Salı, Temmuz 12, 2005

Topluma Hizmet Gunu...

Bana gore nasil yardimseverlik Turk toplumunu tanimlayan ozelliklerden biri ise gonullulukte Amerikan toplumunu tanimlayan ozelliklerden biri. Irili ufakli gonulluluk uzerine insa edilmis binlerce yardim organizasyonu var! Calisanlarinin icinde bulunduklari topluma (Community) gonullu hizmet etmesi, ozellikle buyuk sirketler tarafindan da desteklenen bir sey. Yilda bir gun, ise gitmek yerine, sectiginiz bir CTW (Community Team Work) Projesinde calisiyorsunuz. Sirket yonetimleri tarafindan cok desteklenen bir olay.

Gecen yil oldugu gibi bu yilda Javits Center'daki Yiyecek Fuarinin bitisinin ardindan firmalarin bagisladigi yiyeceklerin toplanmasi projesini sectim. Bu isi City Harvest orgutluyor. Yilin en buyuk organizasyonu bu. City Harvest, her gun gonulluler araciligi ile NY'daki restoranlardan, meyve sebze hallerinden vs. yiyecekleri topluyor ve sehirdeki barinaklarda (shelter) yasayan insanlara dagitiyor. Normalde haftada 25 ton yiyecek toplaniyor ve 250,000 kisiye ulasiyor bu yiyecekler. Sadece bugun toplandigimiz yiyecek miktari ise 50 tonun uzerinde. 10 Milyon New York'lunun 1 milyonu bu yardima ihtiyac duyuyor!...

Fuar bugun saat 4'te bitti. 2'de orda olmam gerekiyordu ama bilgisayarin basindan kalkamayinca evden ciktigimda saat 1:50 idi. Ama o saatte trafik olmadigindan 10 dk. sonra sehre vardim. Tabii en buyuk sorun park! Javits Center 5 blok kaplayan devasa bir yer ve yakinlarinda sokaga park etmek mumkun degil, dolayisiyla ilk buldugum otoparka'a girdim. Tum gun park $20 yaziyordu. NY icin fena rakam degil.

Saat 4'de fuar biter bitmez iki kata dagildik. Eski sirketim Morgan Stanley'den tanidik bir iki sima gordum. Bizim Goldman Sachs Yatirim gurubundan da 2 yazilimci arkadasa rastladim. Credit Suisse First Boston den de gelen epey bir gonullu vardi ve toplamda 300 kisiye yakindk sanirim. Saat 6'ya kadar hummali bir sekilde teker teker once bizim sorumlu oldugumuz standlari bitirince de etraftaki digerlerini gezip bagislanan bozulabilecek ve dayanikli yiyecek malzemelerini topladik.

Bozulabilecek yiyecekler 2 saat icerisinde toplanip buzdolabi olan kamyonlara yuklenmek zorunda. Once onlari daha sonra da kalanlari belirlenen alanlara yigdik. Saat 6 civarinda alt kat tamamen bitti. Ekip kaptanlari telsizlerle haberlesip kendi ekiplerinde bosa cikanlari yardima ihtiyaci olan diger ekiplere dagitti. Kamyonlar geldi ve fork-liftlerle yiyecekler yuklenmeye baslaninca yapacak bir sey kalmadi.

Gecen yil 65 ton yiyecek toplamistik, bakalim bu yil ne kadar olacak...

Hiç yorum yok: