Pazar, Eylül 25, 2005

Bisiklet Turu ve Walmart

Pazar sabahi Ilkay ve Sibel kahvaltidan sonra evlerine, Balkir, Engin ve Bezen de Manhattan'a dogru yola koyuldu. Ben, Bisikletimle yeni bir tura cikmaya niyetlendim ama NY Jets ile Jacksonville Jaguars arasindaki heyecanli mac uzatmaya gidip, Jaguars'in golu ile noktalanincaya kadar TV'nin basindan kalkamadim.

Sonrasinda Edmund Morris'in "The Rise of Theodore Roosevelt" kitabini dinleyerek yola koyuldum. 2 saat sonra kendimi Paterson'da "Yeni Toros"un onunde buldum. Ordan her zaman gittigimiz Turk pastanesine ugrayip Pazar aksaminin son ay coregini satin aldim. GPS'in yardimi ile eve donmem yarim saat surdu. Yine bir maratonluk yol gitmisim: ~40 Km :)

Sonrasinda Fortune dergisine goz gezdirdim. Walmart'in Katrina'ya cevabini anlatan kriz-yonetimi yazisi oldukca ilgincti. Agustos - Eylul doneminin kasirga donemi oldugu biliniyor. Walmart bu donemde musterilerin neleri satin aldigini incelemis ve henuz kasirga gelmeden hazirliklara baslamislar. Kendi meteroloji uzmanlari Hukumetten 12 saat once Kasirganin bolgeyi vuracagini bildirmis ve hemen bolgeye su, kuru buz, dayinikli tuketim malzemeleri sevketmisler.

Kasirganin ardindan kapanan 126 magaza kisa surede tekrar isler hale getirilmis. Polise ve askere kursun ve kalacak yer temin etmis, ac insanlara magazalardan bedava yiyecek, icecek; giyecek bir seyi kalmayan insanlara elbise vermisler. FEMA'ya gonderdikleri 3 kamyon dolusu su, burokrasiye takilip geri gonderilince kendileri dagitim yapmislar. Nakit 17 Milyon dolar bagislamis ve verimlilig ile bilinen dagitim merkezlerini yardim icin seferber etmisler.

Medyada iscilerine afet sonrasi sadece 3 gun izin verdikleri icin elestirildiler ama tum iscilerine afetten etkilenmeyen diger Walmart magazalarinda calisma imkani tanimislar. Walmart bugun 1 milyonun uzerinde isci calistiriyor ve iscilerine sendika hakki tanimamalari yuzunden bence hakli olarak cok sert elestiriler aliyorlar.

Yazi Walmart yanlisi degil aslinda. Walmarti elestirenlerin bu guzel etkinlikleri ovdugunu ve Walmart isterse cok iyi isler cikartip Amerika'yi daha iyi bir yapabilir ama sorun istekli olmamalari seklinde elestirilere de yer veriliyor. The only Lifeline was the Walmart baslikli yaziyi Fortune sitesinden okuyabilirsiniz.

Hiç yorum yok: