Çarşamba, Şubat 08, 2006

Gezi Notlari V - Buenos Aires


Bitti valla, bu son kisim:)

Recoleta

Bayildim ben buraya. Yemyesil bir yer. Heryerde belli ki ozenle bakilan agaclar var. Uzun, birbirine bitisik apartmanlarin boylu boyunca uzanan balkonlarinda mutlaka cicekler var. Super bir goruntu. Ve burda cok aradigim birsey: buyuk yesil agaclarin golgesi altinda ayak altinda olmadan disaridaki masalarda oturabileceginiz zarif kafeler (burdakiler ayak altinda hep ve kucuk). Ne yesek nerde yesek diye bakinirken ici son derece zarif ve luks gorunen, ust katinda cok sik ve yasli kadinlarin ickileri esliginde konken oynadigi, alt katinda calan hafif muzik esliginde yemek yiyebileceginiz ve bizim icin en onemli seylerden biri olarak Ingilizce konusan bir garsonu olan Café Victoria’nin disaridaki masalarindan birine kurulduk. Orada uc kisi icin, sarap dahil yedigimiz mukellef yemege gelen hesaba ufak capli bir sok gecirdik. New York’da en kotu steak restaurantinda o paraya bir kisi zor yemek yer. Bir de garsonumuz oranin luks ve pahali yerlerden biri oldugunu soylemez mi. Eh, uzun sureli bir tatil yapmak sart oldu orda artik:)

Cementario de la Recoleta

Ben boyle mezarlik gormedim. Oldukca buyuk bir alani kapliyor ve birbirine bitisik irili ufakli mozalelerden olusuyor. Her mozale bir aileye ait, ailenin adi on kisimda yaziyor.Bu mozalelerin bazilarinda bir aile bazilarinda ise birkac kusak birden yatiyor. Mozalelerin hepsinde asagiya inen merdivenler var (mozalelerin bir kisminda asagida birkac kat oluyormus). On taraftaki camlardan bakildiginda asagidaki tabutlar gorulebiliyor. Bazilari cok temiz ve bakimli, bazilarindaysa orumcek aglari kaplamis her yani, toz icinde. Giris katlarinda da en az iki tabut, haclar, ikonalar, bazen o kisilere ait fotograflar, ve taze cicekler var. Eva Peron’un mezari da orada.

El Tigre

Parana nehrinin olusturdugu deltaya kurulan bir yerlesim yeri burasi. Parana, Latin Amerika’nin en uzun ikinci nehri. Parana nehrinin tasidigi 90 milyon ton sediementasyon (tortu) yilda ortalama 50 cm’lik bir toprak olusturuyor ve bu sayede olusan cesitli adaciklar var. Iste Tigre de bunlardan biri. Adini, eskiden habitatlari bu delta olan ama simdi yokolmaya yuz tutmus bir kaplan turunden, Yaguarete’den almis.Nehrin iki tarafinda kimi buyuk kimi kucuk, kimi cok guzel kimi eh iste cok sayida mustakil ev var. Yemyesil her yer.

Adada yol olmadigi icin ulasim sudan yapiliyor. Biz de tekne gezisi yaptik nehirde. Her evin bir teknesi var tabi ki. Bakkal teknesi var mesela, bir tane gorduk gecerken. Yiyecek, icecek, cesitli seyler satiyorlar. Birsey almak isteyen olursa ya kendi teknesiyle yanasiyor, ya da onlar o evin kiyisina yanasiyorlar. Taksi teknesi, otobus teknesi, polis teknesi, ambulans teknesi gibi cok cesitli amaclara yonelik tekneler varmis. Hatta adanin tek okuluna ogrenci tasiyan servis tekneleri bile var:)) Kaptanimiz civardaki evlerin cok ucuz oldugunu cunku bakiminin cok masrafli oldugunu soyledi. Rutubet yuzunden yilda birkac kez boyatmak gerekiyormus en basitinden.

