Salı, Kasım 08, 2005

Anadolu Atesi







Pazar aksami Anadolu Atesi’ni izledik. New York’da Madison Square Garden Theatre’da tek gosterileri olacagini duydugumuzda daha once hic izleme firsatimiz olmadigi icin hemen almistik biletleri. Coook guzel bir gosteriydi, cok begendik, bizim oldugu icin de cok gururlandik.

Kostumler renkli ve etkileyici, danscilarin hareketleri senkronize, muzik cok guzel…New York’da sadece bir aksam gosterilerinin olmasina sasirdim gerci. Burasi cok kalabalik bir yer, bir iki gece daha gosterileri olsaydi daha fazla kisiye ulasabilirlerdi, daha fazla kisi isimlerini bilirdi bence.

Bu arada, Anadolu Atesi ve Dansin Sultanlari ayni gosteri mi? Bugun internette acaba DVD’si var mi diye bakinirken (yokmus maalesef) birkac yerde grubun once Dansin Sultanlari olarak gosteri yaptigini sonra ismin degistigini ve Anadolu Atesi oldugunu okudum. Ama birkac arkadasim da Dansin Sultanlarinin ayri bir grup ve gosteri oldugunu ve onlarin da devam ettigini soyledi, kafam karisti :)

Neyse, mutlaka mutlaka izlenmesi gereken bir sov bizce. Hala izlemeyen varsa kesinlikle tavsiye ederim.

4 yorum:

Adsız dedi ki...

Ulkemizi sanatsal acidan tanitan muthis bir gosteri degilmi Bezen. Kuruldugundan bu yana biletleri her ulkede kapis kapis gidip ayakta alkislanan ve herkesin gormesi gereken bir show. Sanirim herkes gidip showu canli gorsun, dvd'sini almak yerine diye dvd'si satilmiyor bu showun.

Bu show'u izleyince uzerinde yasadigimiz topraklarin kultur acisindan en zengin topraklar oldugunu bir kere daha anliyor insan her ne kadar bazilari diyer kulturleri yok etme cabasinda olsada.

Ayrica sen haklisin Anadali Atesi ve Dansin Sultanlari hakinda. Ilk basladiginda ismi Dansin Sultanlariydi dansiclarindan ve show'dan oturu sonra yep yeni bir show yapmaya baslayinca ve konu Anadolumuz olunca ismini degistirmisler. Anadolu Atesi koymuslar show'larinin ismini.

Sende zaten anadoluatesi'nin websitesinin linkini vermisler. Orda bir uyari yayinlamislar bu senin sordugun soru uzerine. Bazi dans gruplari Almanya ve Avrupanin bazi ulkelerinde bu grubun taklitciligine basliyarak iki isim altinda show yapiyorlarmi.

Anadolu Atesinin kurucusu yonetmeni Mustafa Erdogan uyariyor bunun hakinda. Afislerde kendi ismi bulunmayan hicbir showun gercek Anadolu Atesi-Dansin Sultanlari olmadigina dair.

Bezen Hindistan dedi ki...

Gercekten muthis bir gosteri Cem. Izlerken hissettiklerimi anlatmam cok zor, o kadar gurur duydum o kadar begendim ki. DVD'leri olsaymis keske diyorum ama. Patronuma ve sirketteki birkac kisiye hediye etmek isterdim.

Adsız dedi ki...

Hemen birkac bilgi (hepsi net dogrulardir);
Gosteri once Mydonose Productions tarafindan Mustafa Erdogan ve yuzlerce kisiden bir ekip toplanarak yapildi, hatta Istanbul'daki Mydonose Showland'in yapilis amaciysa sadece bu tur buyuk bir Turk gosterisini segileyecek mekan bulunamamasiydi.
Gosteriye "Dansin Sultanlari" adi verildi, yurtdisi turneleri icin de "Sultans of the Dance" kullanilacakti. Milyonlarca dolarlik yatirim yapildi, sozgelimi sadece gosterilerde arka planda kullanilan yuvarlak ekranin ve ilgili teknik ekipmanlarin maliyetinin bile yaklasik 1 milyon dolarlik bir butce oldugu soyleniyordu. Danscilara ve ilgili tum gorevlilere yaptiklari is icin Turkiye'de daha once kimselere verilmemis rakamlarda maaslar odendi. Gosteriden onceki yaklasik 1 yillik sure calismalari icin bir salon ayarlandi, fitness hocalarindan diyetisyen ekibine kadar tum ayrintilar dusunuldu.
Gosteri gercekten beklenen ilgiyi ve basariyi yakaladi...

Sonrasinda, -maalesef- para hirsiyla Mustafa Erdogan ve Mydonose Productions arasinda basi problemler yasandi. Mustafa Erdogan da Sozlesmedeki bir aciktan yola cikarak Mydonose'dan ayrildi. (kaldi ki bu noktada Turkiye'de ilk defa bu kadar buyuk bir kulturel calisma yapildigi icin Sozlesmelerden cok sozlere guvenildigini de belirtmek gerekiyor). Mustafa Erdogan dans ekibinin de buyuk cogunlugunu alarak ekibi "Anadolu Atesi"ne cevirdi.

Diger ayrintilar bizi ilgilendirmiyor elbet (mahkemenin hala suruyor olmasi gibi), ancak iki onemli nokta var;
birincisi eger gercekten Turkiye'yi basarili bir sekilde temsil eden bir yapilanma varsa, kimin yaptigi onemli degil; onemli olan basariyla devam ediyor olmasi.
Ancak diger nokta biraz daha onemli; sahsen bu gosterinin ilk adimlarinin atildigi masada hasbelkader (baska bir gorevden dolayi) yer alan isimlerden biriydim, isin en basindaki kisinin "yillardir hep baska ulkelerde bu tur gosterileri izliyorum, bizim cok cok daha genis bir kulturumuz var, ve ben bu kulturu dunyaya tanitmak icin elimden ne gelirse yapacagim. Gerekirse cok ciddi butce kayiplari yasayabiliriz, ama ulkemize geri donusu dusunuldugunde bunlar onemli degil. Bir gun gelmeli, Broadway'de Amerikalilar ayakta Turk Kulturunu alkislamalilar, ve biz bunu yapacagiz..." cumlesini kurarken yasadigi umut ve heyecani cok net hatirliyorum.
Gercekten de cok ciddi yatirimlar yapilmisken, ve tam da Sultans of the Dance yeni projelerle desteklenmek uzereyken, yeni gosteriler hazirlanirken birilerinin birtakim kisisel hirslarindan dolayi tum planlarin iptal edilmesi maalesef uzucu...
Evet, burasi Turkiye, bazi seyler hic kolay olmuyor maalesef...

Kose yazisi gibi oldu:) Ama madem lafi gecti, herseyi acikligiyla anlatalim istedim...

Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Merhaba
Ben Canada Niagara Falls ta The night of the sultans grubunun gosterisine gittim ve elimde dvd var isterseniz paylasabilirim..
Super gosteri.
Ayrica bir arkadasimda danscilar arasinda