardir ondan bundan duymaktan ama tembelikten oturup kurallariyla herseyini okumuyordum. Simdi biliyorum sayende, sagolasin =)

Adil Hindistan dedi ki...

Sorma Cem. Daha evvel de bir kere boyle bir oyun yazdim, O zaman da Erdogan takilmis oyuna, vesile ile tanismis olduk :)