Pazartesi, Şubat 13, 2006

Film: Noi & Kontroll

Iceland'de film yapsalar icinde ne olur? Evet, dogru tahmin ettiniz bol bol kar. Acilis sahnesinde Noi, yataktan kalkar, kapiyi acar. Karsisinda kapi yuksekliginde kar vardir. Yahu insanlar niye boyle bir yerde yasar diye sorasi geliyor insanin...

Neyse, filmin konusu Noi adinda bir genc. Aslinda tam olarak konu ne derseniz bilmiyorum. Noi, babaannesi ile yasayan degisik ve aslinda oldukca zeki bir cocuk ve sik sik okulu asiyor. Taksicilik yapan hafif ayyas, hayattan bezmis bir babasi var. Kasabada yapacak pek bir sey yok. Bir gun benzincide calisan bir kizla tanisiyor. Birlikte Hawaii'ye gitmeyi hayal ediyorlar. Sonunda Noi okuldan atiliyor. Biraz daha yazarsam filmi seyretmis kadar olacaksiniz. Evet, yani o kadar duragan bir gidisati var ama garip bir sekilde sikici degil 7/10.
Kontroll, tamami Budapeste metrosunda cekilen bir film. Galiba 1997 idi (hah bunu dedim ve hatunla 10 dk. yilini tartistiktan sonra pasaporta bakip yili tespit ettik:1999 imis), Budapeste'ye gitmistik. Metro'daki yuruyen merdivenler urkutu gelmisti. Ustten baktiginizda asagiyi gormuyordunuz sanki. Ustelik cok hizli hareket ediyorlardi. Gittigimiz grupta bir kac yasli teyze yuruyen merdivenin hizina ayak uyduramayip duser gibi olmus zar zor tutabilmistik. Baslamisken bir baska animizi da yazayim. Yine otelden cikip sehir merkezine gitmeye karar verdigimiz gun, metroya indik, bilet alacak yer ariyoruz. 2 tane gorevli gorduk, onlara soralim dedik. Bunlara "Kontroll" deniyormus. Yanlarina gittik, bilet nerden alabiliriz diye sorduk. Velhasil Ingilizceleri kirik dokuk pek anlasamiyoruz:
- "Biletiniz yok mu?" diye sordular.
- "Yok, bilet alacagimiz yeri ogrenmek istiyoruz sizden" dedik.
Pasaportlari istediler. Haydaa dedik ama gosterdik. Adamlar pasaportlari aldi ve "biletiniz yok ceza odeyeceksiniz" dediler. Tepemiz atti, derdimizi anlatmaya calisiyoruz, yok. O arada farkettik, trenden inenlerden bazilarina rastgele bilet soruyorlar. Olmayan biri daha cikti. Ingilizce'de biliyor. Evde unuttuk, dinlemiyorlar ama isim var cezayi odeyecegim dedi. Onun araciligi ile derdimizi anlattik ama adamlar dinlemiyor, para istiyor. Parasinda degiliz de adamlarin turist oldugumuzu gore gore, belki de Turk oldugumuz icin killik yaptigina kanaat getirip odememeye karar verdik. Bezen, adamlarin "dur, mur" demesini dinlemeyip gitti, otelden bir gorevli ile geldi. Adam "kontroll" leri ikna etti, biletimizi alip sehre indik. MEger Budapeste'de bilet kontrolu rastgele yapilan bir sey. Dolayisiyla kimileri bilet almiyor, ama yakalanirsa cezasi var.

Neyse, donelim filme. Film iste bu kontroll denen elemanlari konu aliyor. Metro'da cesitli tipleri goruyoruz. Bir de katil var, tam tren gelirken birilerini raylara itip olduruyor. Kendileri de ucuk kacik tipler olan Kontroll'lerin dayak yemeleri, birbirleri ile itisip kakismalari, yolcularla cekismeleri vs. guzel bir kurgu ile anlatilmis. Hos bir film. 7.5/10

Hiç yorum yok: