Pazartesi, Şubat 27, 2006

Aklima takilanlar...

Yazayim diyip bir turlu oturup (desem yalan olur bilgisayarin basindan kalktigim nadir bir durum) yazamadigim seyleri toparlayip kisa kisa yazacagim...

Oncelikle, Cin tarihi hakkinda yazdigim yazidan sonra isimsiz biri bir mesaj birakmis, "Cinliler Turkleri parcalamak icin ne oyunlar oynadi..." falan, filan gibi bir mesaj. Sildim. Ben tarihe merakliyim, diger kulturleri, milletlerin kokenini, bakis acilarini, tarihlerini merak ediyorum. Ogrendiklerimi de buraya yaziyorum. Kendim, dostlarim ve faydalanmak isteyen herkes icin. Yanlis bir bilgiye isaret ederseniz, yaziya katkida bulunacak bir bilgi sunacak olursaniz sevinirim. Insanlarin bilip bilmeden, okuyup anlamadan, ilkokul uydurmasi dolduruslarlarla Turkluk hakkinda konusmasina alistim ama buram buram irkcilik kokan mesajlarin blogumuzda isi yok. Biline...

- * -
1965 dogumlu Monaco Prensesi Stephanie, 1982'de annesinin oldugu kazada arabadaymis (arabayi onun kullandigi da iddialar arasinda). Bu olaydan cok etkilenmis ve yarin olecekmis gibi yasamaya baslamis. Pop sarkiciligi da o donem denedigi seylerden biri.

1986-87'de Universite sinavina hazirlanirken, Trabzon'da Modern Fen Dershanesine gidiyordum. Orda tanistigim arkadaslardan biri bana onun kasetini odunc vermisti, gayet begenerek dinlemistim.

Sanirim 1996 idi. Riyadh'ta bolca yaptigimiz gibi muzik dukkanlarini geziyor, yeni cikan, kapagi boyali, sansirden gecmis CD'leri dinliyorduk. Ayni kaseti gordum, aldim. 10 yil onceki gibi Irresistable'i zevkle dinledim. Ancak n'olduysa tasinma, su bu derken arada kayboldu, gitti...

Ustunden bir 10 yil daha gecti, alt.binaries.sounds.mp3 newsgrouplarini tararken aklima takildi. Bakindim bulamadim. Google'da bakindim ve bir sayfa buldum. Bazi sarkilarin tumunu koymuslar. Sever misiniz bilmem ama fleur du mal, dance with me, young ones everywhere gibi parcalari nostaljiyle dinliyoruz...

- * -

Oldboy 2003 Guney Kore yapimi bir film ve baktigimda imdb.com'daki yorumlar oldukca pozitif ('yilin filmi' gibi) idi ama bazen oldukca yuksek not almis filmleri hic mi hic begenmedigim oluyor.

Neyse, biraz gec bir saatte oturup izlemeye basladim. Filmin ilk 5 dksinda Polis istasyonunda, surekli problem cikartan inatci ve asi, sarhos bir adami (Oh Dae-Su) izlemek bunaltici geldi. Sonra Oh Dae-Su kaciriliyor ve film birden ilginclesiyor. Bu hapis 15 yil suruyor.

15 yil sonra kendini ozgur bulan Oh Dae-Su'nun aklinda tek bir sey vardir: 15 yilin intikamini almak. Ancaaaak, Oh Dae-Su'nun cilesi henuz bitmemistir...

Film harika! Filmde pek cok duygu ama ozellikle intikam duygusu inanilmaz carpici bir bicimde isleniyor. Filmin sonunda yazilarla birlikte baslayan muzik cok hosuma gitti ve hemen dilime takildi. Tabii gece gece 2 saat ne oldugunu bulmakla ugrastim ("Last Waltz") . 4 seasons haric tum sarkilar bu film icin yazilmis, albumu de cok begendim ama "Last Waltz" hepsinden guzel.

- * -

Orkut'ta tanistigim Can Balcioglu'nun cektigi harika fotograflari http://www.pbase.com/canbalci adresinde gorebilirsiniz. Zamaniniz yoksa bile en cok gezilenlere bir goz atin derim. Cok hos!

- * -

Yaklasik 2 ay once okudugum (dinledigim) iki ekonomist, Steven D. Lewitt ve Steven J. Dubner'in yazdigi Freakonomics kitabindan aklimda kalanlari hala buraya yazmadim ama bari bu arada Freakonomics sitesinin adresini vereyim dedim. Siteye uye olmaniz ya da RSS araciligi ile bloglarini takip etmeniz mumkun.

4 yorum:

acupofcaffein dedi ki...

Çinle ilgili yazınızı büyük bir zevkle okudum. Süperdi. Çok geniş bir şekilde özetlenmişti. Elinize sağlık.
Bazen koyduğunuz linkleri geziyorum süperler.
Kitap eliştirilerinizi merakla okuyorum. Bunun içinde teşekkürler.

Adsız dedi ki...

Can'ın fotoğraflarından iyi ki haberdar ettin, çok güzeller gerçekten. teşekkür ederiz adil'cim..

Adil Hindistan dedi ki...

Cok tesekkurler, Arzu. Kitap gercekten harika. Yaziya gelen tek yorumunda oyle ipe sapa gelmez bir sey olmasina cok sasirmistim.
Mogollarin, tarihin en buyuk imparatorlugunu kurmasi ve 4e bolundukten sonra Kubilay Han'in Cinin tamamina hukmetmesine kadar geldim (~1275-1300). Mumkun oldugunca anlamli bilgiyi aktarma istegindeyim ama sadece bu bolum birle 1000 yil; nasil toparlayip yazacagim bilemiyorum :)

Adsız dedi ki...

Cin'in tarihi hakkinda yazdigin yaziyi bu hafta sonu oturup verdigin linklerle birlikte detayli bir sekilde okumak istiyorum, tarihle ilgili herseye merak saldim son 6-7 yildir, insanlari tanimanin en iyi yolarindan birinin gecmislerini bilmek olarak gordugumden ulkelerin tarihleri ve bugunlere nasil ulastiklarini ogrenmeyi seviyorum, o yuzden sana tesekkurler tarihi acidan detayli bir sekilde kaynaklara dayanarak verdigin bilgilerden oturu adil.

Ayrica sizlerinde zevkle takip edecegi bir blog adresi vereyim istedim, reklama izin var deyilmi =)?

http://barisakkiris.blogs.com/

keske hepimiz barisin yapabildigi cesareti hayatimizda yapabilsek ve hayatin guzelikleri gorerek yasayabilsek. Imrendigim bir kac kisiden biri baris.