Donus yolunda oldukca buyuk, hangar gibi bir bina vardi. Ici irili ufakli tekne doluydu, onunde de bir suru tekne vardi. Burada evi olanlarin hepsi surekli burada oturmuyormus, bir kismi sadece haftasonlari ya da tatillerde geliyormus. Iste onlar da giderken teknelerini bu tekne parkina birakiyormus, gelince de aliyorlarmis. Resmini cekemedik ama tipki burdaki ranza tipi otoparklarda oldugu gibi tekneler ust uste yerlestiriliyordu, seyretmesi cok zevkliydi.

Tango

Arjantin’e gelinir de tango izlemeden donulur mu. Bizce de donulmezdi ama ne izleyecegimizi secmemiz bayagi zor oldu. Her yerde var, her cesidi var. Sonunda Esquina Carlos Gardel'de karar kildik. Restaurant Arjantin'in unlu tango sarkicisi Carlos Gardel'e ithaf edilmis. Kapida karsilanisimizdan baslayarak her sey cok guzeldi. Genel olarak memnun kalmadigimiz tur rehberlerimiz burda kocaman bir arti aldilar bizden, yerimiz gayet iyiydi. Kenarda, hafif yuksekce, loca havasinda olan masalardan biriydi bizimki. Hem sahneyi hem de restaurantin geri kalanini tamamen gorebiliyorduk. Geleneksel ve modern tangodan orneklerin yeraldigi sov cok iyiydi. Bazi danscilara hayran kaldim. Yemekler cok iyiydi, sarap sinirsizdi. Nasil olsa otele donus icin otobus bizi gelip alacak oldugundan biz de icmekte sinir tanimadik:)) Sevimli garsonumuz bardaklarimizi hic bos birakmayarak bize yardimci oldu:) O guzel sov da Adil'i tango dersi almaya ikna etmeme yetmedi yalniz, bu sevdadan vazgecmem gerekecek galiba, orda bile ikna edemedigime gore...

Buenos Aires'den sectiklerim bu kadar. Gitmisken, et seviyorsaniz eger, Arjantin'in unlu asado'sunu (bir cesit steak) yemeyi ihma etmeyin. Ben biraz yagli buldum gerci. Abasto alisveris merkezini mutlaka ziyaret edin. Birsey almayacak olsaniz bile kafanizi bir uzatin iceri, cok guzel bir yer. Isil isil . En ust kati cocuklar icin oyun alani olarak ayirmislar, o kadar guzel ve ilginc oyuncaklar vardi ki cocuk olasim geldi. Ilk kez kosher McDonalds'i da bu alisveris merkezinde gordum. Amerika'da cok yahudi var, ama burda kosher McDonalds'a hic rastlamadim. Haa bir de bir turlu icemedigimiz mate var, bir cesit cay. Geleneksel dediler, Arjantinliler icer dediler, bircok kisinin de elinde gorduk ama bir turlu bulup da icemedik. Kesin vardir diye daldigimiz kafelerin hepsinden eli bos ciktik. En sonunda bir tanesi eskiden cok icildigini ama artik pek icilmedigini o yuzden de satan yer bulmamizin zor oalcagini soyledi. O icenler de kendileri yapiyormus genelde. Satilan aparatlarindan da almadik. Aramaktan da vazgecmezdik ama suremiz bitti.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Eline saglik bezen, gezi yazilarin ve cektiginiz resimleri sayfanizda paylasiminla bizleride bir sekilde oralara goturdunuz.

Bende gecen haberleri izlerken brazilyada karnavaldan bahsediyorlardi ve en cok uzerinde durduklari konu 2 milyon bedava condom dagitma olayiydi.lol

Birde karnaval gunleri nedense ayni gunler arasinda yapilmiyor ama hep 3 gun suruyormus.

gecen yilin karnavalinin fotograflarina baktim surdan:

http://salsaholics.com/modules/gallery/Brazil2005

gercekten gidilip gorulmeye deyer bir eglence. Insallah seneye ordayim karnavalda =)