Pazartesi, Mayıs 22, 2006

Ubuntu...


Ubuntu ne yaaa? seslerini duyar gibiyim :) Ubuntu benim son takintim. Ara ara cesitli linux versiyonlarini denerim. Epeydir adini duydugum ama denemedigim bir Linux versiyonu Ubuntu.

Kurdum ve gordum ki denedigim diger linux versiyonlarina (Mandrake/Mandriva, RedHat/Fedora) gore kullanmasi acaip kolay. Menuleri, ikonlari ve dahi goruntusu super! En cok hosuma giden taraflarindan biri de guncelleme kolayligi.

Dusunun Windows 95 kullanirken, 2000'e veya XP'ye gecis yapmak nasildi? Bir gecis yolu vardi hep ama her zaman guzel guzel surumu terfi ettirmek mumkun olmayabiliyordu ve genellikle diski formatlayip kuruyorduk di mi? Denedigim Linux versiyonlarinda durum oyleydi. Mesela Fedora 3'den 4'e mi gececeksin? Buyuk bir ihtimalle bir format atip bastan basliyordun.

Ubuntu oyle degil, tikir tikir guncelliyor kendini. Yeni versiyon mu cikti, yukleyiveriyor ustune. Eskileri de siliveriyor... Niye XP kullaniyorum diye dusundum, baktim vazgecemedigim programlar var:
Outlook 2003 -> 10 yillik e-mail gecmisim Outlook'un .pst dosyalarinda
Quicken 2006 -> Para isleri icin sart
DVD Shrink -> Film kopyalayabilmek icin

Gerisi o kadar onemli degil. E bunlardan ilk ikisini diger makinede calistirdigim Windows 2003 Servera yukledim. Amma ve lakin, DVD yazici yok o bilgisayarda. Windows programlarini Linux uzerinde calistirmak icinde Wine diye bir emulator programi varmis, simdi onla ugrasiyorum. Belki de Windows XP yerine Ubuntu kullanmam mumkun olacak, du bakalim...

Not: Nasil gorunuyor ekran? Fethiye Marinasi ile Ubuntu Linux daha bir guzel :)

[Guncelleme - 05/22/2006] Necdet Yucel'in blogunda okudum gezegen.linux.org.tr diye bir yer varmis: "Gezegen Linux, Türkiye'de Linux ve Özgür Yazılım konusunda çalışmalar yapan arkadaşlarımızın web üzerindeki günlüklerini bir tek sayfadan okumamızı ve kendi dünyalarına ulaşmamızı sağlayan basit bir web sitesidir" diyorlar. Pek begendim, linux ilginizi cekiyorsa bir bakin derim.

5 yorum:

Adsız dedi ki...

valla Adil ,senden bisürü teknolojik yenilikler öğreniyorum,harikasın en güzelide bunları paylaşmak,TÜrkiye Bartın dan peri....

Adil Hindistan dedi ki...

Bunu duymak guzel! Zaten bunlari yazarken aklimizdan gecen de bu: deneyimlerimizi paylasalim, belki birilerinin isine yarar :)

Adsız dedi ki...

pordon ama ben anlayamadim bu ulbuntu resim programimi yani kucultme falan acdsee gibimi ? ne farki var acdseeden?

Adil Hindistan dedi ki...

Asya,
Ubuntu bir resim programi degil kendi basina bir isletim sistemi. Nasil Windows 98, Windows XP gibi "Windows" isletim sistemleri varsa, ona rakip ama bedava Linux isletim sistemi var.

Linux isletim sistemi uzerine kurulu cesitli "dagitimlardan" biri de Ubuntu. Para odemiyorsun, serbestce internetten indirip kurabiliyorsun.
http://www.belgeler.org/lis/archive-tlkg-lis-1.html adresinden (eger link cikamazsa, google a gidip "Linux nedir" yazinca ilk gelen linke tiklayiver) Linux hakkinda bilgi alabilirsin.

Hakan İŞSEVENLER dedi ki...

Adil Abi Merhaba,

Türkiyede blog hakkında konuşurken, blog ile ilgili istatistikleri takip ettiğin 2 siteden bahsetmiştin onların isimleri aklımda kalmadı benim hangilerini kullanıyordun sen ?

Selamlar,