Perşembe, Ağustos 03, 2006

Red Hat Enterprise Kursu

Bu hafta boyunca Red Hat Enterprise Sistem Yoneticisi kursundaydim. Simdiye kadar katildigim teknik kurslarin en iyisiydi diyebilirim. Hocamiz, Red Hat'ten gelen gayet bilgili, sempatik bir adamdi.

Kurs aslinda 4 gun, 5.gun ise bilgisayarin karsisina oturtup 2 bolumluk bir test yapiyorlar.
1. bolumde, bilgisayari bozup veriyorlar ve tamir et diyorlar. Benzer sekilde cesitli kosullar verip sunlari sunlari yap diyorlar. Nasil yaptigin onemli degil ama sonucun aynen istedikleri gibi olmasi gerekiyor, yoldan puan kirilmiyor ya da sonuc tam istedikleri gibi degilse not alamiyorsunuz. Bu ilk bolumu %100 basarmak gerekiyor.

Sonra ikinci bolum geliyor. Yazili sorular var ama coktan secmeli degil. Yaniti bilmeniz gerekiyor. Onda da %70 basarili olmak gerekiyormus. Sirket beni sadece dersler bolumune yazdirdigi icin sinava katilmiyorum. Aslinda 350 dolar verip sinavi alabilirim. Gecersem, Red Hat Sertifikali Teknisyen oluyorum (RHCT). Bir ustu de Red Hat Setifikali Muhendis sinavi (RHCE). O da 750 dolarmis.

Sadece muhendislik sinavina girmek mumkun, cunku o sinav RHCT de sorulan sorular + daha zorlari seklinde oluyormus; o yuzden 3 sonuc soz konusu. Basari durumuna gore RHCE, onu alacak kadar iyi olmayan ama RHCT siorularini bilenlere RHCT sertifikasi veriyorlar. Onu da gecemezseniz 750$ yaniyor.

Bugun son dersten sonra, bir program yuklediler. Soyle bir sye. Programin seviyeleri var. Calistirinca 1 seyleri bozuyor ve sizden tamir etmenizi istiyor. Becerebilirseniz, bir sonrakiye geciyorsunuz ama hepsini gecmek zorunda degilsiniz. 3 bolumde 4,2 ve 3 soru vardi. Ilk iki sorular Teknisyen seviyesi, sonrakiler Muhendislik seviyesinde sorulardi.

Ilk soruda gayet orijinal bir cozum urettim. Yola degil sonucta problemin cozulup cozulmedigine baktiklari icin gecmis kabul ediyorlar. Linux bilgim cok iyi olmasa da unix uzerinde shell ve perl ile bolca script yazdigim icin problemi cozerken, komutlari kullanmak yerine bozulan scripti tamir ettim :)

Hoca, son boot sorusu icin 'cok zorlanacaksiniz' tahmininde bulundu. 'Bash' kabugunu kirmislar, dolayisiyla makine acilmiyordu. Aslinda kirmak ta denmez sadece ismini bash.gotcha yapmislar. Script bilmeyenler sorunun nedenini anlamakta cok zorlandi, bashi yuklemeye filan kalktilar ama benim icin kolay bir soru oldu.

Tum problemleri cozebilen sadece 2 kisiden biri oldugum icin gurur duydum kendimle :) O gazla Red Hat'in kursu almaya niyetlenenler icin seviye tespit sinavlarini yaptim bu aksam. Sonuclari scorion.net'e yazdim. Ilginc olan, daha zor olan yoneticilik sinavi sorularindan aldigim puan linuxe giris sinavindan aldigimdan daha yuksek oldu.

Sirkette Linux Enterprise kurulu ama sadece serverlar da desktopta ben hala Ubuntu kullaniyorum :)

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Adil'ocam,

RedHat, Ubuntu? Din mi degistirdin yoksa? :)).

-volkan (gmail.com da volkanh)

Adil Hindistan dedi ki...

:) Valla hocam, bizim iste her bir naneden anlamak gerekiyor. Tek tabanca Windows bilmek yetmiyor. Hepsinin kuvvetli yonlerini anlamak faydali oluyor. Windows tarafinda ogrenebilecegim seyler git gide azalirken, Linux tarafinda durum tam dersi. Dolayisiyla agirligi o tarafa kaydirdim biraz...