Pazartesi, Eylül 12, 2005

Film: Merchant Of Venice

Pazar gunu Bezen'le Engin, Renaissance Fuarina gittiler. Gecen yil birlikte gitmistik; eglenceli bir yer. Bir suru resim cekmisler, Bezen vakit buldugunda resimleri koyup fuari anlatacakmis...


Aksam, Merchant of Venice'i izledik. Film William Shakespeare'in ayni adli oyununun sinema uyarlamasi ve Al Pacino, Jeremy Irons gibi sinema devleri basrollerde. Itiraf etmem gerekir ki Ingilizce alt yazi olmamasi ve agdali eski Ingilizce kullanilmasi sebebiyle filmi takip etmek biraz zor oldu.

Olaylar 1590'larda Venedik'te gecmektedi. O donem, mulk sahibi olmalarina izin verilmeyen, aksamlari sokaga cikmak, gunduz sokakta dolasirken Yahudi oldugunun belli olmasi icin kirmizi sapka takmak gibi baskilar altinda yasayan ama tefecilik yapmalarina goz yumulan Yahudi cemaati uyesi Shylock (Al Pacino), suratina tukuren, ona kopek diyerek asagilayan Antonio'ya (Jeremy Irons) borc verir. Ama borcun diyeti Antonio'nun 'eti' dir.

Al Pacino, cemaatinin ve kendisinin gordugu butun baskilarin ve haksizliklarin intikamini almak icin borcunu odeyemeyen Antonio'nun 'eti'ni ister ve kendisine onerilen borcun iki katini kabul etmez. Film'de Al Pacino'nun oyunculugu cok etkileyici. Bir an ona sempati duyuyor, biraz sonra nefret ediyorsunuz. Sonra ofkeniz diniyor ve yine haline aciyorsunuz.

Jeremy Irons karisik bir kisiligi canlandiriyor; tutucu dindar tarafinin bir adim otesinde ikiyuzlulugu ve homoseksuelligi vurgulaniyor. Ozellikle Al Pacino'nun baskin oyunculugunun yaninda sanirim biraz pasif kaliyor filmde. Ben begendim: 8/10

Hiç yorum yok: