Pazartesi, Nisan 17, 2006

Yoresel Yemekler #9 - Eksili


Bu ayin etkinliginin yoresel yemekler oldugunu gormek cok hosuma gitti, bir suru farkli yemek ogrenebilecegim boylece. Ama yapacak birsey bulmak zor oldu. Yemek kitabi getirmedim buraya, eskiden biriktirdigim sofra dergilerimden getirdigim bir suru tarif var ama onda da sadece tarifleri alip gelmisim, hangi yemek hangi yoreye ait bilmiyorum. Bir de farkli birsey ariyorum tabi, daha once yemedigim birsey olsun diye bakindim durdum. Sonunda eski bir Lezzet dergisi buldum kitapligimda ve o dergiden Erzincan’a ait bir yemek sectim: Eksili. Dergideki olculerle yaziyorum, bu olculer 6 kisilik olarak verilmis.

Malzemeler

  • ½ kap iri bulgur
  • 5 taze sogan
  • 2 sogan
  • 2 yumurta
  • 2 yemek kasigi salca
  • 250 gr kavurma veya pismis kusbasi et
  • 1/2 su bardagi kurutulmus erik
  • 1/2 demet dereotu
  • 8 kap su

Yapilisi

Kucuk dogradiginiz iki sogani yagda pembelesene kadar kavurun (ben cok az zeytinyagi kullandim). Tarifte pismis et diyordu ama onunla ayrica ugrasmak yerine soganla beraber kucuk dogradigim kuzu etini de ayni anda pisirdim. 1 yemek kasigi domates, 1 yemek kasigi aci biber salcasi koydum. Suyu ekledim, kaynayinca icine bulguru, parcalara ayridigim erigi ve taze sogani ekledim. Taze sogan ve erik miktarini artirdim. Tuzunu ve karabiberini ekleyip 20-25 dakika pisirdim. Altini kapattiktan sonra ince dogradigim dereotunu ekledim. Ardindan iki yumurtayi ayri bir kapta cirptim ve pismemesi yemegin suyuyla karistirip yavasca yemege ekledim. Corbamsi bir yemek oluyor. Zaten dergide de corba olarak icebilir ya da bayat ekmegin uzerine dokup papara olarak yiyebilirsiniz diye not dusulmus. Bulguru cok severim, bu yemek de cok hosuma gitti. Yapmasi da kolay, tam bana gore:))

Deneyeceklere simdiden afiyet olsun:)

7 yorum:

Adsız dedi ki...

Bezencim ellerine saglik. Orada olsaydim da deneseydim :)
Balca

Bezen Hindistan dedi ki...

:)) canimcim sen gel ben sana yine yaparim. hakkaten gelin artik, osledik yaw.

Tijen dedi ki...

oh bu aksam bütün türkiye'yi dolasmis olduk ne güzel.
ellerine saglik!
tijen

Adsız dedi ki...

eksili cok guzel duruyor.... balam bir donem yurt didinda yasadi ve erzincanli bir teyze komsusuydu.. bu yemegi ordan biliyorum... fark bulgur olayi heralde bu yuzden onnlarda eksili corba diye adlandirmislardi... ellerinize saglik... denemek istiyorum....kolay gelsin

Bezen Hindistan dedi ki...

sagol tijen:) cok guzel ve degisik yemekler cikti cidden de. yok yok ulkemin mutfagi baska hicbir yerde yok valla:)

kolay ve tadi cok guzel bir corba defne, umarim sen de seversin. adi galiba icine konan kurutulmus eksi erikten geliyor ama hic eksi tadi yok aslinda corbada. adina ilk baktigimda sanki biraz eksi olmasi gerekiyormus gibi bir izlenim uyanmisti bende, degilmis:)

Adsız dedi ki...

çok hoşilk kez gördüm ellerine sağlık çok güzel görünüyor

Bezen Hindistan dedi ki...

tesekkurler melisa:) yorumun sayesinde blogundan haberdar oldum, ne guzel oldu. bayram lokumlarina bayildim, ilk firsatta deneyecegim.