Cumartesi, Ekim 15, 2005

Nar YE # 3 – Narli Tavuk


Bu ayin etkinligi icin bayagi bir arastirma yaptim. Nari cok severim ben ama hep tek basina yerim, hic onunla birsey yapmayi dusunmemistim simdiye kadar. Nar eksisini de bir tek kisira koymustum simdiye kadar. Ayin meyvesi belli olunca sivadik kollari basladik arastirmaya:) Meger ne kadar cok anlami varmis narin...

Mesela eski Misirlilar narla gomulurmus. Babilonlular nar yediklerinde savasta yenilmez olacaklarina inanirlarmis. Iran mitolojisine gore cennette Havvayi bastan cikaran elma degil narmis. Yahudiler, bol taneleri ile verimliligi temsil eden nari, o yilin daha yararli, daha iyi gecmesi icin yilbasinda (Rosh Hashonah) yermis. Yunan mitolojisinde yasami, yeniden olusumu ve evliligi simgeleyen nar, Budistler icin de turuncgiller (citrus) ve seftalinin yani sira kutsanan uc meyveden biriymis. Efsaneye gore her narin icindeki tanelerden biri cennetten gelmeymis…Saglik acisindan faydali oldugunu, kotu kolestorolu dusurdugunu sanirim herkes biliyordur.

Nar eksisi kullanarak yaptigim bu yemek Iran’a ait: Narli tavuk (Pomegranate Khoresh). Tarifi epicurious.com sitesinden aldim. Benzer bir tarife bir de allrecipes sitesinde rastladim. Onun malzemeleri biraz daha farkliydi.

Malzemeler

  • 2 yemek kasigi sivi yag veya tereyagi
  • 2 kucuk sogan (ben kirmizi sogan kullandim)
  • ½ kilo tavuk gogsu (gogus etini cok kuru buldugum icin kalca eti kullandim)
  • 2 buyuk havuc
  • 2 su bardagi ceviz
  • 1 tatli kasigi tuz
  • ½ bardak nar eksisi (4 bardak nar suyu da olabilir)
  • 2 yemek kasigi seker
  • ½ tatli kasigi tarcin

Yapilisi

  1. Bir tencere ya da tavaya (ben wok tava kullandim) yagi koyun, ince ince kestiginiz soganlari kavurun.
  2. Ince seritler halinde dogradiginiz tavuklari ekleyin, arada karistirarak pismelerini bekleyin.
  3. Tavuklar suyunu cekmeden ince ince dilimlediginiz havuclari ekleyin, onlar da pissin.
  4. Ayri bir tencerede veya tavada cevizleri kavurun.
  5. Kavrulmus cevizleri robottan gecirerek un haline getirin. Tuzu, sekeri, tarcini ve nar eksisini ekleyin. Nar eksini eklemeden once 2.5 bardak suda sulandirmaniz gerekiyor.
  6. Malzemelerin icinde safran da vardi. Opsiyonel denmisti ama onun yerine ne koysam diye bakinirken gourmet sleuth sitesini buldum. Elinizde olmayan malzemelerin yerine kullanabileceklerinizi anlatan cok guzel bir site, tavsiye ederim. O siteden yola cikarak safran yerine turmeric (zerdecal, hintsafrani) koydum 1 tatli kasigina yakin. Turmeric’in zerdecal oldugunu da boylece ogrendim ve ilk kez bir yemekte denemis oldum:)
  7. Hazirladiginiz sosu iyice karistirin, koyu kivamda bir sos elde edeceksiniz.
  8. Sosu pisen tasvuga ekleyin, tavanin altini kisin ve cok kisik ateste 35-40 dakika pisirin.
  9. Pistikten sonra tabaga alin, uzerini ceviz ve nar taneleriyle susleyerek servis yapin.

Sonucta ne tatli ne eksi cok degisik bir yemek oldu. Adil cok begendi, nar sevmeyen ve tum yapim asamasinda nar koymasak olmaz mi diye muhalefet yapan kardesim bile severek yedi.

Niyetim nar eksisi yerine nar suyu kullanmakti ama narlarim ‘carsidan aldim bir tane eve geldim hic tane’ olarak yuzune bakilamaz halde bozuk cikinca nar eksisi kullandim ve susleme falan da yapamadim :(

4 yorum:

zinnur dedi ki...

Bezen, narla ilgili olarak verdigin bilgiler icin tesekkurler... Kaliforniya'da yasarken Iran lokantalarina cok giderdik. O zamanlar cok severek yedigimizi hatirliyorum bu yemegi. Ellerine saglik. Bu arada burada guzel bir nar bulmak benim icin de mumkun olmadi. Curuk cikmayanlarinin rengi bile TR'dekilerden cok farkliydi. Ah memleketim...

Adsız dedi ki...

bezen'cim ellerine sağlık...
sen de ben de tavuk ve narı birleştirmişiz bu ayki tariflerimizde..
narlarının kötü çıkmasına üzüldüm, buradakilerin güzelliğini ve lezzetini tahmin edebilirsin.. keşke burada olsan:(

Doruk dedi ki...

Olsun Bezen, süsleyemesen de tadı nefistir eminim. Tarifin çok güzel, ellerine sağlık.

Bezen Hindistan dedi ki...

Cok sagol Zinnur, tadi hic fena olmadi gercekten de. narlar cidden hayal kirikligi yaratiyor burda. bu hafta aldigim birazdaha iyi gibiydi, gittikce duzelirler belki diye ummak istiyorum:)

Dilaracim, resmin cok guzel gorunuyor, senin tavugunu da deneyecegim en kisa zamanda.

Cok tesekkur ederim Burcu:) narlar kotu cikip da aklimdakini yapamayinca bozulmustum, guzel yorumlarinizi okudukca kendimi cok iyi hissettim, cok tesekkurler:)